Annonce
Randers

Tomme tønder buldrer afsted i spritnye designs

Koncentration. Abishec Pannerselvam maler røde mursten tønden rundt. Foto: Annelene Petersen

Udtjente vinfade får nyt liv som kunstobjekter. Også elever fra Randers Ungdomsskole tager livtag med de mavetykke tønder i forbindelse med Barrel Art Design.

Først har de levet et liv som beholder for vin, der gør en god drue til en endnu bedre vin. Men i stedet for at ryge på lossepladsen eller degraderes til en rolle som oversavet blomsterkumme bliver 40 udtjente vintønder stillet et længere liv i udsigt, fordi de simpelthen indgår i den nye Randers-dille Barrel Art Design, også kaldet BAD.

Annonce
Martina Mikusiakova udbygger sin tønde med udstrakte hænder. Foto: Annelene Petersen

40 tønder er nemlig udpeget til projektet, hvor 20 professionelle kunstnere og 20 upcoming kunstnere er blevet udvalgt til at dekorere hver sin tønde.

Rita Willum er vild med at doodle. Så det gør hun overalt på tønden. Foto: Annelene Petersen

Og den udfordring har to håndfulde unge, der er knyttet til Randers Ungdomsskole, taget imod.

Cecilie Løkkegaard kom ret hurtigt ind på ideen om at dekorere sin tønde med bånd af lilla pailletter. Foto: Annelene Petersen

Hver mandag og onsdag eftermiddag mødes de i klubbens værksted Broen på Nyholmsvej, hvor de eksperimenterer og dekorerer på livet løs.

Emil Lynge, Kim Jepsen og Christian Værum har grundet med sort. Nu kommer det svære arbejde med at lave Pacman-spillet på det runde gespenst. Foto: Annelene Petersen

Selv om de deler rum og værksted med hinanden, er tønderne vidt forskellige.

Nogle har udtænkt flotte mønstre, som de maler på tønderne - en enkelt, slovakken Martina Mikusiakova, tænker tønden ind i skulpturelle baner. Hun er udvekslingsstudent og greb straks muligheden for også at arbejde kreativt med sine hænder.

»Det er rigtig spændende at få lov til at være med i dette her projekt,« siger Martina, der har forsynet sin tønde med et hav af hænder, viklet ind i avispapir, som rækker ud fra tønden, ligesom hun har malet hænder på tøndens buttede krop.

Et par meter fra Martina står Cecilie Løkkegaard og klistrer bånd af lilla pailletter på sin tønde.

»Jeg kom ret hurtigt på ideen om, hvordan jeg ville dekorere min tønde. Jeg har vel arbejdet på den i tre uger. Rigtig fedt at være med,« siger Cecilie.

Ved siden af står Abishec Pannerselvam og maler med rødt på sin tønde, som han dekorerer med et bånd af røde mursten fra top til tå.

Og så er der de tre knægte Emil Lynge, Kim Jespsen og Christian Værum, der er gået sammen om en tønde. De har besluttet af lave computerspillet Pacman, og det er noget af en udfordring, erkender de tre.

»Vi syntes, det kunne være sjovt at lave det gamle computerspil på tønden. Men der har været et stort forarbejde for at omsætte skitsen til tønden,« siger de tre, der således har haft god brug for at anvende, hvad de har lært i matematiktimerne. For der skulle nemlig mange beregninger tilførend, førend Pacmans labyrintiske univers med de gule oste, der holder spøgelserne i ave, gik op med tøndens umulige mål.

I flokken af tøndemalere har en enkelt nestor sneget sig ind blandt Broens 16-17-årige, nemlig efterlønner Rita Willum, der ikke kunne få sin tykke tønde ind gennem døren derhjemme.

»Så jeg er glad for at få lov til at stå her. Det er ret inspirerende at være sammen med de unge,« siger Rita, der har valgt at doodle sin tønde.

Hun er blevet voldsom optaget af doodle art, hvis oprindelse er kruseduller og de streger og tegninger, man laver, når man sidder og keder sig i timerne i skolen eller har en lang, men drønkedelig telefonsamtale.

Rita er ikke den eneste, der doodler på højt plan. Det samme gjorde eksempelvis den russiske digter Alexander Pusjkin og britiske dramatiker Samuel Beckett, ligesom amerikanske præsidenter som Ronald Reagan og Bill Clinton havde for vane at doodle, når de sad i det ovale kontor og førte lange telefonsamtaler, medmindre de havde andet at lave.

Rita har nu nok mere kontrol over sin doodlen. For selv om hun ikke arbejder efter nogen skitse, så ved hun, at hendes kniplingstynde streger og tegninger skal have en ordentlig afslutning, hvor start og slut mødes på den runde tønde, der holdet et livmål på 102 cm.

Tønderne skal være ude af værkstedet i uge 24.

»Så er det afgang,« siger Pia Græsbøll Ottesen, der er knyttet til ungdomsskolen. Hun har også kasketten på som kurator for projekt Barrel Art Design, hvor i alt 40 egetønder af italiensk og spansk oprindelse indgår.

De er leveret af Jørgen Glud, der driver Glud Vin. Han er også idemanden bag projektet, som foldes ud i Randers Ugen. Tønderne udstilles i den gamle rotationshal ved Randers Amtsavis. De bortauktioneres, og overskud går til kommende projekter for og af unge i Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Pia Olsen Dyhr brugte Randers som kulisse for klimabudskab: - Vi skal være beredte på fremtidens ekstreme vejr

Annonce