Annonce
Danmark

Tv-serie: Farvel til provinspolitihyggen

Stoffer og våben er ikke nok for rockeren Lille Tom (Lars Ranthe). Da han forsøger at presse rivaliserende kriminelle ud af området og samtidig prøver at komme ind i byggebranchen, ulmer en forestående bandekrig i Christoffer Boes stilfulde actiondramaserie "Kriger?. Foto: Karoline Lieberkind/TV 2

Christoffer Boes krimidramaserie er rendyrket, karikeret actionhyldest efter amerikansk forbillede. Her giver samvittighedstyngede soldater, korrupte politifolk og hårde, opblæste rockertyper fingeren til den gammeldags danske krimi, der stilfærdigt lunter omkring gadekæret.

Annonce

Da soldaten CC vender hjem fra Irak-krigen er det med tynget samvittighed over vennen Peters død. Måske kan han gøre en forskel og sone sin skyld ved at hjælpe Peters enke, politibetjenten Louise, der desperat forsøger at knalde rockerkongen Lille Tom, som forsøger at ekspandere sine lyssky aktiviteter ind i byggebranchen. Rockerne har brug for flere folk og det giver Louise og politiet mulighed for at plante CC i Toms slæng, men rockermiljøet viser sig hurtigt at være en gråmeleret zone, hvor loyalitet og idealer bliver sat på prøve, for Tom tilbyder CC det fællesskab, han har savnet siden militæret.

Den danske tv-krimi er kommet langt, siden de traditionsbundne tv-serier "En by i Provinsen" og "Strisser på Samsø" lidt ubeslutsomt trissede omkring den danske andedams hverdagsorienterede og jordnære kriminalsager. Serierne skulle gerne omhandle betydningsfulde ting som svindel, bedrag og sågar mord, men det skete i et skamfuldt skær, så snart spændingsbarometeret truede med at nærme sig det røde felt. Det skulle jo nødigt blive for underholdende.

Det var derfor med stor forbavselse, at danskerne i 80'erne modtog Anders Refns "Een gang strømer ...". Skarp, stakåndet klipning, et hvinende popscore, biljagter og det lune danske temperament kogt op, sprængfarligt under låg. Det var lige ved, at aftenkaffen skvulpede over i vaniljekransene.

Der var ingen forbehold. Refns serie var skamløst skåret efter amerikansk forbillede, og det samme kan man sige om Christoffer Boes "Kriger", der med sine stramt komponerede seks afsnit styrer bevidst uden om den danske middelmådighed og leverer et labert, overkarikeret, genrefavnende, visuelt gennemslagskraftigt actiondrama tydeligvis inspireret af indflydelsesrige filmskabere som Michael Mann og Martin Scorsese. Stilen er hård, maskulin og direkte. Beskidt og kold. Som den storby, det magtspil og de samvittighedskvaler, serien kredser omkring.

Annonce

Ikke den typiske danske krimi

På flere afgørende punkter ligner "Kriger" ikke den typiske danske krimi. Og det er ikke kun, hvad angår aggressiv stilfuldhed og ukonventionel opbygning, Boes actiondramaserie sparker til traditionerne. For det første udfordrer en stærk, kvindelig hovedperson - den uhyre talentfulde Danica Curcic - krimigenrens mandsdominerede persongalleri, men måske endnu vigtigere giver den irakisk-fødte Dar Salim i rollen som krigsveteranen CC tiltrængt modspil til krimiens evige kerne af hvide danske middelklassemænd.

Tankevækkende, at seriens vigtigste hvide, etnisk danske mænd er den døde soldat Peter (Jakob Oftebro), der til gengæld opleves gennem seriens mange flashbacks og leg med kronologien, samt udyret Tom, spillet med truende, overkarikeret veloplagthed og et skvæt humor af Lars Ranthe.

Gennem to årtier har Christoffer Boe befundet sig i udkanten af dansk film. Kredsende omkring samvittighedsplagede, åndeligt isolerede mænd ramt af sorg og savn. Væsentligst i "Reconstruction" og "Allegro", der begge viste en filmskaber, som formåede at sætte et stærkt, personligt fingeraftryk på stoffet, og var iscenesat med instruktørens kendetegnende forkærlighed til brud med kronologien.

Med den glimrende "Spies & Glistrup" gjorde Boe langt om længe tilløb til et spring over i mainstreamen. Et spring, der fuldendes med den biografaktuelle Jussi Adler-Olsen-filmatisering "Journal 64" samt tv-serien "Kriger". Begge er værker, der sitrer af genrefilmsbegejstring og ønsket om frygtløst at stikke fingrene ned i det danske samfunds fortrængninger og hemmeligheder.

Serie: "Kriger"

Actiondrama, dansk, seks afsnit

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup forsvarer sig efter Dubai-tur med kæresten: - Rejsen var arbejdsmæssigt relevant

Sport

Forstærkning til Randers HK: Henter stregspiller hos ligarivaler

Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce