Annonce
Randers

Turbinen: Lille og ny, men et fedt mødested for musikere og publikum

Turbinen. Lækre faciliteter og rammer. Udviklingschef Sophie Dürrfeld, booker Jørgen Holmegaard og musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted. Foto: Mathias Fredslund hansen

Booker Jørgen Holmegaard bombarderes med henvendelser fra artister, der hellere end gerne vil optræde på Værkets lille, men selvstændige scene, der i løbet af sine godt halvandet år som regionalt spillested har fået skabt sin egen kultur og sit eget rock'n'roll-pulsslag. Med sine 100 årlige arrangementer er aktiviteten i huset øget med 50 procent.

Annonce

Randers: Musikerne er vilde med musikscenen Turbinen. Ikke kun fordi de optræder på landets mest lækre regionale spillested, men også fordi atmosfæren i huset er god og varm. Det fremgår tydeligt af husets gæstebog, hvor musikeren Anya bl.a. skriver:

"Hvor er her smukt, hyggeligt og supertjekket", mens hendes kollega, Maria Frank, pointerer, "Jeg er helt oppe at køre over, hvor fedt dette her sted er. Hurra for at Randers har fået et regionalt spillested".

Det vrimler med begejstrede hilsner i gæstebogen. Og booker Jørgen Holmegaard på den anden side af disken har heller ikke svært ved at finde navne til sit spillested. For artisterne står i kø.

- Øvelsen er mere at vælge og sammensætte det rigtige program til de forskellige målgrupper, understreger Holmegaard, der sideløbende med bookingarbejdet også har andre funktioner, der har noget med talentpleje og samarbejde med byens øvrige musikscene at gøre.

Så umiddelbart er den lille ny kommet godt fra start, og den udvikler sig som den skal med forgreninger i mange retninger. Der skal være et traditionelt musikprogram med folk som Saveus, L.O.C. og Almost Irish på programmet, men der skal også være plads til upcoming-musikere og plejen af deres talent.

- Det er den nemmeste ting i verden at booke et kendt navn. Men det giver ikke mening, hvis publikum udebliver, siger musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted og rammer ind i nerven på spillestedets eksistens. Nemlig fremkommeligheden.

Det skal være et sted, man kan li' at komme, uanset om det er til den store koncert eller den intime artisttalk i loungen. Tidligere på måneden inviterede en af landets bedste sangskrivere, Peter Sommer, til en snak med 45 interesserede publikummer, før han gik på scenen.

Regionale spillesteder

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, der udpeger landets 18 regionale spillesteder.Udvalget udpeger hvert fjerde år de regionale spillesteder.

Visionen for de regionale spillesteder er, at de fremstår og virker som dynamiske og kompetente kraftcentre, der med udgangspunkt i mangfoldighed og fornyelse formidler, præsenterer, profilerer og udvikler rytmisk musik af høj kunstnerisk kvalitet.

På et tidspunkt sad Michael Rørsted og og tjekkede et Gaffa-opslag med 40 artister. Kun de tre kom til Randers. Resten smuttede forbi, fordi scenen enten var for lille eller for stor. Det skulle der gøres noget ved, fortæller Mikael Qvist Rørsted, der allerede i 2010 så småt begyndte at tænke Turbinen ind i huset som regionalt spillested. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Dynamo for lokal musik

Populært sagt placerer Turbinen sig i det vakuum, der tidligere var mellem Café von Hatten og Tante Olga på den ene side og Værket på den anden.

Von Hatten og Tanten for lille - Værket for stor. Derfor røg Carpark North tidligere forbi Randers, fordi der ikke var en scene til dem i byen. Det er der så nu.

- På et tidspunkt sad jeg og tjekkede et Gaffa-opslag med 40 artister. Kun de tre kom til Randers. Resten smuttede forbi, fordi scenen enten var for lille eller for stor. Det skulle der gøres noget ved, fortæller Mikael Qvist Rørsted, der allerede i 2010 så småt begyndte at tænke Turbinen ind i huset som regionalt spillested. Det var med andre ord længe før, Salling-millionerne faldt som en kærkommen hjælp til renovering af den gamle turbinebygning.

Den nye Turbinen med sit på en gang rå og tjekkede look blev taget i brug efteråret 2016. I januar 2017 startede livet som regionalt spillested med indbygget forpligtelse til at skulle fungere som dynamo for det lokale musikliv. For regionalt spillested er ikke lig med fri leg. Der er forpligtelser, målsætninger, der skal overholdes og evalueringer, der skal tegne billedet.

Turbinen

Den nyrenoverede Turbinen blev taget i brug efteråret 2016.1. januar 2017 blev Turbinen udpeget til regionalt spillested.

Værket, Randers Kommune og staten bidrager med godt en mio. kr. hver.

Omsætningen er på 10 mio. kr.

Værkets aktivitetsniveau er steget med 50 pct., siden Turbinen blev taget i brug.

Der blev i løbet af 2017 afviklet 100 koncerter og arrangementer i Turbinen.

