Annonce
Randers

Turist-dilemma giver politikerne hovedbrud: Fællesskab eller enegang?

Vil interessen for attraktionerne i Randers, som for eksempel Randers Regnskov, blive opslugt af tilbud i Aarhus, hvis Randers Kommune går med i et destinationsselskab med en række kommuner? Eller vil aktiviteter og tilbud i Randers blive kendt i højere grad end nu? Debatten raser i øjeblikket. Arkivfoto
I Randers har turistmålene blandede holdninger til, om kommunen bør være en del af destinationsselskabet Visit Aarhus, eller fortsætte med en lokalt forankret indsats for at tiltrække flere turister til området. Den største turistdestination i Randers er ikke i tvivl om, hvad der er en bedste løsning.

Randers: I den seneste tid har debatten om, hvorvidt Randers Kommune skal slutte sig til destinationsselskabet Visit Aarhus raset. Alternativet er, at Randers fortsætter sin lokale indsats for turistfremme som nu, uden det nuværende tilskud, mens nabokommunerne allerede har meldt sig ind i Visit Aarhus.

I juni måned besluttede et enigt byråd at lade forvaltningen arbejde videre med at få lavet en resultatkontrakt, der beskriver, hvad Randers får ud af samarbejdet, hvis man vælger at tilslutte sig Visit Aarhus. På udviklingsudvalgsmødet forleden besluttede politikerne at sende sagen videre til byrådet uden en indstilling.

I branchen er der lokalt nogle steder store betænkeligheder ved at lave om på det nuværende struktur, hvor Visit Randers, der har kontor på Rådhustorvet, står for servicerig af turister, markedsføring af området med mere.

Blandt andet har Henrik Knudsen, der ejer Memphis Mansion, udtrykt stor bekymring for, at Randers vil drukne, hvis turistfremme-indsatsen skal styres fra Aarhus.

Henrik Herold, der er direktør for Randers Regnskov, ser anderledes på sagen.

- Vi mener at fællesskab gør stærk. Jeg er ikke bekymret for at vi tilslutter os Visit Aarhus. Allerede i dag samarbejder vi med Aarhus, og det fungerer rigtig godt, siger han.

Han peger på, at man indgår en kontrakt, som naturligvis skal overholdes, hvor Visit Aarhus forpligter sig til også at arbejde for Randers. Der vil også være et lokalt bindeled mellem Visit Aarhus og Randers, idet der ifølge resultatkontrakten skal laves gæsteservice i Randers Regnskov, hvor de fleste af kommunens turister kommer.

- Det er jo ikke et ægteskab, men en tre-årig kontrakt. Og hvis man ikke er tilfreds, kan man jo bare opsige samarbejdet, mener Henrik Herold.

Annonce

Baggrunden for ændringerne

I december sidste år vedtog et flertal i Folketinget Lov om ændring af lov om dansk turisme og lov om Visitdenmark.

Formålet ændringen var at gennemføre en forenkling af den offentlige turismefremmeindsats, for at understøtte stærke destinationer og skabe bedre sammenhæng i turismefremmeindsatsen og en mere effektiv anvendelse af de offentlige turismefremmemidler.

Loven blev vedtaget af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

En lunken holdning

Cold Hand Winery er en anden virksomhed i kommunen, der gradvist oplever flere og flere besøgende til gourmet-aftner, vinsmagning, markeder og andre aktiviteter. Det er ved at blive en større del af vinproducentens forretning. Ejeren Jens SKovgaard, oplever, at gastronomiske oplevelser er populært i øjeblikket.

- Skal man tage ja-hatten på overfor at slutte sig til Visit Aarhus, så kan det måske blandt andet give mulighed for, at der kommer turister hertil på éndagsbesøg fra de mange krydstogtskibe, der lægger til i Aarhus. Men vi er rigtig glad for den indsats, Visit Randers yder, siger Jens Skovgaard.

- Jeg er lunken, siger han om at skulle pege på enten den nuværende konstruktion eller Visit Aarhus-løsningen.

På Hotel Kronjylland er direktør Britta Vestfal heller ikke for den ene eller den anden løsning.

- Vi vil gerne Randers, og dét der er bedst for kommunen. Vi bakker op om den beslutning, politikerne træffer, siger hun.

Mest for pengene

- Nu har vi fået et sammenligningsgrundlag, siger Christian Brøns (V), formand i udviklingsudvalget, om det forslag til resultatkontrakt, som er udarbejdet for Randers´ tilslutning til Visit Aarhus.

- Det er vigtigt, at vi gør det bedst mulige for at fremme turismen i kommunen. Hvis vi ikke tilslutter os Visit Aarhus, får vi ikke del i 40 millioner offentlige tilskudskroner, og bliver omringet af en større spiller, siger Christian Brøns.

Han påpeger, at det nu skal vurderes, om Visit Aarhus med resultatkontrakten kan tilbyde noget der er bedre, end Randers har i dag på turistfremme-området.

- Vi skal beslutte, hvor vi får mest for pengene, understreger han.

Det sker på byrådsmødet mandag 7. oktober.

Baggrunden for debatten om, hvordan Randers i fremtiden skal arbejde på at tiltrække turister er, at en ny lov betyder, at de nuværende cirka 80 turistkontorer i hele landet skal skæres ned til 15-20 destinationsselskaber. Målet er, at lave en mere effektiv og fokuseret indsats for at tiltrække turister til området. Det skal blandt andet ske via en øget digital indsats.

Jens Skovgaard fra Cold Hand Winery er lunken overfor tanken om, at Randers skal tilslutte sig et større turistsamarbejde med base i Aarhus. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce