Annonce
Alarm 112

Trods protest: Vanvidsbilist risikerer flere uger uden bil

Retten i Aarhus vil i løbet af de næste uger tage stilling til, om en 18-årig formodet vanvidsbilist må vinke endegyldigt farvel til bilen. Foto: Axel Schütt
Når politiet beslaglægger en bil, kan føreren protestere og kræve, at en dommer tager stilling til sagen. Køretøjet bliver dog i myndighedernes varetægt, indtil retskendelsen falder - og det kan have lange udsigter.

AARHUS: Onsdag klappede fælden endnu engang for en vanvidsbilist fra Brabrand. Denne gang var der tale om en 18-årig mand, som bragede forbi en fartkontrol med 105 km/t - mere end det dobbelte af den tilladte hastighed.

Med hjemmel i den nye lov om vanvidskørsel beslaglagde politiet derfor mandens køretøj, men den beslutning var han bestemt ikke enig i. Ifølge Østjyllands Politi protesterede han beslaglæggelsen, hvilket betyder, at sagen skal for en dommer.

- Det er derfor, vi bruger det her tekniske term beslaglagt med henblik på konfiskation. Bilen er beslaglagt nu, men om den bliver konfiskeret, skal tages op af retten, siger Anne Tiedemann, kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi.

Annonce

Retskendelsen kan dog have lange udsigter, da der ifølge Retten i Aarhus ikke er en tidsfrist for, hvornår en sådan sag skal for en dommer - indtil da er køretøjet fortsat beslaglagt.

- Der er ikke en grænse, som vi eksempelvis ser det ved anholdelser, hvor der er en frist på 24 timer, siger Vagn Kastbjerg, konstitueret retspræsident ved Retten i Aarhus.

Ikke haste-haste

Ifølge Vagn Kastbjerg kan der i princippet gå flere uger, før en dommer beslutter, om bilen skal blive i myndighedernes varetægt.

- Når sagen bliver indbragt for os, skal vi tage stilling til, om betingelserne for beslaglæggelse er opfyldt eller ej, hvorefter vi afsiger en kendelse, siger han.

- Men det er ikke sådan noget haste-haste, som skal tages op dagen efter. Det er det ikke.

Den 18-årige risikerer altså at skulle vente til den anden side af sommerferien, før han eventuelt kan få sin bil tilbage.

Edwin Rahrs Vej i Brabrand har været velbesøgt af de såkaldte vanvidsbilister. Foto: Axel Schütt

Hvis det skulle vise sig, at betingelserne for beslaglæggelse ikke er opfyldt, kan den 18-årige søge om erstatning for den periode, han uberettiget har været uden køretøj.

- Hvis man laver nogle indgreb, og der ikke er grundlag for det, kan man som udgangspunkt kræve erstatning. Om man får det, kan jeg ikke sige, for nogle gange har man selv givet anledning til det, siger Vagn Kastbjerg.

Ifølge tal fra midten af juni, har Østjyllands Politi indtil videre beslaglagt 23 biler i Aarhus på grund af vanvidskørsel, hvilket er knap 10 procent af den samlede fangst på landsplan.

Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce