Annonce
forside

Transportminister giver grønt lys for hundetrukne vogne

Det er hunde som Siberian Husky, Alasskan Malamute, Samojedhunde og Grønlandshunde, der blandt andre bruges til slædehundekørsel. Dansk Polarhunde Klub anslår, at der er mellem 80 og 100 vognkørere i Danmark. (Arkivfoto).

Det glæder hundefolket, at minister nu præciserer, at kørsel med hundevogne som udgangspunkt er tilladt.

Det er tilladt at spænde slædehunde foran en vogn og køre på veje, der er reguleret efter færdselsloven.

Det slår transportminister Ole Birk Olesen (LA) nu fast, efter at der har været usikkerhed om lovligheden af brugen af hundetrukne vogne.

- Kørsel med hundetrukne vogne er en sund og givende fritidsinteresse og sport, som skal være tilladt i Danmark. Og efter at jeg har kigget på sagen, kan jeg konstatere, at det faktisk er lovligt på færdselslovens område, siger Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar.

- Samtidig har jeg noteret mig, at branchen har udtrykt et ønske om, at området bliver reguleret, så der ikke længere er tvivl om reglerne, siger ministeren.

Meldingen vækker glæde hos Dansk Polarhunde Klub, der har mellem 80 og 100 medlemmer, som kører med hundetrukne vogne i blandt andet statens skove.

Foreningen oplevede sidste efterår, at Naturstyrelsen trak flere tilladelser til at køre med hundevogne tilbage.

Men nu slår transportministeren fast, at det som udgangspunkt er tilladt at køre med vognene.

- Vi er utroligt positive over, at vi har fået den her tilkendegivelse om, at vi fortsat kan dyrke vores fritidsinteresse, siger Marianne Schlüter, der er formand for klubben.

- Det ville være et fuldtidsjob, hvis vi eksempelvis skulle køre på cykel og træne hundene enkeltvist, siger hun.

Transportministeren præciserer, at Naturstyrelsen stadig skal have mulighed for som lodsejer at regulere kørslen med hundevogne.

Derfor skal hundeklubben nu have en snak med Naturstyrelsen om de nærmere vilkår.

I Naturstyrelsen er man positivt indstillet over for hundefolkets ønske.

- Naturstyrelsen er rigtig glad for, at Transportministeriet har gjort det helt klart, at hundeslæder kan køre på de veje, hvor færdselsloven gælder.

- Det betyder, at vi igen kan give hundeslædeførere tilladelse til for eksempel at køre på skovveje i de af statens skove, som egner sig til det, siger Naturstyrelsens direktør, Peter Ilsøe, i en skriftlig kommentar.

Der kan dog visse steder være forhold, der taler imod kørsel med hundevogne.

- Vi har mange brugere af statens skove, og derfor er det vigtigt, at Naturstyrelsen som lodsejer kan fastsætte andre vilkår i konkrete skove, siger Peter Ilsøe.

Transportministeren forventer, at en bekendtgørelse med virkning fra 1. januar 2019 kan skabe klare rammer for kørsel med hundevogne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kommunerne skal holde stien ren. Det samme skal vi andre.

Det er naturligvis sympatisk, at et enigt Randers Byråd har besluttet at bakke op om aftalen med det mundrette navn "charter for skattelyfri kommuner" og dermed indgår i et forpligtende samarbejde med 12 andre af landets 98 kommuner. Det er dog endnu mere sympatisk, at Randers Kommune allerede i årevis har efterlevet aftalens ånd og smidt leverandører på porten, hvis sådanne bliver afsløret i skatteunddragelse eller hvidvask. Sådan skal det være, og sådan bør det også være i de 85 kommuner, der endnu ikke er en del af "charter for skattelyfri kommuner". Det kan både forbløffe og forarge, at så mange kommuner endnu ikke har valgt at bakke op om aftalen. Samvittighedsfuld og frivillig skattebetaling er en grundsten for størstedelen af vores verdenssamfund såvel som vores nære lokalsamfund. Vi har i Kronjylland og på Djursland, i resten af Danmark, i størstedelen af vores vestlige verden valgt en samfundsmodel, hvor vi ikke kun holder hjulene i gang med fælles asfalt for alle, men hvor vi også står sammen om de enorme omkostninger, der sikrer os god børnepasning, skolegang, ældrepleje, social omsorg, sygdomsbehandling og mange andre bløde værdier, som vi synes er væsentlige. Vores samfundsmodel kan kun lade sig gøre, hvis vi alle betaler den skat, som vores folkevalgte har fastsat. Vi kan mene, at skatten er for høj. Vi kan mene, at den er for lav. Men vi kan ikke mene, at vi ikke vil betale. Det gælder både privatpersoner som dig og mig, og det gælder erhvervsvirksomheder, de små såvel som de store. Den lille slagtermester i Randers skal betale skat. Det skal Danish Crown også. Den lille restauratør i Mariager skal betale skat. Det skal McDonald's også. Den lille medievirksomhed i Grenaa skal betale skat. Det skal Facebook også. Hvis ikke vi betaler vores skat, skal hammeren falde, og den skal falde hårdt. Kommunerne skal smide deres leverandører på porten, hvis ikke de betaler deres skat. Det samme skal alle vi andre. Det gælder både i det store og det små. Det gælder også ham, der kan mure en garage billigere end alle andre - hvis ikke vi skal bruge en regning og kan betale med kontanter.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce