Annonce
Randers

Tysk jord så langt øjet rækker

<p>Den her jord er nu tyskejet, selv om den ligger midt i Østjylland, nærmere bestemt mellem Støvring og Harridslev. Det tyske firma Einhorn Agrar har købt det danske aktiesekslab SSN, der ejer jorden. Foto: Lars Rasborg</p>

Opkøb. Udlændinge har i årevis haft et godt øje til dansk landbrugsjord, men det er ret synligt, når der købes en stor bid på 700 hektar, som det lige er sket i Randers Kommune, lyder det fra jurist i landboforening.

Randrusianerne er ikke vant til, at jorden i Randers Kommune er ejet af udlændinge. Når det danske SSN A/S, der driver landbrug, så ender på tyske hænder, er det noget, der bliver bemærket. Som vi skrev i avisen forleden, har den tyske multimillionær Jan Richard Rinnert, der ejer det tyske firma Einhorn Agrar, købt SSN A/S med fire gårde og 700 hektar jord fra Kastbjerg, Udbyover og fra Skalmstrup til Støvring.

»Altså jeg har ikke en statistik over, hvor udlændinge ejer jord i Danmark, men det er nu mest i Vest- og Sønderjylland, mener jeg. Og det har fortrinsvis været hollændere, der har købt. Jeg har ikke lige hørt om, at der er solgt jord i Randers Kommune før, men det skal der da nok være. Men når der pludselig opkøbes 700 hektar, så bliver det jo meget synligt, og det bliver der lagt mærke til,« siger jurist hos Landbo Midt-Øst (LMO), Rasmus Klim Christensen.

Han oplyser, at mens det stadig ikke er muligt for udlændinge at købe sommerhuse i Danmark, så har der i flere årtier været åbnet for, at folk fra andre lande kan købe danske landbrug og dansk landbrugsjord.

Annonce

Det er landbrugsloven, der gør det muligt for dansk muld at komme på udenlandske hænder.

At det med årene er blevet sværere for Danmark at holde på jorden, kan ses af flere tabte retssager ved EU Domstolen gennem tiderne. Blandt andet skabte en sag præcedens i 2007, da en tysk borger vandt en sag om, at den danske bopælspligt stred mod EF Traktakten.

Der er blødt noget op i loven siden, og det betyder, at det er blevet nemmere for udlændinge at købe landbrug i Danmark. Undervejs er den personlige bopælspligt på landbrug under 30 hektar røget ud - ejeren kan omgå reglen ved i stedet at vælge at leje stuehuset ud og så selv blive boende i sit hjemland.

At det skal være en landmand, der bestemmer på et dansk landbrug, gælder heller ikke længere. Nu kan alle, uanset profession, købe sig et landbrug i Danmark.

»Jeg tænker, at det er sket, fordi landbruget er trængt og godt kan bruge noget mere kapital, og det har været med til at opbløde området,« siger Rasmus Klim Christensen.

Siden 1970'erne er landbrugsloven ændret i gennemsnit hvert fjerde år, og det holder stik med, at den blev ændret i 2010, og at den seneste ændring blev foretaget af Folketinget 16. december 2014 med ikrafttræden 1. januar 2015.

Denne gang ville politikerne sikre en bæredygtig udvikling i det danske råvaregrundlag, gøre det lettere at generationsskifte samt forbedre landbrugets og fødevaresektorens konkurrenceevne.

Ændringen har udvidet kredsen af selskaber, der kan erhverve landbrugsejendomme, så også at partnerselskaber (P/S), europæiske selskaber, erhvervsdrivende fonde, investeringsfonde og forsikringsselskaber kan komme til fadet.

Tidligere var kun muligt for anparts- og aktie-selskaber at købe landbrugsejendomme.

Nu kan lovregulerede kapitalselskaber købe landbrugsejendomme uden tilladelse. Kapitalstærke investorer som for eksempel pensionskasser eller investeringsfonde kan efter lovændringen anskaffe sig landbrugsejendomme og eventuelt bortforpagte bedriften til en landmand, som mangler kapital til at etablere sig som landmand.

Kravet om, at en fysisk person, og altså ikke nødvendigvis en uddannet landmand, skal have bestemmende indflydelse i selskabet, faldt væk. Det kan give investorer og ejere fuld indflydelse på, hvordan landbrugsvirksomheden drives.

Desuden er det nu muligt, at en parcelhusejer kan forpagte op til 1000 kvadratmeter landbrugsareal til haveformål.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Randers FC er i front - men lever livet farligt!

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Se billeder og video fra branden i Pindstrup: Pumper næsten 4000 liter søvand op i minuttet for at slukke kæmpebrand

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Randers

Skolebørn tegner for verdens flygtninge

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Annonce