Annonce
Randers

Nye regler om dørmænd: Beværtninger i Storegade frygter at lukke

Michael Horsmark, indehaver af Café 38, er blevet påtvunget at have vagter på om natten. Det kan betyde, at han må lukke stedet, frygter han. Foto: Annelene Petersen
At Bevillingsnævnet nu kræver dørmand eller vagter på hos byens restaurationer, der holder sent åbent, kan betyde, at nogle af de små beværtninger må dreje nøglen rundt. Det er formanden for restaurationsforeningen for Storegade bange for.
Annonce

Randers: Holdes beværtningen åbent til klokken 5 om morgenen, skal der nu sættes en autoriseret dørmand eller vagt i døren.

Det har Bevillingsnævnet besluttet på anbefaling af Østjyllands Politi, når der søges om alkoholbevilling og udvidet åbningstid. Men det kan betyde, at små restaurationer ikke kan overleve, frygter formanden for restaurationsforeningen for Storegade, Michael Horsmark, der ejer Café 38.

- Jeg har undersøgt, hvad en dørmand her på cafeen vil koste. Og det er mellem 200.000-500.000 kroner om året, alt afhængig af om jeg selv betaler uddannelsen. Pengene skal tages fra stedets overskud. Det er ikke alle, der kan klare det, og derfor kan der komme lukninger i Storegade i kølvandet på den beslutning, siger Michael Horsmark.

Selv har han en omsætning på tre-fire millioner kroner om året og kører med et overskud i 300.000-400.000 kronersklassen.

- Så jeg har tænkt, at det her er ebola, pest eller kolera for mig. Enten skal jeg lukke klokken 24 og undgå dørmand, og så går jeg på røven, for min hovedindtjening ligger mellem klokken 1 og klokken 4. Eller også skal jeg gå ned på klokken 3-bevillingen, og så går jeg også på røven. Den sidste mulighed er at udskifte den levende musik med en dørmand, og det er der heller ikke meget fremtid i, siger Michael Horsmark, der har talt med flere af sine kolleger i gaden, der deler hans bekymring om at det her kan blive deres endeligt.

Ebola, pest eller kolera, kalder Michael Horsmark sine valgmuligheder, efter Bevillingsnævnet har krævet, at han skal have dørmand på Café 38. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Individuelt skøn

Han er i især fortørnet over kravet om dørmænd, fordi det ikke tager stilling til stedets individuelle risiko for ballade og uorden. Hans café er et sted, der henvender sig til det modne publikum, og er et af de eneste steder med levende musik.

- Vi er flere her i Storegade, der i 20 år har bevist, at vi kan drive en forretning, uden ballade og uro. Og nu skal vi straffes. Det svarer til, at hvis en bilist kører 180 kilometer i timen på motorvejen, så skal alle bilister på vejen have et hak, uanset om de kører Fiat Punto eller 2CV. Jeg har haft to episoder på tre år, der har krævet politiets indgriben på Café 38. Det kan da ikke være meningen, at jeg skal have dørmand på alle ugens aftener, når ikke der er ballade, siger Michael Horsmark, der fortæller, at det er Østjyllands Politis generelle statistik om uro i nattelivet, der ligger til grund for beslutningen om alle med en udvidet åbningstid skal have dørmand på.

- Og den argumentation holder ikke. Det er jo tal fra Aarhus, Odder, Skanderborg og en masse andre byer. Det er jo ikke Randers, der er set på. Vi har fået vendt Randers fra at være voldens by til at være en fredelig by. Der har vi restauratører stået skulder ved skulder med politiet om, og nu får vi takken, siger Horsmark, der ikke tøver med at kalde det en katastrofe, hvis restaurationer skal påduttes vagt eller dørmand.

Michael Horsmark har som sagt klaget over afgørelsen, og sagen er på byrådets dagsorden på mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce