Annonce
forside

Tre ønsker fra provinsen om udflytning af uddannelser

Nye, lokale uddannelser, der kan fodre offshore-industrien og turismen. Og langt højere digitalt fokus på uddannelser rettet mod produktionsvirksomheder i provinsen. Det er blandt ønskerne til regeringens tanker om at lade udflytningsplanerne inkludere læreanstalterne og ikke bare de statslige styrelser.

Annonce

Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos.

Uddannelse: Onsdag præsenterer regeringen plan to af udflytningen af statslige arbejdspladser. Denne gang bliver den geografiske placering af uddannelser tænkt ind i planen, sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til avisen Danmark mandag. Læs her tre stemmer fra provinsen om, hvordan de gerne vil have, at regeringen sætter fokus på uddannelsessituation i hele Danmark:

Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos, Bjerringbro

Jesper Frost (V), borgmester i Esbjerg.

- I Viborg er der netop blevet oprettet en uddannelse i AR (augmented reality, en teknologi hvor man kombinerer virkeligheden med digitale lag, red.) i samarbejde med VIA University College Aarhus. Det er et sted, hvor vi sagtens vil kunne rekruttere medarbejdere i fremtiden, og det er netop den vej, vi skal videre af. Der findes i dag et hav af tekniske uddannelser, som har et element af digitalisering, og det skal vi have meget mere af. Hvis vi ikke får mere af det i Nord-, Midt- og Vestjylland kommer vi i Grundfos til at få større rekrutteringsproblemer. Her bliver vi nødt til at udvikle et uddannelsessystem, hvor vi henter digitale talentspirer på erhvervsuddannelser og ikke bare fra gymnasierne, og det skal også foregå uden for de store byer.

- Men generelt er vi positive over for regeringens tanker om at flytte uddannelser ud, fordi det er virksomhederne herude, der kommer til at aftage fremtidens dimittender. Her er der i industrien bestemt behov for f.eks. ingeniører - også i Jylland og også uden for Aarhus og Aalborg, men gerne i samarbejde med institutionerne i de byer, som vi ser med AR-uddannelsen i Viborg. Uden på nogen måde at være bombastisk omkring det, vil jeg sige, at der klart er at behov for, at vi tænker mere på, at der er virksomheder uden for universitetsbyerne, og at man geografisk placerer uddannelserne geografisk derefter. Man skal blot huske at få kvaliteten med i diskussionen, det må ikke kun handle om geografi. Men vi skal sprede danmarkskortet mere ud - ikke bare med statslige arbejdspladser, men også med uddannelser.

Jesper Frost, [V], borgmester i Esbjerg

Anne- Mette Knattrup, formand for Dansk Turismefremme og turischef i Randers.

- I Esbjerg har vi en enorm klynge af virksomheder inden for offshore- og energisektoren, som har brug for kompetente medarbejdere, og det er alt andet lige lettere at skabe den kobling, når man har de relevante uddannelser i nærheden. Vi har store virksomheder, som f.eks. Mærsk og Semco, der har brug for akademisk uddannede, der ved noget om både vind, energi og økonomi, men der er også et stort behov for de håndværksuddannede. Vi har utroligt mange virksomheder, der blandet andet lever af at være underleverandør til de store, og her er vores store ønske, at man opretter en helt ny uddannelse. I København uddanner man mennesker specifikt til at arbejde i lufthavnen - hos os skulle man gøre det i forhold til offshore-industrien. Her har man ikke nødvendigvis brug for en smed, en elektriker eller en blikkenslager, men en der kan lidt af det hele.

- Den type uddannelser skal man være åben over for i hele landet, hvor der er særligt behov for dem. Og så kan vi i Danmark komme meget længere med tankegangen om at lade de store uddannelsesinstitutioner have satelitter rundt omkring i landet. Her arbejder vi i Esbjerg sammen med Sydddansk Universitet, Sydvestjysk Sygehus og Region Syddanmark om at få lov til at uddanne 50 læger om året, så vi kan undgå lægemangel i fremtiden.

Anne-Mette Knattrup, formand for Dansk Turistfremme og turistchef i Randers

- I dag har vi et stykke vej at gå, før uddannelser i turismen kan følge med ambitionerne i erhvervet. De uddannelser, man tilbyder vores erhverv, er ofte bare noget rettet mod detailhandlen eller lignende, som bare bliver pakket lidt om. Jeg efterlyser uddannelser med et decideret turismefokus, som ligger i regi af de korte og mellemlange uddannelser på professionshøjskolerne, men placeret i satelitter ude i landet.

- Afstandene fra uddannelsen til erhvervet må ikke være for store - her bliver afstandene fra Øst- til Vestjylland og fra Aalborg til Fredericia for store, fordi der skal være målrettet kontakt mellem uddannelserne og erhvervet, så vi bedst kan udnytte de geografiske potentialer. Man kunne lave satelitter i f.eks. Herning, Vejle, Sønderborg, Viborg, og ud over de skal have det samme grundlag på sprog, it, kulturforståelse, økonomi, analyse og marketing, kan de være tematiseret efter turismen i lige det område, kystturisme, erhvervsturisme f.eks.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

En brasiliansk bomber og bud på startopstillingen: Genopstår Randers FC hos oprykkerne?

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Annonce