Annonce
Klima

Tysklands CO2-udledning falder kraftigt

Foto: Hans Blossey, Imago/Ritzau Scanpix
Mere vedvarende energi og højere priser på CO2-kvoter slår nu igennem i den europæiske industrikæmpe Tyskland, hvor udledningen af CO2 er på vej ned.

På blot et enkelt år er Tysklands CO2-udledning faldet med syv procent. Det svarer til et fald på 50 millioner tons. Det skriver det tyske medie Tagesschau, på baggrund af tal fra tænketanken Agora Energiewende. Dermed har tyskerne på bare et enkelt år skåret mere af deres klimaaftryk end hele den årlige danske udledning, der ligger omkring 35 millioner tons.

Det store tyske fald skyldes, at tyskerne har brændt langt mindre kul af end året før. Både brugen af stenkul og det meget beskidte brændstof brunkul er faldet med henholdsvis 30 og 20 procent. Det er især fordi, det er blevet dyrere at bruge kullet. De sorte klumper udleder forholdsvist meget CO2 i forhold til den energi, man får ud af brænde dem af, og EU's afgifter for at udlede CO2 er steget til 25 euro pr. ton. I 2019 steg kvoteprisen for første gang så meget, at røgen fra skorstenene blev dyrere for kraftværkerne end det kul, de skovler i kedlerne.

Udviklingen vækker interesse hos blandt andet den grønne tænketank Concito, der sidste år netop efterspurgte en højere kvotepris for at få Tysklands kulforbrug ned.

- Hvis afgifter på 25 euro pr. ton CO2 allerede giver en effekt i Tyskland, så viser det, at det omdiskuterede kvotesystem nu er begyndt at virke i praksis, siger Christian Peter Ibsen, der er direktør for Concito.

Men han påpeger også, at analyser viser, at kvoteprisen skal op omkring det dobbelte hvis vi for alvor skal have kul ud af Europa inden for de nærmeste år, mens prisen frem mod 2030 skal endnu højere op, hvis vi for alvor skal sigte imod parisaftalens mål. Christian Peter Ibsen peger dog også på, at CO2-prisen selv med den høje pris vil være langt lavere end den reelle klimaomkostning pr. ton.

Samtidig er det vigtigt at se på, hvad tyskerne sætter i stedet for kul. En del af faldet skyldes ifølge Agora Energiewendes analyse, at Tyskland nu bruger mere vedvarende energi, men forbruget af gas og olie er også steget.

Annonce

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stop snob. Hellere streetfood end stjernemad

Selv om smagsdommerne fra michelinguiden forleden ikke lod stjerneregnen drysse over Randers og stort set ikke lod den drysse over Vestdanmark, er der alligevel god mad og drikke på menuen i den kronjyske hovedstad, der netop i disse år oplever en enorm opblomstring i antallet af spændende restauranter og andre spisesteder, og som netop i disse dage oplever spændende nyheder om streetfood på Randers Havn og god mad i Læsten. Mulighederne for god mad og drikke i den randrusianske midtby er på det nærmeste eksploderet de seneste år, hvor nye restauranter i massevis har forandret bybilledet og er godt i gang med at forvandle vores midtby, så blandingsforholdet mellem butikker og restauranter i fremtiden bliver mere ligeligt og i øvrigt følger den forandring, der i disse år sker i de fleste andre midtbyer overalt i den vestlige verden. Michelinstjerner eller ej er vi godt stillede i landets sjettestørste by. Det er ikke stjernerne men maden, vi skal spise, og hvis den er velsmagende, er det fint for os. Vi har intet behov for at betale ekstra for at kunne se en stjerne ved indgangsdøren. Så hellere fornuftige priser på fornuftige menuer, og hellere spændende nyheder som det streetfoodmarked, der næste lørdag åbner i det gamle Adolph Andersen sukkerlager på Randers Havn, og hellere spændende planer om kokkekonkurrencer og kvalitetsmad på det lokale vineri i Læsten. Hatten af for de foretagsomme restauratører bag det nye streetfoodmarked på Randers Havn og for den fremsynede indehaver af Cold Hand Winery i Læsten, Jens Skovgaard, der sikrer de kommende måneders videreudvikling af restaurant-mulighederne i det randrusianske. Det skal blive overordentlig interessant at følge fødslen af et streetfoodmarked i Randers og en god restaurant med egen køkkenhave, bålplads, natursti, shelters og måske hotel i Læsten. Det giver god mening her hos os, hvor vi alligevel ikke vil betale ekstra for stjerner og snobberi for den finere kogekunst.

Østjylland

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce