Annonce
Randers

Trods børnepasning på nedsat blus: Ikke udsigt til at forældre kan få penge tilbage - undtagen et enkelt sted

Børnehavebørn fra den private daginstitution Musereden i Frederiksværk leger på legepladsen.
Politikerne skal tage stilling til, om forældre skal have penge tilbage, hvis daginstitutionen har været lukket på grund af corona i flere dage. Selv om der kun er nødpasning i SFO'er i øjeblikket, giver det ikke ret til at få pengene retur.
Annonce

Randers: Før jul var især én daginstitution i Randers, nemlig Børnehuset Lervangen, så hårdt ramt af corona blandt personalet, at institutionen måtte holde lukket i ni dage.

Politikerne i børne- og familieudvalget skal på et møde i næste uge tage stilling til, om forældre skal tilbydes at få penge tilbage for de dage, hvor de ikke kunne få passet deres børn.

Baggrunden er, at Børne- og Undervisningsministeriet i forbindelse med corona-epidemien har besluttet, at kommuner helt ekstraordinært kan beslutte at lukke dagtilbud ned, hvis personalet ikke kan møde på arbejde som følge af sygdom eller isolation.

Annonce

Hårdt ramt

Og hvis lukningen af en institution varer mere end fem sammenhængende dage, kan kommunerne tilbyde at betale penge tilbage for den tid, hvor det ikke har været muligt at tilbyde pasning.

I tilfældet Lervangen er der tale om 1.391 kroner for et barn i vuggestue, mens det tilsvarende beløb for forældre med børn i børnehaven vil være på 949 kroner.

Her kan der ske tilbagebetaling

Børne- og Undervisningsministeriet fremhæver følgende situationer, hvor kommunen kan vælge at betale penge tilbage til forældrene, fordi et dagtilbud må lukke:

- En situation, hvor flere medarbejdere er hjemsendt, fordi de enten er testet positive for Covid-19 eller er identificeret som nære kontakter, afventer test for Covid-19 og svar herpå, og hvor det ikke er muligt at skaffe tilstrækkeligt personale, for eksempel ved anvendelse af vikarer eller fleksibel anvendelse af kapacitet på tværs af dagtilbud i kommunen

- En situation, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed i tilfælde af smitteudbrud har truffet afgørelse om, at dagtilbuddet lukkes helt eller delvist for at forebygge eller inddæmme udbredelse af smitte, og hvor flere eller alle medarbejdere og børn hjemsendes.

I andre dagtilbud har der været tale om en eller to dage før jul med lukning af en eller flere stuer eller hele institutionen på grund af smitte hos børn og personale. Det drejer sig for eksempel om Børnehuset Himmeldalen og Børnehuset Hørhaven. Men det er altså ikke nok til, at kommunen kan vælge at betale penge tilbage til forældrene.

Annonce

Åbent for nødpasning

I øjeblikket er dagtilbud åbne, mens skolefritidsordninger er lukket. Dog er der mulighed for nødpasning i SFO for børn i 0.-4. klasse. Det betyder, at det ikke er muligt for kommunen at betale penge tilbage til forældrene.


Jeg kan godt forstå, at borgere, der udviser samfundssind og holder deres børn hjemme, godt kunne tænke sig at få penge tilbage.

Michael Maaløe


- Vi har åbent for nødpasning, og hvis forældre siger, at de har brug for en plads til deres barn, fordi de skal passe deres arbejde, så får de den. Vi stoler på folk, siger Michael Maaløe, der er direktør for børn og skole, Randers Kommune.

- Jeg kan godt forstå, at borgere, der udviser samfundssind og holder deres børn hjemme, godt kunne tænke sig at få penge tilbage. Men det åbner lovgivningen ikke mulighed for, siger Michael Maaløe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Kenneth var spilleafhængig: Jeg lavede regninger på 5.000–6.000 kroner om måneden

Annonce