Annonce

Cocktail med tre ingredienser

Opbygningen af spillestedet hviler på et fundament, båret af tre elementer. Eller sagt på turbinsk: En cocktail med tre ingredienser. Gode rammer. Hyggeligt indhold. Spændende koncertprogram.

- Vi stod med et spritnyt hus. Moderne faciliteter og det bedste lydanlæg, man kan købe for penge og tekniker, der har ligger på gulv og loft for hele tiden af fintune lyden, forklarer Mikael Qvist Rørsted.

Men rammer og arkitektur er en ting, noget andet hvordan man tager imod sit publikum. Den opgave er lagt i hænderne på udviklingschef Sophie Dürrfeld.

- Vi har bestræbt os for at gøre det lækkert og rart for publikum. Og vise respekt. Krystalglas frem for fadøl i plastkrus til overpris, siger Sophie Dürrfeld, der ikke får mange tilbagemeldinger om smadrede glas efter koncerterne. Heller ikke når 200 heavy metal-folk fester.

- Jeg har aldrig forstået, at vaskbare sofaer i vinyl er godt nok til rock'n'roll-folk. Som om de og deres publikum går og sviner med tingene. Det gør de bare ikke, skulle jeg hilse og sige. Jo mere ordentligt og rart her er, des mere sætter publikum pris på det og behandler det derefter.

Der er også lækre faciliteter til artisterne, der andre steder bliver spist af med halvkolde omklædningsrum som opholdssted.

- De nyder de lækre rammer, vi kan give dem. Og det er nu en gang vores filosofi, at jo bedre, man behandler artisterne, jo bedre er de på scenen, tilføjer hun.

Disse musikere ville ikke have spillet i Randers, hvis vi ikke havde Turbinen

De seks skarpe eksempler på kvalitets-artister, som man har kunne opleve eller kommer til at kunne opleve på Turbinen, og som ikke har spillet i Randers før, og som ikke var kommet til Randers uden det regionale spillested Turbinen.Saveus

Phlake

Isam B.

Karl William

Silas Bjerregaard

The Minds of 99

Annonce

Live i loungen

Siden foråret er det lykkedes at skabe mere liv i loungen med artisttalk, foredrag og mindre koncerter.

Det er stedet, hvor low-key-livekoncerter skal dyrkes, og mennesker med noget på hjerte får ordet. Gerne om onsdagen.

- Onsdag aften i Randers er et godt tidspunkt for lidt hygge og livemusik i loungen. Det er blevet taget rigtig godt imod, siger Jørgen Holmegaard.

Og sidste nye er, at flere af de ting, der foregår i loungen, bliver sendt på podcast, så man kan sidde derhjemme og lytte til arrangementet.

Blandt de lokale samarbejder kan nævns Randers Musikskole, Folkemusik i Randers, Station K i Langå og Turbinen on Tour. Der er samarbejde med skolerne under titlen Åben Skole med specialtilbud til forskellige klassetrin, hvor børn inviteres til et intensivt musikalsk forløb, hvor de udvikler deres musikalske potentiale.

På plussiden er også den udvikling, som nogle af artisterne gennemlever i deres samarbejde med Turbinen.

Musikerne og sangskriveren Annika Aakjær optrådte i foråret for 45 i loungen. Nu er hun så stor - og kendt, fordi hun har været med i "Toppen af poppen" på tv - at hun kan fylde Turbinens scene lørdag 3. november.

- Kajsa Vala har også spillet i loungen for 45 mennesker. Nu kommer hun 17. november med band. Og hun var support til C.V. Jørgensen og havde pludselig et publikum på 1.000 tidligere på året, siger Jørgen Holmegaard.

Annonce

Vitaminindsprøjtning

Mikael Qvist Rørsted erkender, at uden en kæmpe indsats fra Værkets medarbejdere ville Turbinen ikke stå så solidt plantet, som den gør.

- Vi har lavet en model, hvor Værket holder hovedparten af Turbinens administrationsudgifter. Vi er så stor en muskel, at vi kan sætte ind med markedsføring og andre fagekspertiser, siger Mikael Qvist Rørsted.

Værket, Randers Kommune og staten bidrager med godt en million kroner hver som honorarstøtte til Turbinen.

- Men Turbinen har en omsætning på 10 mio. kr. Så vi køber musik og arrangementer for langt det dobbelt af, hvad Turbinen får i støtte.

Sagt i runde tal blev der på Turbinen afviklet 100 arrangementer flere i 2017 end året før. Vi taler om et aktivitetsløft på 50 procent i hele huset.

- Vi har været længe undervejs med Turbinen i planlægningsfasen. Men nu kører det bare. Og vi udvikler hele tiden nye tiltag til glæde for Værket og for byen. For os er Turbinen et con-amore projekt, hvor barren hæves og nye ideer opstår. Selvom Turbinen har krævet mange ressourcer, så har den også været en dejlig saltvandsindsprøjtning til Værket, understreger Mikael Qvist Rørsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

12 etager i Sporbyen og syv etager på havnen: Randers rykker opad - og politikerne skal tage stilling

Randers For abonnenter

Bækkestien er fredet - men rundkørslen skal være et lyskryds

Annonce