Annonce
Favrskov

Toppolitiker i modvind: Lokal V-formand sår tvivl om bidrag på 100.000 til Britt Bager

Britt Bager er tilsynelandende kommet på kant med sin tidligere valgkreds i Favrskov, efter Venstre i Region Midtjylland er blevet idømt en historisk bøde for at komme med mangelfulde oplysninger om valgkampbidrag på over 20.000 kroner. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Venstres kredsformand i Favrskov-kredsen kritiserer partiets politiske ordfører, Britt Bager, for at komme med mangelfulde oplysninger om fem støttebidrag på 20.000 kroner i forbindelse med folketingsvalget i 2015.
Annonce

Favrskov: Selv om partistøtteloven pålægger danske partier og deres politikere at offentliggøre identiteten på de af deres donorer, som bidrager med mere end 20.000 kroner, så forbliver det tilsyneladende en hemmelighed, hvem der ved seneste valgkamp donerede 100.000 kroner til Venstres politiske ordfører, Britt Bager.

De 100.000 støttekroner kom i form af fem valgkampsbidrag på præcis 20.000 kroner fra fem forskellige virksomheder. Men Venstres kredsformand i Favrskov-kredsen, Gunnar Vinge Hansen, mener ikke, at Britt Bager har redegjort tilstrækkeligt for valgkampbidragene, som han anser for at være mistænkelige.

Årsagen er, at de fem valgkampsbidrag blev formidlet af en og samme person, som partiforeningen i Favrskov ikke ved hvem er.

- Vi ville gerne have haft den sag fuldt belyst, men det blev den ikke. Vi blev nødt til at stole på, at det var rigtigt, når Britt Bager sagde, at hun havde modtaget de fem bidrag fra fem forskellige virksomheder. Men vi modtog aldrig nogen dokumentation, desværre, siger formanden for Venstre i Favrskov-kredsen, Gunnar Vinge Hansen, til Netavisen Pio, som har gravet sagen frem.

Britt Bager oplyste til os, at vi ikke kunne få mere at vide. Og det var vi jo ikke særlig glade for.

Gunnar Vinge Hansen, kredsformand

Annonce

Utilfredshed i regionsbestyrelsen

Heller ikke formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, lader til at være tilfreds med de oplysninger, som Britt Bager har givet om de fem valgkampbidrag.

Det fremgår af en redegørelse, som regionsformanden har sendt til Region Midtjylland om Venstres manglende oplysninger om valgkampbidrag på over 20.000 kroner i perioden 2013-2016. En sag, der foreløbig er endt med at Venstre i regionen har fået en historisk bøde på 10.000 kroner og må betale 214.000 kroner i modtaget partistøtte tilbage.

I redegørelsen – som er dateret 18. marts 2018, og som blandt andre Netavisen Pio har fået aktindsigt i - skriver Jens Nicolai Vejlgaard følgende:

"I en enkelt kreds – Venstres Faurskov-kreds – har Venstre tilsyneladende fra én person modtaget 5 indbetalinger af 20.000 kr. i løbet af et år. Kredsens daværende folketingskandidat har oplyst, at indbetalingerne vedrører 5 forskellige virksomheder og har oplyst de pågældende virksomheders navne og CVR-nr."

V-regionsformanden oplyser desuden, at det ikke har været muligt for Venstre i Region Midtjylland at få Britt Bagers oplysninger om indbetalerens identitet verificeret ved revisor-erklæring eller tilsvarende.

"Dog har den person, som har foranlediget overførsel af de 5 indbetalinger bekræftet folketingskandidatens oplysninger om, fra hvilke virksomheder indbetalingerne hidrører", skriver han.

Annonce

- Bager lavede benspænd

I Favrskov-kredsen kender Gunnar Vinge Hansen stadig ikke identiteten på den person, der donerede 100.000 kroner til Britt Bagers valgkamp i 2015.

Den kender kun Britt Bager, siger han.

- Britt Bager oplyste til os, at vi ikke kunne få mere at vide. Og det var vi jo ikke særlig glade for. Almindeligt samarbejde indebærer, at alle oplysninger skal foreligge – for her i Faurskov-kredsen ønsker vi at overholde alle regler, understreger Gunnar Vinge Hansen over for Netavisen Pio.

Formanden i Venstres Favrskov-kreds bekræfter desuden over for Randers Amtsavis, at man trods gentagne forsøg ikke har haft held til at få Britt Bager til at aflevere navne på, hvem der i de respektive virksomheder var ansvarlige for støttebeløbene, som partiforeningen ellers normalt gør.

På samme måde har Gunnar Vinge Hansen og Venstre i Favrskov heller aldrig modtaget skriftlig dokumentation for rigtigheden af Britt Bagers oplysninger om donationerne.

Hvorfor kommer den her sag fra Favrskov frem nu?

- Det er vel på grund af den bøde, som Venstre har fået for at overtræde partistøtteloven.

Er det fordi, I er ærgerlige over at skulle tage skraldet for Britt Bager, som ifølge dét, du fortæller, tilsyneladende har gjort det svært for jer at udføre jeres arbejde korrekt?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Randers Amtsavis ville gerne have spurgt Britt Bager ind til sagen. Men trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes at komme i kontakt med hende.

Britt Bager og Venstre i Favrskov

Britt Bager startede sin politiske kometkarriere i 2013 da hun overtog Karen Jespersens opstillingskreds i Favrskov.

Ved valget i 2015 fik hun 7.306 personlige stemmer og sikrede sig derved en plads i Folketinget med et par tusinde flere personlige stemmer end eksempelvis Troels Lund Poulsen.

I september 2016 offentliggjorde politikeren, at hun forlod Favrskov-kredsen til fordel for en plads som spidskandidat til folketinget for Venstres Djurskreds, hvor hun oprindeligt kommer fra.

Siden afskeden med Britt Bager har Favrskovkredsen udpeget Anders G. Christensen, der er byrådsmedlem og formand for miljø- og teknikudvalget i Favrskov Kommune, som sin nye folketingskandidat.

I maj 2018 blev Britt Bager udnævnt til Venstres politiske ordfører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce