Annonce
Østjylland

Trækplaster i smedehallen: 24 timers Le Mans i Hadsten

Stor koncentration hos Frederik Nymark her. Hans hold Nymark Racing Esport vandt Smedens 24 timers Le Mans i Hadsten på playstation for andet år i træk i klassen LMP2. Men det er på en måde også lidt unfair, for han er racerkører i virkeligheden. Foto: Lars Rasborg
13 hold dystede i to klasser i Le Mans-spil, og der blev gået til den på banen hos det, der kaldes Smedens 24 timers Le Mans i Hadsten. Et playstation-spil, der er kommet for at blive, nu er det holdt tre gange, og de seneste to år er det vundet af en rigtig racerkører.
Annonce

Hadsten: I rigtige racerbilsæder og med matchende rat og foran en stor skærm, som viser banen, næsten lige som at være der selv, blev der kørt 24 timers Le Mans på playstation i hallen, hvor Hadsten Smede og Maskinværksted holder til.

Der var ryddet op og gjort plads til pit lane med plads til 13 hold, og tre mand var på hvert hold klar til at køre efter håneretten og en rigtig grim pokal, samt en ussel medalje til 13 kroner.

- Meningen er, at vi skal have det sjovt, og det vil ikke være det samme, hvis man kunne vinde 10.000 kroner. Vi gør det her for skæg skyld, lyder det fra værkfører Ole Hvolby, der stiller med sit eget Team Hvolby - Opel Racing. Det er tredje gang, at Smedens 24 timer Le Mans holdes, og det er ved at blive for stor en succes.

- Vi kan kun være 14 hold her, og vi har i år måtte sige nej til tre-fire hold. Det skal ikke være større end det her, og de hold, der er med, får førsteret til at være med næste år. Og i år er der endda et rent københavnerhold med, siger Ole Hvolby, der sidste år endte med at få set uppet i TV2 Østjylland, og det blev et ret populært klip. Så populært, at TV2 i år stillet om direkte fra det rigtige Le Mans til Hadsten og smeden med gaming-venner fik næsten ti minutters tv-tid.

Annonce

En vaskeægte racerkører

Med i spillet er der en rigtig racerkører, Frederik Nymark. Hans hold Nymark Racing Esport vandt i klassen LMP2, der er for de gode, både professionelle og esports-gamerne, mens der også køres en GTE-klasse for alle de andre.

Frederik Nymarks hold vandt også sidste år. En af hans sponsorer er netop Jes Kristensen fra Hadsten Smede og Maskinværksted, og derfor føler han sig lidt forpligtet til at støtte op om projektet.

Her ses Ole Hvolby, værkfører på Hadsten Smede og Maskinværksted, der er hovedarrangør og Linda Nymark, mor til racerkøreren, Frederik Nymark, som er uundværlig og hjælper med mad med mere. Foto: Lars Rasborg

- Men jeg gør det altså også fordi det er sjovt, og fordi jeg på den her måde får trænet lidt, formår den 25-årige racerkører at sige, mens han kører. Hans mor havde ellers bebudet, at Frederik var ukontaktbar, mens han kørte.

Og det er da også ret enestående, at han kan lade sig interviewe, mens han i hæsblæsende fart styrer sin bil på banen. Hans vejrtrækning er på højde med, en, der er ude at løbe, og man aner, at han er presset, når han skal holde fokus både på vejen og journalisten. Det er skam hårdt at køre, og når der skal køres et helt døgn, er spillerne færdige.

Annonce

Holdkammerater chiller

Hans to holdkammerater, Mads Kjeldsen og Michael Pedersen, sidder anderledes afslappede i loungemøbler og chiller. De ser trætte ud. Og er det også. Det er ikke mange timers søvn, det er blevet til.

- Men det er sjovt. Jeg ville gerne køre rigtigt, og det her er det tætteste på, man kommer, siger Mads Kjeldsen og fortæller, at Michael Pedersen faktisk har rekorden for en omgang i spillet på Le Mans-banen. Den lyder på 3.29.490, mens Frederik Nymarks bedste tid er 3.30.5. Det huer ikke racerkøreren:

- Nej, det er ikke godt, lyder det fra Frederik Nymark, der jagter hans holdkammerats tid.

Inden man når ind i hallen er der coronavagter på. Den ene er Linda Nymark, racerkørerens mor. De tæller publikum og holder i øvrigt øje med hele tre skærme, hvoraf den ene er på 120 tommer. Her kan de følge med i det rigtige Le Mans og det lokale i Hadsten.

Der er hygge og sjov i smedehallen undervejs i de 24 timer, spillet spilles. Foto: Lars Rasborg

- Frederik fører med ni minutter, siger hun stolt.

