Annonce
Norddjurs

Trods merudgifter i millionklassen: Udvalg afviser at kunne skære yderligere

Udvalgsformand Lars Møller (S) og resten af voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune anser det ikke for at være muligt at spare flere penge, end man allerede har gjort på udvalgets område. Derfor har udvalget pure afvist at forholde sig til forvaltningens forslag om blandt andet at lukke Hedebocentrets varntvandsbassin i Grenaa, demenstilbuddet Oasen i Glesborg samt en gennemførsel af allerede annullerede besparelser inden for kommunens aktivitets- og cafétilbud. Arkivfoto
Beregninger viser, at voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune vil stå med et samlet merforbrug på 9,5 millioner kroner med udgangen af 2019. Men selvom forvaltningen foreslår en række konkrete sparemuligheder, afviser udvalget at være i stand til at skære mere væk.

Norddjurs: Når politikerne i Norddjurs Kommune i dag sætter sig sammen i rådsalen på Grenaa Rådhus, skal de blandt andet tage stilling til, hvordan uventede merudgifter på henholdsvis voksen- og plejeområdet og børne- og ungdomsområdet skal finansieres.

Men allerede forud for kommunalbestyrelsesmødet har et enigt voksen- og plejeudvalg afvist at forholde sig til de besparelsesforslag, som forvaltningen er kommet med i forsøget på at finde de 9,5 millioner kroner, som udvalgets merudgifter lige nu ser ud til at blive alene i 2019.

Det skyldes ifølge voksen- og plejeudvalgsformand Lars Møller (S), at der ikke er flere penge at spare.

- Med de besparelser, vi allerede har gennemført i voksen- og plejeudvalget her i Norddjurs, er vi presset helt i bund. Vi kan simpelthen ikke spare mere, fastslår han.

Annonce

Bruger mindre end andre

Som underbygning af sit eget udsagn henviser voksen- og plejeudvalgsformanden til et dokument, som har været behandlet ved denne måneds udvalgsmøde. Af dokumentet fremgår en række nøgletal, som viser det forventede udgiftsniveau på en række områder i Norddjurs sammenholdt med kommunens sædvanlige sammenligningskommuner.

Oversigten viser, at Norddjurs Kommune alene på ældreområdet allerede nu står til at bruge 13 millioner kroner mindre på ældrepleje og ældreomsorg i 2019 end sine sammenligningskommuner. Herudover viser tallene, at man bruger to millioner kroner mindre på voksne med særlige behov og syv millioner kroner mindre på sundhedsvæsen, genoptræning og forebyggelse end sammenligningskommunerne.

- Tallene viser, at det ikke bare er mig og resten af udvalget, der hælder vand ud af ørerne og klynker for at undgå besparelser. Vores medarbejdere har simpelthen knoklet som gale for at få det tildelte budget til at hænge sammen. Og det er lykkedes dem. Men det er usandsynligt, at det skulle kunne lykkes at spare endnu flere penge, siger Lars Møller.

Vil undersøge alternativer

Udvalgets pure afvisning af forvaltningens udarbejdede spareforslag betyder, at ingen af forslagene vil komme til politisk behandling i kommunalbestyrelsen. Medmindre altså, at en af politikerne selv vælger at tage dem op.

I stedet har voksen- og plejeudvalget anmodet alle institutioner på udvalgets område om at udvise tilbageholdenhed med afholdelsen af udgifter i 2019. Hermed mener man at kunne opnå et driftsoverskud på cirka en million kroner, der skal bruges til at finansiere en del af merudgifterne på området.

Derudover indstiller udvalget til kommunalbestyrelsen, at man vil arbejde videre med tre forskellige scenarier, som vil gøre det muligt at opnå en bedre udnyttelse af kommunens personaleressourcer samt bremse udgiftsudviklingen på socialområdet: Flytningen af den nuværende demensenhed på Møllehjemmet i Auning til Farsøhthus i Allingåbro, en justering af tilbuddene til kommunens domsanbragte udviklingshæmmede borgere, samt muligheden for at lukke dele af Ørsted Bo- og Aktivitetscenter, som i dag har tomme pladser.

- Det er vigtigt at understrege, at der er tale om, at vi vil undersøge mulighederne for de her ting. Vi tvangsflytter ikke nogen og tager selvfølgelig hensyn til, at der er tale om sårbare borgere. For skal der gøres noget, skal det give mening, fastslår Lars Møller.

Kan de resterende 8,5 millioner kroner, som mangler, efter I har sparet en million kroner på mådehold, overhovedet findes i jeres budget i 2019?

- Nej, det kan de ikke. Vi kan ikke løfte den opgave internt i voksen- og plejeudvalget, og derfor har vi brug for fællesskabet i kommunalbestyrelsen til at finde pengene. For jeg forudser, at den her udfordring til en vis grad fortsætter de kommende år, siger Lars Møller.

Aftalepartier skal på banen

Dermed må man formode, at der i stedet er lagt op til, at aftalepartierne bag budget 2019 (Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti) sætter sig sammen og finder finansieringen til merforbruget på voksen- og plejeområdet et andet sted. Det er nemlig aftalepartierne, der skal træffe beslutningen, hvis en eller begge af de to bufferpuljer på hver 10 millioner kroner - som er en del af budgetaftalen for 2019 - skal sættes i spil.

Om aftalepartierne i samme ombæring vil vælge at diskutere, hvordan man kan løse problemet med merudgifter på kommunens børne- og ungdomsområde, vides ikke.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Malerfirma hyrede coach til at hjælpe sig gennem fusion: - Vi stod jo med 38 medarbejdere, der havde 38 forskellige måder at gøre tingene på

Annonce