Annonce
Danmark

'Tyrkersvinet' rykker mod vest: Kendt flæskestegskonge åbner pop-up-restaurant i sin barndomsby

Der vil blandt andet være masser af svin og flæskesvær på menuen, når kokken Umut Sakarya vender hjem til barndomsbyen Odense, hvor han snart åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Foto: Kim Rune
Kokken Umut Sakarya, der lige nu er aktuel i tv-programmet Vild med dans og kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Han håber, at det kan føre til en permanent restaurant i Odense i fremtiden.

Selvom den kendte kok Umut Sakarya er opvokset på Fyn har det kun været i København, at man har kunnet besøge hans imperium med flæskesteg og brun sovs. Indtil nu i hvert fald.

For den 29-årige kok og restaurantejer, der lige nu medvirker i TV 2-programmet "Vild med dans", åbner 26. oktober en popup-restaurant i Anarkist Beer & Food Lab på Albanigade i Odense. Der bliver tale om en midlertidig popup-udgave af hans grillrestaurant Guldgrillen, hvor der ifølge Anarkist Beer & Food Labs Facebook-side i to måneder vil blive serveret "flæskestegsburgere med sprød svær, fritter og sovs i spandevis".

- Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya, der fortæller, at Guldgrillen i to måneder overtager køkkenet hos Anarkist.

Umut Sakarya kom til Danmark fra Tyrkiet som dreng og boede i Sanderum, inden lysten til at arbejde med mad drev ham til København. Han fortæller, at netop hans fynske opvækst er årsagen til, at han har valgt Odense som den første by, hvor han afprøver sit flæskestegs-koncept uden for København.

- Det er her, jeg kommer fra. Man vil altid tilbage til der, hvor man er opvokset. Det er en drøm at have en restaurant i Odense. Pludseligt opstod muligheden, og så slog vi til, siger han.

Annonce
Den dansk-tyrkiske kok Umut Sakarya på Anarkist. fv Mette Bæhrenz fra Anarkist, Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen, Umut, Frank Sværd fra Guldkroen og Michael Schmidt fra Anarkist. Foto: Kim Rune

Håber på at købe restaurant

Han er udover sin medvirken i Vild med dans også kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", ligesom han tidligere har vundet TV3-programmet Masterchef. Han troede oprindeligt, at han skulle lave mad på gourmetrestauranter, men kastede sig senere ud i et iværksættereventyr med gammeldags dansk mad som hovedtema.

- Jeg har lagt billeder op på sociale medier af fin mad og fået 40 likes. Men når jeg lægger en flæskestegssandwich op, får jeg 400 likes, fortalte Umut Sakarya, da han i september gæstede Det Fynske Folkemøde på Fyens Stiftstidende.

Her nævnte han også de to vigtige årsager til den succes, han har skabt med Guldgrillen, Guldkroen og take-away-restauranten Guld To Go:

- Det er tryghed og genkendelighed, folk får i vores mad. Det minder dem om den mad, de fik hos farmor og farfar, og det gør folk glade.

Guldgrillen og Anarkist fejrer åbningen 26. oktober ved fra klokken 12 at uddele 150 gratis flæskestegsburgere med dertilhørende fadøl. Og bliver det en succes, håber Umut Sakarya, at han kan åbne en permanent restaurant i Odense.

- Der er rigtig mange restauranter i Odense. Nu prøver vi lige i to måneder, og hvis det kører, så køber vi nok en restaurant eller fem, siger han.

Umut Sakarya fortæller, at han selv vil være til stede i restauranten i Odense to gange om ugen. Ellers vil det være hans barndomsven Stefano Foschi, der driver Restaurant Fynboen, som vil stå for den daglige drift.