- Faktisk føles det som et rigtigt løb. Bare uden at jeg skal bekymre mig om at han kommer galt afsted. Eller om der skal laves glasfiber-arbejde på bilen bagefter, griner hun.

- Linda er uundværlig til den her begivenhed. Hun laver mad, og spillerne får den samme kulhydratrige mad, som de rigtige racerkører får, det sørger hun for, siger Ole Hvolby.

Annonce

14 år og lynhurtig

Der er i år kun mænd, og aldersmæssigt spreder deltagerne sig fra 14-årige Jens Fisker til 56-årige Ole Hvolby. Der har det første år været én pige med, men Ole Hvolby håber på, at nogle af de lokale piger vil lave et rent pigehold næste år.

De vandt

Her er vinderne af Smedens 24 timers Le Mans i Hadsten 2020:

GTE:

NSK Racing.

2. Team hvolby - Opel Racing.

3. Bøgeskov Emotorsport.

LMP2:

1. Nymark Racing Esport.

2. Team Elite Simsport Racing.

3. LEPAPI.

Den 14-årige er i øvrigt lynhurtig på banen, sin unge alder til trods.

Han fik sin første ATV som fire-årig, og begyndte at spille på playstation som syv-årig. Han har vundet DM i virtuelt rally og kan næsten ikke vente på at blive gammel nok, så han kan komme ud at køre rally i virkeligheden.

- Min far er rallykører, så jeg er flasket op med det, siger  Jens Fisker.

Annonce

Helt fra København

Københavnerholdet, Team Elite Simsport Racing, havde læst om Le Mans'et på Facebook og ville gerne prøve at slå Frederik Nymarks hold.

- Vi har jo nok lidt nogle andre regler, griner Morten Falandysz, mens han og holdet morer sig lidt over, at de bliver godmodigt drillet. Tonen er humoristisk, og der er stor kærlighed til motorsporten at finde hos alle i hallen. Og med alle skal det understreges, at forsamlingsforbuddet blev overholdt.

Vinderen af åres spil blev Frederik Nymarks hold. Her er racerkøreren selv bag rattet. Foto: Lars Rasborg

- Jeg fik fredag travlt med at skrive på Facebook, at man ikke skulle have venner og bekendte med, siger Ole Hvolby.

Selv har arrangøren været inde at ligge lidt på en luftmadras i tre kvarter i et rum i virksomheden, men han sov ikke.

- Nej, der er sådan en summen over det hele, så man får jo ikke lukket et øje. Jeg må hjem og have en time på sofaen senere, siger han og fortæller, at alle mand selvfølgelig møder op som sædvanligt på værkstedet klokken 7 mandag morgen, 24 timers Le Mans eller ej.

- Ja, da, selvfølgelig gør vi det, siger han.

Ups, et af holdene gik ud, fordi der skete en fejl i spillet, og køreren ikke kunne skiftes ud. Derfor kunne Stefan Laugesen, der sidder i administrationen i smedeforretningen, komme hjem og få en god nats søvn. Foto: Lars Rasborg
Hold Nymark Racing Esport hygger i loungemøblerne, mens Frederik Nymark kører. Her ses fra venstre Michael Pedersen, der har rekorden i hurtigste omgang og Mads Kjeldsen. Mens Linda Nymark står med ryggen til. Foto: Lars Rasborg
Der er en del sociale sidegevinster ved playstation-spillet. Foto: Lars Rasborg
Der sker uheld og bilen ryger af banen ind i mellem. Foto: Lars Rasborg
Det kræver noget sukker at holde sig kørende i 24 timer, selv om der er tre mand til at holde bilen i gang. Foto: Lars Rasborg
Man kan blive fartblind, når man har kørt i længere tid. så det kan ikke anbefales lige at hoppe i bilen og køre ned på tanken, før man er akklimatiseret. Foto: Lars Rasborg
Ved pitstop skiftes der dæk og tankes op, nøjagtig som i den virkelige verden. Foto: Lars Rasborg
Spillerskifte hos Bøgeskov Emotorsport, som fik en tredjeplads i GTE-klassen. Foto: Lars Rasborg
Ham her kan Danmark godt begynde at holde øje med: 14-årige Jens Fisker, der allerede har vundet DM i virtuelt rally, vil gerne køre rigtig rally, når han bliver gammel nok. Lynhurtig på skærmen er han allerede. Foto: Lars Rasborg
Nogle har rigtige køresko på, men langt de fleste smider skoene og kører i strømpefødder. Foto: Lars Rasborg
Grimme pokaler er en del af det sjove, mener arrangøren. Linda Nymark glæder sig til at der skal stå hendes søns navn på vandrepokalen igen i år. Foto: Lars Rasborg
Ole Hvolby, værkfører hos smedevirksomheden i Hadsten, kører selv med. Hans hold hedder Team Hvolby - Opel Racing og blev nummer to i klassen GTE. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce