Annonce
Randers

Travlhed i marken: Der høstes på livet løs

Så bliver der høstet frøgræs hos landbruget Nordvestgård. Marken ligger ved Åstrupvej mellem Lindbjerg, Støvring og Mellerup. Og der er cirka 12 hektar her, men i alt 100 af de 1100 hektarer, Nordvestgård driver, er med frøgræs. Resten er hvede, triticale, vinterbyg, vårbyg og raps. Foto: Lone Hammer Sørensen
Landbruget Nordvestgård har nok at gøre for tiden, hvor den står på høst af frøgræs. Avisen fik en tur i mejetærskeren med den 21-årige Emil Kjær, der er yngste generation ud af tre, som driver 1100 hektar ved blandt andet Harridslev, Støvring, Mellerup, Albæk, Vestrup og Grønkær.
Annonce

Lindbjerg/Støvring/Mellerup: To mejetærskere æder sig stille, adstadigt og stabilt ind på markens frøgræs, hvis stilke ender i lange bunker på marken, mens frøene havner i maskinernes indre. Senere, når mejetærskeren selv siger til, at der er fyldt op, bliver maveindholdet tømt over i en vogn, der er efter en traktor, som i perfekt afpasset fart kører ved siden af.

Solen varmer, der blæser en stille vind, og sommeren er over os. Den røde glente og tre musvåger holder nidkært øje med, hvad der efterlades af mus og padder på marken, efter de store maskiner har været forbi.

Der dufter af nyslået græs, og i mejestærskerens førerhus er der stille og køligt. Emil Kjær, 21 år og mejetærskerfører, har smidt støvlerne og sidder i strømpefødder og har gjort sig det komfortabelt, mens han byder journalisten på en tur.

Der ligger et tidspres og lurer. For der er lovet regn, muligvis allerede til aften i dag, lørdag, ellers søndag.

- Lige nu er vejret perfekt til at høste. Det bliver ikke bedre, konstaterer Emil Kjær, yngste generation i familiedynastiet, der driver landbruget Nordvestgård I/S, og som har svinestalde i blandt andet Harridslev, Støvring, Mellerup, Albæk og Grønkær. Der er omkring 15-15 ansatte.

Annonce

Fire mand i sving

Der er fire mand i sving i dagens høst, to i mejetærskerne, en i traktoren med vogn, der fragter korn i rutefart hjem på gården, hvor der står en og sørger for at frøene med det samme kommer i tørringsanlægget.

Det er brødrene René, Henrik og Dan Kjær, der står for den store butik, Nordvestgård.

- Men ikke, hvis du spørger farfar. Så er det ham, lyder det med et smil fra Emil Kjær, der er barnebarn til Hardy Kjær, som i sin tid anlagde familiens levebrød.

Hardy Kjær har lige været og tilse høsten og kørte et par omgange med Emil Kjær, og inden han smutter igen, forsøger han lige at afsætte lidt af græsset til journalisten fra avisen. Handelsmand og en god en af slagsen, er han jo.


Ja, vi når det ikke i dag.

Emil Kjær, landmand og tredje generation på Nordvestgård


I dag står den altså på høst af frøgræs, og de 12 hektar på marken ved Åstrupvej mellem Lindbjerg, Støvring og Mellerup, er snart høstet. Derefter går turen til Vestrup, hvor der er 40 hektar frøgræs.

- Ja, vi når det ikke i dag, lyder det fra den 21-årige Emil Kjær, der er færdiguddannet landmand fra sidste år med speciale i planteavl. Han har været i Australien og høste ad to omgange, men er i tvivl om han vil overtage landbruget engang.

- I dag er de jo tre om det, jeg ville blive alene om det. Og jeg ved endnu ikke, om jeg vil, siger han og tilføjer, at der ikke er andre karriere-drømme, der maser sig på.

- Var der det, så vidste jeg jo, hvad jeg ville, lyder det fra den unge mand, der regner med, at han stadig har nogle år til at beslutte sig, for hans far og de to onkler, er jo ikke så gamle endnu.

Annonce

14 dage til hveden er klar

Der hører 1100 hektar jord til Nordvestgård, som dyrkes med hvede, triticale (en hybrid af hvede og rug, red.), vinterbyg, vårbyg, frøgræs og raps.

Mens der kun mangler høst af cirka syv hektar af vinterbyggen, som skal vente til efter regnvejret, så er der i alt omkring 100 hektar frøgræs, der skal i hus.

- Og selvfølgelig alt afhængig af vejret, men hvis det går, som det skal, så er hveden klar om 14 dage, så der er nok at se til, kommer det fra den 21-årige, der fredag høstede hele dagen og kom i seng til midnat for så at stå op klokken 6 og klargøre mejetærskeren.

Han har madpakke med, smurt af kæresten, og til aften kommer aftensmaden ud til ham.

- Den leveres af en af bosserne, lyder det fra Emil Kjær.

Lige nu må kæresten, vennerne og festerne vente lidt og have forståelse for at Emil Kjærs fokus er på arbejdet. For når der høstes, høstes der.

- Jeg kan godt have lidt svært ved at falde i søvn, når jeg kommer hjem efter sådan en lang dag. Det kværner inde i hovedet, lyder det fra den unge landmand, der alligevel er et stort smil og virker til at være glad for sit arbejde og også god til det. Han har det store overblik over skæreboret på 36 fod og spotter straks, om det ikke klipper, som det skal. Så stoppes der op og bakkes og slås igen.

- Det kan man gøre 100 gange om dagen.

- Så du har også god tålmodighed?

- Jah, siger han, trækker lidt på det og smiler afvæbnende, inden han vender den grønne Claes for at snuppe en af de sidste ture her.

Emil Kjær er uddannet landmand med speciale i planteavl. Men om han har lyst til at overtage sin farfars livsværk, når han bliver gammel nok, ved han endnu ikke.  Foto: Lone Hammer Sørensen
Den unge landmand har et skarpt blik for, om det hele kører som det skal, set fra førersædet på mejetærskeren.  Foto: Lone Hammer Sørensen
Når der høstes, høstes der. Så må alt andet vente, er indstillingen hos den unge landmand, der dog godt kan have svært ved at sove, når han har haft en lang dag i marken. Så kværner det i hovedet, siger han. Foto: Lone Hammer Sørensen
Roligt, stabilt og sikkert kommer frøgræsset i hus. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce