Annonce
Randers

Turbo på bæredygtighed: Sygehuset i Randers vil halvere sit madspild inden 2030

Cheføkonoma Mona Carøe Jensen og hendes personale har længe haft fokus på at anvende så meget som muligt af de råvarer, der indkøbes. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Sammen med 22 andre danske virksomheder forpligter Regionshospitalet Randers sig nu som det eneste hospital til at reducere sit spild af mad med 50 procent inden 2030.
Annonce

Randers: På Regionshospitalet Randers vil man være førende indenfor bæredygtig drift, herunder også, når det gælder bekæmpelse af madspild. Hospitalet har derfor tirsdag skrevet under på aftalen “Danmark mod Madspild”, som blev relanceret ved et virtuelt arrangement i København med fødevareminister Mogens Jensen som vært.

Aftalen indebærer, at hospitalet forpligter sig til at måle og offentliggøre fremskridtet i forhold til madspild en gang om året. Målt efter den samme standard og med det erklærede mål at halvere sit madspild inden 2030.

Det var hospitalsdirektør Jonas Dahl, som på vegne af hospitalet satte sin signatur på aftalen på dagen, der nu også er Danmarks officielle madspildsdag.

- Vi har på hospitalet også et ansvar for at mindske det klimaaftryk, som vi sætter på kloden, så der er ressourcer tilbage til kommende generationer. Derfor er jeg rigtigt glad og stolt over, at vi har nogle dygtige medarbejdere i vores køkken og kantine, der går foran ved at bekæmpe madspild, og dermed skaber inspiration og lyst til det vigtige arbejde med bæredygtighed, som vi står overfor på hele hospitalet, siger Jonas Dahl.

Annonce

Anvender så meget som muligt

Igennem de seneste år har personalet i hospitalets patientkøkken og kantine arbejdet intenst med at undgå madspild i produktionen ved at forsøge at anvende så meget som muligt.

Hospitalsdirektør Jonas Dahl viser den netop underskrevne aftale om at reducere hospitalets madspild til det halve inden 2030. Foto: Helle Brandstrup Larsen

- For eksempel bliver bladene på blomkål, som man jo normalt vil smide ud, snittet fint og brugt i salater og sammenkogte retter. Vi koger fond på dyreben, og vi bruger appelsinskræller til marmelade, siger cheføkonoma, Mona Carøe Jensen.

Annonce

Mere at hente

Selv om der således allerede er stor fokus på ikke at lade mad gå til spilde, kan der stadig være en del at hente ude på de enkelte afdelinger.


For eksempel bliver bladene på blomkål, som man jo normalt vil smide ud, snittet fint og brugt i salater og sammenkogte retter. Vi koger fond på dyreben, og vi bruger appelsinskræller til marmelade.

Mona Carøe Jensen, cheføkonoma


- Hovedparten af det madspild, som vi har i dag, er det mad, som ikke bliver spist på vores afdelinger. Vores kostkonsulent er i tæt dialog med personalet på afdelingerne om bestilling af mad. Det er vigtigt, at det er den rette mad i de rigtige mængder, som bliver bestilt, så patienterne får lige præcis det mad, som er godt for dem i deres situation, og at så lidt som muligt af maden skal smides ud, siger Mona Carøe Jensen.

Madspildsdagen

Danmark fejrede tirsdag  29. september den første officielle madspildsdag. Madspildsdagen falder sammen med FNs International Day of Awareness of Food Loss and Waste.

Danmarks Madspildsdag tager afsæt i FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling, hvor det globale madspild pr. indbygger skal halveres inden 2030.

Regionshospitalet Randers indgår i aftalen "Danmark mod madspild", der er relanceret på madspildsdagen. Formålet med at relancere aftalen er at vise:

At "Danmark mod madspild" er en bred aftale med aktører fra hele fødevarekæden.

At vi i Danmark har en fødevarebranche, der tager madspild alvorligt.

At med en stærk fødevarebranche med hjælp fra de danske forbrugere, kan vi i Danmark reducere vores mængde af madspild betydeligt.

Foruden Regionshospitalet Randers indgår blandt andre også Coop, Arla, Meyers og Årstiderne i “Danmark mod Madspild”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce