Annonce
Randers

Turistforening har fundet fodfæstet efter mavepuster: - Vi måtte spørge, om vi overhovedet havde en eksistensberettigelse

Peder Vagn Poulsen står i disse dage i pop up-butikken, ”Vores Randers”, i Torvegade. Her profilerer han og andre frivillige i løbet af sommeren noget af det, der kan købes og opleves for både randrusianere og turister i byen. Hertil gennemføres der også byvandringer og små seancer. Foto Eva Maria Jørgensen
Det har været en sej omgang. At gå fra at være en offentligt støttet forening til udelukkende at eksistere på baggrund af ren privat finansiering er ikke nogen let manøvre. Men det er den transformation, Turistforeningen for Randers og Omegn har gennemgået, og nu glæder formanden sig over at være ude på den anden side.

Randers: Man er nødt til at acceptere tingenes tilstand, før man kan handle ud fra dem.

Det var devisen for formand Peder Vagn Poulsen fra Turistforeningen for Randers og Omegn, da politikerne i Randers Kommune i efteråret 2019 besluttede at droppe samarbejdet med Visit Randers til fordel for en ny turismesatsning i samarbejde med Visit Aarhus.

Beslutningen efterlod i første omgang Turistforeningen for Randers og Omegn i lidt af et limbo, men her halvandet år efter den endelige afsked med Visit Randers har byens lokale turistforening igen fundet sit fodfæste.

Annonce

- Man er nødt til at acceptere tingenes tilstand her og nu. Da vi (turistforeningen og Visit Randers, red.) var blevet fravalgt af kommunen, gik vi ud og spurgte vores medlemmer, om turistforeningen stadig havde en eksistensberettigelse. Og det sagde de heldigvis ja til, siger Peder Vagn Poulsen, som efter tilkendegivelsen fra medlemmerne tog arbejdstøjet på og sammen med andre nøglepersoner gik i gang med at nytænke Turistforeningen for Randers og Omegn.

Trak både tænder og hår ud

Foreningsformanden lægger ikke skjul på, at det har været en sej omgang at nå dertil, hvor Turistforeningen for Randers og Omegn er i dag. En rigtig sej omgang, endda.

- Vi stod jo med fire fuldtidsmedarbejdere på kontoret, der skulle fyres. Et kontor, der skulle nedlægges og ryddes for inventar. Vi havde en forretningsstruktur, der skulle omdannes til en foreningsstruktur… Rent administrativt var det ganske enkelt et forfærdeligt arbejde, der trak rigtig mange tænder ud. Kassereren og jeg har rykket håret ud af hovedet på os selv mange gange undervejs, erkender Peder Vagn Poulsen.

Heldigvis kunne foreningen ifølge formanden glæde sig over at få stor og god hjælp fra Randers Kommune til at komme igennem processen.

Resultatet af det hårde arbejde er, at turistforeningen i dag ikke bare er blevet en selvstændig, uafhængig forening. Den har også - i tæt samarbejde med firmaet GoRanders - der har tidligere turistchef ved Visit Randers, Anne-Mette Knattrup, i spidsen fundet sin eksistensberettigelse.

- Vi har fundet ud af, at det stadig er meget nødvendigt med den lokale organisation, fastslår Peder Vagn Poulsen, og påpeger, at der er visse turismeopgaver, som ikke længere bliver varetaget af Visit Aarhus, og som derfor har haft brug for, at andre samlede stafetten op.

- Derfor er vi gået sammen med Go Randers om at være den lokale arrangør, man henvender sig til, hvis man gerne vil lave nogle unikke arrangementer i lige præcis Randers Kommune. Vi har mange medlemmer i foreningen, som sætter deres lid til, at vi - blandt andet ved at være meget synlige i de fora, hvor turarrangører og andre arrangører befinder sig - sørger for at Randers stadig er på landkortet hos dem, der arrangerer ture. Det gør vi, og vi gør det i øvrigt i god samhørighed med Visit Aarhus, fortsætter turistforeningsformanden.

Annonce

- Vi har brug for Visit Aarhus

Peder Vagn Poulsen kalder den nuværende konstellation med både Visit Aarhus og turistforeningen (og Go Randers) for et symbol på netop den både/og-løsning, som turistforeningen mener at have argumenteret for, da politikerne skulle træffe deres beslutning tilbage i 2019.

Peder Poulsen foran butikken. Foto: Eva Maria Jørgensen

- Problemet var jo, at lovgivningen gjorde det til en enten/eller-beslutning, kommunen skulle træffe. Enten Visit Aarhus eller Visit Randers. Og vi har hele tiden agiteret for, at vi skulle over i et både/og, siger turistforeningens formand og uddyber:

- Vi kunne godt se, at vi havde behov for Visit Aarhus. Vi havde behov for den der store internationale og nationale turismeindsats. Det arbejde havde vi slet ikke muskler til at udføre. Men vi har til gengæld muskler til at tage godt imod vores gæster og servicere dem på alle måder. Vi har muskler til at tage imod og række ud til de grupper, turarrangører og andre, der gerne vil planlægge og lave arrangementer i byen, og servicere dem ordentligt. Og det er i det krydsfelt, vi arbejder i dag, siger Peder Vagn Poulsen.


Vi kunne godt se, at vi havde behov for Visit Aarhus. Vi havde behov for den der store internationale og nationale turismeindsats. Det arbejde havde vi slet ikke muskler til at udføre. Men vi har til gengæld muskler til at tage godt imod vores gæster og servicere dem på alle måder.

Peder Vagn Poulsen, formand


Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce