Annonce
Randers

Torben Hansen: Butikkernes huslejer har nået et astronomisk niveau

Tanja's Delicafé lukkede sidste år i Randers, da ejeren Tanja Madsen ikke kunne få tapasforretningen på Rådhustorvet til at løbe rundt. Arkivfoto: Fakri Koleilat

Borgmester Torben Hansen vil sætte lup på udlejere fra København og Aarhus og gå i forhandling med dem.

Annonce

Randers: - Jeg er træt af at se på de mange tomme butikslejemål i Randers. Og jeg bliver træt, når jeg hører om de astronomiske summer, I skal betale i husleje - til ejere, der slet ikke bor her i byen men i København og Aarhus. For dem er det jo blot småpenge, som de har råd til at undvære i måske fem år, mens butikkerne står tomme og venter på nye lejere, der har råd til at betale. Derfor vil jeg bede forvaltningen finde ud af konkret, hvem der ejer de pågældende bygninger. Og så vil jeg indkalde ejerne til et møde for at drøfte problemstillingen.

Borgmester Torben Hansen var klar i mælet, da han på Randers Cityforenings generalforsamling onsdag aften tog temperaturen på det randrusianske forretningsliv og lovede handling i forhold til udlejerne, som han ville gå i dialog med, så de kunne forstå vigtigheden af at få sænket lejen til et mere rimeligt - og randrusiansk - niveau.

Debatten om en eventuel flytning af Rutebilstationen var også på tapetet, og her gjorde Torben Hansen også sin holdning krystalklar:

- Vi flytter ikke en million passagerer eller kunder væk fra midtbyen. Men noget skal ske dernede. Vi er i gang med svære forhandlinger med ejerne af Shell-grunden, sagde Torben Hansen, der slog fast, at city er Randers' hjerte og identitet, og at både byrådet og detailhandlen selv har et ansvar. Forretningerne for at holde bygninger og områder omkring dem pæne - og kommunen for at forholdene, eksempelvis omkring den kollektive trafik, er i orden. Og til det formål vil der nu blive sat gang i en strategi-proces, som kommer til debat på næste byrådsmøde.

E-handels eksperten Hannu Vangsgaard på Randers Cityforenings generalforsamling. - Jeg ved, at uanset hvad I sælger, så findes jeres forretning ikke om 8-10 år, medmindre I gør noget digitalt nu, sagde han. Foto: Lise Aagaard
Annonce

- I smider kunderne ud

Udover Torben Hansen var også den digitale ekspert Hannu Vangsgaard inviteret til at give sit bud på fremtiden med e-handel og webshops. Og han lagde ikke fingrene imellem men spåede en voldsom stigning i omsætningen på e-handel i fremtiden ligesom forbruger-adfærden var under voldsom og hurtig forandring. Især den udenlandske e-handel er stærkt voksende, og store aktører som Amazon, asos, kinesiske Wish og Zalando øger konstant deres markedsandele på det danske marked.

- Kunderne er nemlig ligeglade med, hvor butikkerne ligger. Og i dag er hvert 3. køb på nettet udenlandsk, sagde Hanny Vangsgaard, der erkendte, at butiksdød og tomme gader mange steder er blevet resultatet.

- Jeg har ikke svaret på, hvad vi skal gøre ved det. Men jeg ved, at uanset hvad I sælger, så findes jeres forretning ikke om 8-10 år, medmindre I gør noget digitalt nu. Det er ædelt at sige, at man vil støtte den lokale handel. Men der er også en smertegrænse. Nethandel har ikke stjålet jeres kunder - I har selv smidt dem ud. Det er chefernes opgave at løfte den digitale agenda. Det er ikke nok at ansætte ens 13-årige nevø, der kan finde ud af Facebook. I må selv i gang. Tag det i små overskuelige skridt. Gå på digital opdagelse. Tilmeld jer Instagram, giv jeg til at følge de forretninger, der har succes på nettet. Like og kommenter opslagene. Eksperimentér med de sociale medier. Nogle har lavet deres egen webshop i den fysiske butik. Så har man ikke varen på hylden, kan man bestille den på stedet. Gå sammen om at gøre Randers til jeres egen fælles e-handelsplads. Få fat i en Berlingo og en efterlønner og kør varerne direkte ud til kunderne, så de får leveret samme dag, hvad de har bestilt på nettet. Sæt Swipp-bokse op på Østervold.

Ideerne kom væltende, og Jesper Holm fra Wagner gjorde herefter opmærksom på mulighederne i Randersshoppen.dk, som netop er den digitale lokale webbutik, man kunne satse på.

Annonce

Medlemsfremgang

Generalforsamlingen viste i øvrigt bred opbakning fra de 54 deltagere til Cityforeningens arbejde. Der er medlemsfremgang, glæde over den nye flotte julebelysning, flere følgere på Facebook, gang i aktiviteter som flodbad, legeplads på Slotspladsen, ny rutebilstation m.m. i samarbejde med byens øvrige aktører.

På generalforsamlingen var der genvalg til bestyrelsen til Per Tolbod, Føtex, og Jesper Honoré, Jyske Bank, samt nyvalg til Frank Andersen, You See, og suppleant Kasper Jeffris, Marcus.

Cityforeningen har i det forgangne år skiftet formand, idet Morten Arnesen har fået nyt job hos Randers FC og er blevet erstattet af Morten Illum Skaarup, filialdirektør i Danske Bank.

En enig generalforsamling valgte i øvrigt på den afgående formands forslag at vedtage at udbetale et årligt honorar på 12.000 kroner til den siddende formand for at anerkende, at formandshvervet er et professionelt stykke arbejde, der tager tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Fra U17-bold til håndboldligaen: - Jeg havde slet ikke regnet med at skulle stå her nu

Annonce