Her ses Umut Sakarya på Anarkist flankeret af Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen og Umuts samarbejdspartner Frank Sværd fra Guldkroen. Foto: Kim Rune
Inden længe åbner Umut Sakarya en midlertidig restaurant i barndomsbyen Odense. Han håber, at det kan bane vejen for en permanent restaurant i byen. Foto: Kim Rune
Ølbaren "Anarkist" hos Albani i Odense danner rammen om Umut Sakaryas midlertidige base i Odense, hvor han er vokset op. Foto: Kim Rune
Øl og flæskesvær kommer til at danne par i Umut Sakaryas nye midlertidige restaurant i Odense. Foto: Kim Rune.
I to måneder overtager Umut Sakaryas "Guldgrillen" køkkenet hos Anarkist ved Albani i Odense. - Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: FLAG-evaluering viser gode resultater, ’når planer går i fisk’

Den danske FLAG-ordning er netop blevet evalueret af COWI, og resultatet er positivt! Evalueringen beskriver set-up’et for ordningen, som handler om, at hver FLAG-forening laver en udviklingsplan og ansætter en koordinator, hvorefter lokale virksomheder og organisationer kan søge støtte og få hjælp til fremme af ideer, som falder ind under planen. FLAG-bestyrelsen indstiller projekterne til Erhvervsstyrelsen, som udfører legalitetskontrol og udbetaler støttebeløbene. På europæisk plan er der oprettet knap 370 FLAG’er, hvoraf 10 er danske. Fra EU’s side er argumentet for at støtte FLAG’erne, at lokale ideer, initiativer og ressourcer tages som udgangspunkt for udvikling, og at der arbejdes på tværs af sektorer som fiskeri, turisme og kulturinstitutioner for at opfange og udvikle nyskabende løsninger. Denne tilgang til udvikling kaldes CLLD (community-led local development). CLLD placerer lokalbefolkningen i førersædet, så de kan beslutte, hvordan de vil bruge EU-finansiering til at forbedre deres område. Men hvad er det for projekter, de danske FLAG’er sætter i værk? Et eksempel er Motorfabrikken Marstal, som med midler fra FLAG-ordningen har renoveret en del af en gammel fabrik og er ved at skabe et innovativt kontormiljø, hvor iværksættere kan leje et kontorlokale og deltage i kurser og workshops. På et senere tidspunkt planlægges yderligere renovering til konferencefaciliteter og et værksted, der bygger på både traditionelt håndværk og nye digitale maritime industrier. En stor del af de gamle maskiner findes stadig i bygningen, og man vil genoplive bygningerne i overensstemmelse med deres tidligere brug, da det kan skabe merværdi og inspirere iværksættere. Projektet er med til at udvide opfattelsen af, hvad maritime erhverv er. Det anses som vigtigt for også at få unge mennesker og tilflyttere til at bo og arbejde i kystsamfund. Et andet projekteksempel er Kerteminde Maritime Haver, som har opnået støtte til at etablere en besøgs- og formidlingsattraktion, der kobles sammen med sejlads med turister. Turisterne vil som et stop på turen modtage historier om og smagsprøver af tang og skaldyrsproduktion. Projektet er netop et godt eksempel på, hvordan lokalområder kan have gavn af at erfaringsudveksle og lære af hinanden. Kerteminde Maritime Haver er således blevet opbygget på basis af både lokal viden og erfaringer med en lignende havhave ved Ebeltoft. De maritime erhverv har aldrig været lukkede om sig selv. En anbefaling om en understøttelse af flere samarbejdsprojekter kunne bringe nye og frugtbare koblinger af projektideer med sig. COWI’s evaluering fastslår, at FLAG’erne allerede har opfyldt en del af de mål, som fra nationalt hold har været opstillet for deres indsats for programperioden 2014-2020. FLAG’erne er lykkedes med at få iværksat relevante projekter, skabe beskæftigelse og være en solid sparringspart for projektansøgere i deres lokalområder. Dette selvom ansøgningsprocessen beskrives som forholdsvis indviklet. Der er også skabt resultater, som er sværere at måle, som bedre fællesskab i lokalområder, bedre oplevelser og rammebetingelser. Hvad angår samarbejdsprojekter lever man imidlertid ikke op til det ved programstart fastsatte mål om, at der skal gennemføres samarbejdsprojekter mellem FLAG’er i Danmark og mellem danske og udenlandske FLAG’er. Der er nemlig ifølge evalueringen kun iværksat 1 samarbejdsprojekt ud af et samlet måltal på 18 projekter. Samarbejdsprojekter er netop vigtige for at øge muligheden for nyskabende erhvervsaktivitet, for opnåelse af kritisk masse for et projekt, for at indgå i nye netværk, eller for at få adgang til nye markeder. Så når der ikke er fastlagt nogle anbefalinger for FLAG-delen af evalueringen, kunne dette godt være et område at komme med én!

Annonce