Annonce
Østjylland

Turisttrængsel: Autocamper-folket overnatter ulovligt i skoven i stor stil

Silistrias parkeringsplads er populær for autocampere. De seneste uger har P-pladsen - som andre steder i Marselisborg Skoven - været optaget af syv-otte campere med overnattende familier fra blandt andet Tyskland, Belgien og Norge. Fotoravn
Autocampere parkerer ulovligt til en nattesøvn som aldrig før i de århusianske skove. Der er foreløbig ikke givet bøder.
Annonce

AARHUS: Hvem vil ikke gerne vågne op med havudsigt? Masser af familier i autocampere  overnatter som et nyt fænomen hver nat på små skønne naturpletter i Aarhus-skovene her i sommer.

Der er bare ét problem. Det er ulovligt.

Aarhus Kommune har dog ikke grebet ind, selv om Aarhus har et særskilt forbud mod overnatning på parkeringspladser i skovene, og det generelt er forbudt i hele Danmark.

Det er især i Marselisborg Skov syd for Aarhus, at autocamperne har fundet vej til en overnatning i det fri. Mandag morgen klokken syv afslørede en køretur ad Ørneredevej ud mod Moesgård Strand tre parkeringspladser med masser af Autocampere, mens andre turister sov i deres personbil med en trailer på trækket.

Tre autocampere holdt på P-pladsen ved Varna. En enkelt var så stor, så den måtte holde på tværs af parkeringspladserne ved skovsøen.

Annonce

Intet forbudt-skilt

Ved Silistria, hvor løberklubben Pan holder til, var to tyske VW-rugbrød parkeret på den grusede P-plads, hvor der er direkte havudsigt ud over Aarhus Bugt. Bagved var en større norsk og en stor belgisk autocamper linet op, mens der også var plads til tre andre tyske autocampere.

Ved Moesgård Strand havde fem autocampere indtaget den store parkeringsplads længst væk fra ishuset op mod skoven. Det var en enkelt norsk vogn, mens resten var tyske. Et skilt ved selve rundkørslen på Moesgård Strand fortæller, at det er forbudt at campere i området.


Jeg kender ikke helt præcis reglerne for at overnatte med sin autocamper her i Danmark, men jeg tror ikke, det kun skal være på campingpladser. Jeg kan heller ikke se et forbudsskilt, så jeg tror ikke, vi har gjort noget forkert.

Hermann Schmidt, tysk camper på dansk visit


Ved Silistria er der ikke et skilt, som fortæller, at camping er forbudt. Det var en af grundene til, at Hermann Schmidt fra Göttingen i det centrale Tyskland sammen med sin familie havde valgt skoven til en overnatning.

- Jeg kender ikke helt præcis reglerne for at overnatte med sin autocamper her i Danmark, men jeg tror ikke, det kun skal være på campingpladser. Jeg kan heller ikke se et forbudsskilt, så jeg tror ikke, vi har gjort noget forkert, siger Schmidt.

Annonce

Ingen har fået bøder

I Aarhus er der en særskilt bestemmelse om, at det er forbudt at overnatte i Aarhus-skovene, lige som der generelt i Danmark er en regel om, at camping ikke er tilladt i naturen. Folk må kun "raste". Det vil sige, de må hvile i deres campingvogn og spise frokost nogle timer. Men de må ikke overnatte i den.

Campingpladser i Aarhus er udsolgt

  • Folk i autocampere har de seneste uger haft svært ved at finde en plads på de århusianske campingpladser. I denne Uge 30 er der faktisk udsolgt af pladser over hele linjen
  • - Vi har et par enkelte pladser til en enkelt overnatning i denne uge, og sådan ser det også ud i næste uge. Men så skal man være heldig og hurtig, siger Kurt Nielsen, der er forpagter af Dansk Camping Unions campingplads Blommehaven med 340 pladser til telte, autocampere og campingvogne.
  • Hos CampOne campingpladsen i Ajstrup er også stort set udsolgt. Stiften har talt med Aarhus Camping i Aarhus Nord, hvor billedet er det samme i denne uge. Kun et par pladser er ledige blandt 260. Hos Saksild Strand Camping lyder samme melding

Der er rigtig mange autocampere denne sommer, hvor mange har skiftet charterferien ud med fire hjul. Men Aarhus Kommune har ikke været ude med den elektroniske bødeblok. Prisen er en almindelig parkeringsbøde.

Det siger Anthony Le, jurist i parkeringsafdelingen hos Teknik og Miljø hos Aarhus Kommune.

- Vi oplever ofte, at det ikke er nødvendigt at pålægge afgifter til folk, der gerne vil overnatte i autocampere. Når vi møder folk, der vil overnatte, tager vi kontakt og fortæller dem om reglerne, og så flytter folk sig gerne, siger Anthony Lee.

- Ud fra din henvendelse lyder det til, at det er et problem i Marselisborg skov, hvorefter vi fremadrettet vil have fokus her også, siger juristen.

Autocampere må raste og ikke campere

  • Sommerhuslovgivningen og vejlovgivningen siger, at campering alene må ske på campingpladser, ifølge loven fra Miljø- og Fødevareministeriet
  • Dette gælder også for autocampere, campingbiler, campingvogne, telte og lignende transportable konstruktioner. Sådan er loven:
  • Der sondres i lovgivningen mellem at "campere" og at "raste". At raste betyder, at man parkerer for at hvile sig - fx hvis man sover, slapper af eller indtager mad med henblik på at kunne fortsætte sin kørsel forsvarligt
  • Hvis man derimod indtager et område for en periode med et andet formål end blot at raste, fx ved at opholde sig på pladsen i en længere periode, slå lejr, have opslåede fortelte eller gøre lignende større indrettelser på parkeringsarealet, betragtes opholdet som campering og kan alene ske på en campingplads

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Hos Østjyllands Politi oplyser man, at overnattende turister i deres autocampere ikke er noget, politiet ser som et problem.

I Aarhus findes - ud over campingpladserne - to særskilte parkeringsområder for autocampere. Det ene er ved Marselisborg Lystbådehavn, oplyser kommunen, mens det andet er placeret på Aarhus Ø - nærmere betegnet tæt ved Havnens Perle. Her er der 30 pladser, hvor autocamperne skal betale almindelig parkeringsafgift.

Her ved Moesgård Strand har turister med autocampere og andre i personbiler - typisk med anhænger - overnattet flittigt i løbet af sommeren. Autocamperne holder inde på den store P-plads op mod skoven  længst væk fra rundkørslen, hvor der i øvrigt er et skilt med "Camping Forbudt". Fotoravn
Overnatning med havudsigt direkte ud over Aarhus Bugt ved Silistria. Her et Folkevognsrugbrød, Ocean, den typiske lille populære autocamper, hvis tyske ejere forleden morgen klokken syv stod op til det flotteste vue. Fotoravn
Ved Havnens Perle på Aarhus Ø er der 30 p-pladser specielt for autocampere, hvor de kan holde alt hvad de lyster. Dog mod betaling. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce