Annonce
Randers FC

Trods frost, sne og tæt kampprogram: Plænen står skarpt på Cepheus Park

Vintervejret har været hård ved flere baner i Superligaen, men plænen på Cepheus Park står stærkt. Gartnerteamet bag græstæppet forklarer, hvorfor Randers FC ikke bliver budt en medtaget bane, som mange andre klubber oplever det i denne tid.

Fodbold: En pløjemark i Odense. En sandkasse i Haderslev. En skøjtebane i Vejle.

Superligaens fodboldbaner har de seneste uger måtte stå model til megen kritik.

Det hårde vintervejr har sat sine spor på flere danske fodboldstadions, men på Cepheus Park i Randers er banen klar til søndagens hjemmekamp mod FC Nordsjælland.

Marianne Rosberg har plejet plænen på Cepheus Park siden 2008. Foto: Annelene Petersen

- Lige i øjeblikket er banen i en god forfatning, når man tager vejret i betragtning, fortæller gartner Henrik Jonasen, der sammen med Marianne Rosberg har ansvaret for plænen på Cepheus Park.

De er ansat hos Anlægsgartner Torben Jensen & Søn, som har entreprisen på det kommunalt ejede fodboldstation.


Render vi ind i en regnvejrskamp, så tør jeg heller ikke love en god bane efterfølgende.

Marianne Rosberg, anlægsgartner


Sammen har de plejet plænen i ti år, og ifølge gartnerduoen er banens nuværende forfatning et udtryk for rettidig omhu krydret med lidt held.

- Vi har været heldige med vejret op til kampene, for der er vi nødt til at køre på den for at klippe og plane den, men den var også godt rystet fra efteråret. Der var meget græs i banen, da vi gik ind i vinteren, fordi vi allerede tidligt i efteråret undlod at køre mere end højst nødvendigt på den, fortæller Marianne Rosberg, der har passet på græstæppet siden 2008.

Henrik Jonasen og Marianne Rosberg er ansat hos Torben Jensen & Søn, som Randers Kommune har hyret til at pleje plænen på Cepheus Park. Foto: Tobias Nørgård Dupont
Annonce

Ikke blot tilfældighedernes spil

Med blot seks dages mellemrum spillede Randers FC på hjemmebane mod AC Horsens og FC Midtjylland i starten af februar. Banen var ikke et tema efter de kampe, men det kan den ifølge Marianne Rosberg stadig nå at blive.

- Render vi ind i en regnvejrskamp, så tør jeg heller ikke love en god bane efterfølgende, lyder det.

Vejret spiller en stor rolle for en plæne under åben himmel, men det er ikke blot tilfældighedernes spil, hvordan en bane tager sig ud gennem en sæson.

Temperaturer, færdsel og vækstvilkår kan justeres, og det er netop en stor del af jobbet.

Grundlæggende kører gartnerne kun på banen, når det er strengt nødvendigt, og når kulden bider, giver de græstæppet ”dyne” på, når det er muligt.

- Det kaldes fibertex. Det er en hvid dug, som man også bruger til kartofler og gulerødder. Den holder på 2-3 graders varme og kan være med til at holde lidt liv i plænen trods de kolde temperaturer, forklarer Henrik Jonasen.

I de kolde måneder ruller gartnerne mange gange fibertexen af og på græstæppet på Cepheus Park. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Varme i banen

De små detaljer tæller, men altafgørende er det, at gartnerne kan lukke op for banens varmeanlæg, når vejrguderne sender frost i jorden.

- Hvis jeg kan se, at der er udsigt til massiv nattefrost op til en kamp, så får banevarmen alt det, den kan. Det er det eneste, man kan gøre sammen med fibertex, fortæller Marianne Rosberg.

Ifølge gartnerteamet lander en årlig regning på omkring 500.000 hos Randers Kommune for banevarme, og det er ikke fordi, at banevarmen brager afsted hele året.

- Det er slukket hele sommerhalvåret. Det er vel rundt regnet på fire måneder, at den halve million bliver brændt af, fortæller Marianne Rosberg.

En anden kilde til varme er såkaldte vækstlys.

Bomme med sollys og varme, som kan placeres på de områder, som er hårdest ramt.

- De kan holde græsset i gang, men vi har kun tre, og de kan ikke nå rundt på hele banen med effekt. Vi tager de mest udsatte steder på banen som primært er målfelterne, siger Marianne Rosberg.

Banekåring i Superligaen i efteråret 2020

Efter hver Superliga-runde skal udeholdets anfører give banen en karakter mellem 1 og 5. Her fremgår gennemsnitsvurderingen:

1. Brøndby Stadion (Brøndby IF): 4,67
2. Aalborg Portland Park (AaB): 4,33
3. Ceres Park (AGF) 3,86
4. MCH Arena (FC Midtjylland): 3,83
5. Telia Parken (F.C. København): 3,71
6. Lyngby Stadion (Lyngby BK): 3,29
7. Cepheus Park Randers (Randers FC): 3,17
8. CASA Arena Horsens (AC Horsens): 2,71
9. Vejle Stadion (Vejle Boldklub): 2,50
10. Sydbank Park (SønderjyskE): 2,43
11. Nature Energy Park (OB): 2,29
12. Right to Dream Park (FC Nordsjælland): 1,80

Annonce

Små skadedyr

Marianne Rosberg og Henrik Jonasen bruger en dags arbejde efter kampdage på at reparere de værste huller og plane plænen, men hele året rundt forsøger de at udrydde regnorm.

- De er gode at have i haven, men de er skadedyr på en fodboldbane. De forårsager jordpletter på banen uden vækst, og de er vores værste fjender sammen med vejret, fortæller Henrik Jonasen.

- De formerer sig hurtigt, og et lille ormeskud, der fylder en tokrone, fylder ti gange ti centimeter, når vi kører over det med en klipper, supplerer Marianne Rosberg.

Annonce

Den store prøve

Efter søndagens kamp mod FC Nordsjælland er der 14 dage til næste hjemmekamp mod Lyngby, som bliver startskuddet til tre kampe på Cepheus Park på bare to uger.

Banens store styrkeprøve.

- Vi skal håbe, at det ikke fryser, sner eller regner, og så skal vi minimere træningen på banen i den periode, for det slider. Opskriften må være tørvejr, sol og på den gode side af 10 grader, lyder det fra Henrik Jonasen.

Divisionsforeningen har fremlagt en nødplan, hvis Superligaens baner blive ubrugelige, for der er ikke plads til aflyste kampe i et forvejen komprimeret program. Kunstgræsbanerne i Farum og Silkeborg er kørt i stilling, men man regner ikke med, at det bliver nødvendigt.

Se videoen øverst i artiklen her.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers taber 2-0 til AGF i Aarhus

Randers FC For abonnenter

Kontraktudløb til sommer: Status på fremtiden for mål-maskinen Marvin Egho

Annonce