Annonce
Randers

Tvivlsomt om ny hjælpepakke hjælper på RgF's milliontab: - Vi får virkelig bøllebank

RgF undersøger om de kan udskyde Harbour Challenge 2020, som ellers er sat til at løbe af stablen i slutningen af august. Foreningen har allerede måtte aflyse en lang række store og små arrangementer på grund af coronavirussen, hvilket i øjeblikket ser ud til at koste RgF én million i tabte indtægter. Arkivfoto: Annelene Petersen
Coronavirussen giver i øjeblikket Randers Gymnastiske Forening økonomiske bøllebank. Foreningen taber, som det ser ud nu, én million i indtægter på grund af aflyste arrangementer, og den seneste hjælpepakke ser ved første øjekast ikke ud til at kompensere RgF synderligt.

Randers: Store forsamlinger er aflyst til og med august.

Det var beskeden fra Mette Frederiksen på mandagens pressemøde. Dermed ser det mere end sort ud for festivaler, kræmmermarkeder og stævner hen over sommeren. Mange har allerede aflyst - herunder Randers Festuge. Andre venter fortsat på en præcisering af, hvad en "stor forsamling" er.

Én ting er dog sikker. Det gør ondt på alle i event-Danmark. Hos de lokale idrætsforeninger rundt om i landet kom om beskeden også som chok.

- Det er en rigtig god gammeldags lussing. Først på den ene kind, så den anden og derefter den første igen. Det kommer til at gøre ondt det her. Vi får virkelig bøllebank, lyder det fra Peter Schøning, som er bestyrelsesformand i Randers Gymnastiske Forening (RgF), som har cirka 4.000 medlemmer.

Foreningen måtte tilbage i marts aflyse Fællesstævnet, siden har Store Hoppeland i påsken lidt samme skæbne, og listen fortsætter med den 148. udgave af præsentationsopvisningen, mens RgF også er medarrangør på Gudenå Open Water og Nordisk Mesterskab i gymnastik, som heller ikke bliver til noget. Harbour Challenge hænger ligeledes i en tynd tråd i august, medmindre arrangementet kan udskydes.

På baggrund af de nuværende udmeldinger fra regeringen ser RgF ind i tabte indtægter på omkring én million kroner på grund af aflyste arrangementer, oplyser foreningens forretningsfører, Torben "Totte" Kjeldsen.

Annonce

Hjælpen rækker ikke langt

RgF er langt fra den eneste breddeklub, som oplever, at indtægtskilderne tørrer ind.

For mange er foråret højsæson for at afholde egne arrangementer eller være frivillige hos andres for på den måde at få penge i klubkassen.

Tirsdag aften præsenterede Kulturministeriet derfor en hjælpepakke på 50 millioner kroner til lokale idræts- og spejderforeninger.

Ministeriet oplyser, at midlerne fortrinsvis går til de foreninger, som er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere.

Hjælpepakken er et supplement til en tidligere af slagsen, hvor man kan søge lønkompensation for ansatte og kompensation for udgifterne i forbindelse med aflyste arrangementer, men ikke for den tabte indtægt.

Da det i RgF hidtil kun er et begrænset antal medlemmer, som har meldt sig ud og ønsket kontingentbetaling retur, og en stor del af de aflyste arrangementer har været for langt over 500 mennesker, falder foreningen umiddelbart uden for ansøgerfeltet til puljen.

- Det er enormt positivt, at man har fået øjnene op for, at foreningsverdenen lider økonomisk, men jeg er spændt på at se, hvordan det præcis skal udmønte sig, når hjælpepakken bliver nærmere defineret den kommende tid, siger Torben "Totte" Kjeldsen, forretningsfører i RgF.

- Den kan måske passe til nogle af vores arrangementer, men langt fra alle, og så må jeg bare konstatere, at 50 millioner ikke rækker langt, når der er 11.500 idrætsforeninger i Danmark og spejderne oveni, som alle bliver presset helt vildt, tilføjer han.

Reserver i jubilæumsfonden

Udover tabte indtægter på egne arrangementer frygter RgF også et et større fald i deres udlejning af telte og hoppepuder, mens sponsorerne på den anden side af krisen potentielt må skrue ned for bidragene.

Der trækker sig derfor sorte skyer ind over foreningen i øjeblikket.

- Det er svær at spå om konsekvenserne. Det kommer an på, hvor længe det står på. Hvis vi kan lukke op efter sommerferien, overlever vi da nok, men hvis begrænsningerne fortsætter, er det en kæmpe katastrofe, siger Peter Schøning.

- Men jeg er optimist og tror, at vi klarer den. Hvis vi skraber alt sammen fra gemmerne, er vi ikke helt på spanden. Vi har jo sat lidt penge af til, at vi skulle have nye faciliteter på et tidspunkt, og så har vi blandt andet en jubilæumsfond til vores 150 års fødselsdag om to år. Det kan være, at vi bliver nødt at bruge de penge her og nu, tilføjer bestyrelsesformanden.

Af den grund har han en meget klar besked til alle medlemmer i klubben og resten af landets foreninger for den sags skyld.

- Situationen er næsten ikke til at overskue, så jeg håber inderligt, at folk støtter op om foreningerne efter sommerferien. Det er meget, meget afgørende, at de melder sig ind igen, siger Peter Schøning.

Når medlemmer igen må samles i RgF, kan de se frem til knivskarpe faciliteter. De ansatte i foreningen har nemlig brugt de seneste uger på at male, afhøvle gulve og meget andet praktik, inden de onsdag blev sendt hjem i håbet om, at klubben kan få del i statens lønkompensation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce