Annonce
Randers

Ud af butikslokalet og op på taget under åben himmel

Daniel Børling er overbevist om, at han med en kommende uddannelse som tagdækker har fundet sin rette hylde. Foto: Annelene Petersen
Daniel Børling er efter et halvt års ledighed lige nu midt i et trainee-forløb hos Renommé Tag i Langå. Det har overbevist den 24-årige uddannede salgsassistent om, at han skal have en fremtid som tagdækker. Forløbet er blevet til på initiativ af Phønix Tag Materialer i Vejen.
Annonce

Randers: Egentlig er 24-årige Daniel Børling uddannet salgsassistent, men efter at have arbejdet som sådan nogen tid, fandt han ud af, at det ikke var, hvad han skulle bruge sit arbejdsliv på. Nu føler han sig dog sikker på at have fundet en levevej, som han vil kunne leve godt med, som tagdækker.

I øjeblikket arbejder han med at lægge tag på det kommende friplejehjem i Helsted, og arbejdsgiveren er Per Mortensen, der er grundlægger og indehaver af den 23 år gamle langåvirksomhed Renommé Tag.

Daniel er hverken fastansat tagdækker eller lærling, men trainee og del af et forløb sat i værk af virksomheden Phønix Tag Materialer i Vejen og i samarbejde med jobcentre, kommuner, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) samt en række uddannelsesinstitutioner. Uddannelsesforløbet er blevet til i et forsøg på at imødegå en tiltagende mangel på arbejdskraft i tagdækker-branchen. Og projektet synes at lykkes rigtig godt.

Per Mortensen (th) vil bestemt ikke afvise, men heller ikke love, at der er et fast job til Daniel Børling, når han engang er færdiguddannet tagdækker. Her er mester og trainee fotograferet på taget af de snart færdige friplejehjem i Helsted. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Tagdækning er fremtiden

- Der er jo færre og færre unge, som vil arbejde med hænderne. Det gælder også i vores branche, og så er det naturligt, at vi selv gør en indsats for at hente nyt blod i ind, siger Per Mortensen som begrundelse for, at han har takket ja til at få en trainee.

Og han har da heller ikke fortrudt, for som han siger, så er han og hans medarbejdere glade for Daniel Børling, som Per Mortensen sagtens kan forestille sig kan blive en god ressource for firmaet.

Daniel er på sin side også glad.

- I mit sidste job som salgsassistent havde jeg svært ved at finde gejsten og komme op om morgenen. Det er og har ikke været et problem med dette job, siger han og er også fuld af lovord for skoledelen af tagdækker-trainee-forløbet, som blandt andet har budt på spændende virksomhedsbesøg og to dages teambuilding med den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen.

Daniel Børling er fast besluttet på at få en fremtid som tagdækker og begynder til november, når han er fyldt 25 år, som voksenlærling på den egentlige tagdækkeruddannelse.

- Jeg kan få 10 ugers merit, som bliver trukket fra de tre og et halvt år, som uddannelsen ellers varer. Blandt andet takket være de kurser indenfor sikkerhed, brand med videre, som jeg har fået i forbindelse med forløbet her, fortæller han.

Per Mortensen kan ikke love Daniel, at der vil være et job til ham, når han er færdig.

- Men det er bestemt ikke usandsynligt. Når jeg er lidt forsigtig, skyldes det først og fremmest, at jeg nogle gange har været ude for at skrive kontrakt og regne med en mand, som så alligevel ikke har villet, når det kom til stykket, siger Per Mortensen.

Annonce

Tagpap og grønne tage

Daniel Børling er en af foreløbig 19 unge mennesker, som har skiftet tilværelsen på dagpenge ud med et forløb på Phønix Tag Materialers Tagdækker Trainee-uddannelse.

- Jeg havde vel gået ledig et halvt års tid, da de på Jobcenteret gjorde mig opmærksom på muligheden her. Så jeg tog kontakt til Per Mortensen og kom til samtale sammen med en række andre. Heldigvis valgte han mig. Det er jeg rigtig glad for i dag. Jeg er sikker på, at jeg har fundet min rette hylde, siger han.

Renommé Tag, der beskæftiger i alt otte mennesker, opererer først og fremmest i Randers og omegn, men har også en del opgaver i Aarhus, ligesom man en gang imellem bevæger sig helt til Aalborg for at lægge tag.

- Og vi løser store og små opgaver, lige fra små garager over kviste til tag på større nybyggerier som plejehjemmet her i Helsted, siger Per Mortensen.

Det er fortrinsvis tagpap, firmaet lægger, og det bliver mere og mere populært som tagmateriale.

- Det er jo efter min mening smukt, og så er selve materialet også blevet betydeligt bedre, end det var engang. Dertil kommer, at det jo er miljøvenligt, da der er tale om et naturprodukt, og endelig er det så stærkt, at det næsten ikke kan ødelægges.

- I øvrigt lægger vi også flere og flere Sedumtag - grønne tage med bevoksning. Det er virkelig oppe i tiden - formentlig takket være klimadebatten, siger Per Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Annonce