Annonce
Randers

Ud i naturen med tang og sæk: Stor lyst til at samle affald

 Bettina Houmøller med sønnen Kasper og Jeanette Brinch var med ude at samle skrald i naturen omkring Assentoft lørdag. Foto: Lars Rasborg
Der er sket en eksplosiv stigning i lysten til at samle skrald, skidt og affald i naturen. Der plejer at været cirka tre affaldsindsamlinger oprettet på affaldsindsamlingen.dk for Randers Kommune, men nu er der 25 og Assentoft stod for to af dem.

Assentoft: Folks lyst til at samle affald og skrald i naturen er i år steget eksplosivt, kan projektleder på Hold Randers Ren, Britt Møller, Randers Kommune, konstatere:

- Der plejer at være tre forkølede affaldsindsamlinger, men lige pludselig er der mange. Lige nu er der 25 på affaldsindsamlingen.dk i Randers Kommune, siger Britt Møller efter et hurtigt tjek.

Hun tror, at det skyldes flere ting. Blandt andet at folk er kommet meget mere ud at benytte naturen under coronakrisen.

Annonce

- Folk går nogle lange ture i naturen og får øje på, at der ligger affald og flyder. Og så kan de lige så godt samle det op, det ligger jo lige til højrebenet. Mange har lyst til at gøre bare en lillebitte forskel, siger Britt Møller.

Søren Houmøller fra Essenbæk Håndværker og Borgerforening har været med til at samle skrald i cirka syv år, og i år lignede det det normale niveau med affald i naturen, vurderer han. Seks mand samlede 12 store affaldssække på fire timer. Foto: Lars Rasborg

De kampagner, der er kørt i kommunen, giver hun også en del af æren for den store interesse for at samle skrald.

- Det har taget tid, lang tid, men nu giver det pote, siger hun.

Hun mener også, at der i det hele taget er ved at ske et skift af holdninger generelt i samfundet. Vi er simpelthen ved at blive bedre til at passe på kloden, og en af de lette løsninger er at rydde op i naturen.

To indsamlinger

I Assentoft viser den store indsamlingslyst af affald sig ved, at der er lavet hele to indsamlinger i denne weekend. Lørdag samlede Essenbæk Håndværker og Borgerforening ind, og søndag var det så hovedbestyrelsen for den lokale sportsklub, SIF Assentoft, der havde opfordret folk til selv at arrangere ture i omegnen med skraldeposerne.

- Ja, det var ikke så smart, at der er to indsamlinger. Men jeg har talt med SIF Assentoft om det, og næste år laver vi et fælles arrangement, siger Søren Houmøller, der sidder i bestyrelsen for Essenbæk Håndværker og Borgerforening og koordinerede dennes indsamling.

Lørdag mødtes seks personer ved Brugsen klokken 10, og de var på forhånd blevet anbefalet at medbringe selvlysende vest, handsker og eventuelt trækvogn og cykel. Og gennemsigtige affaldsposer.

Annonce

Normal mængde

Søren Houmøller har selv været med til at samle affald i omkring syv år, og dette års høst af efterladenskaber lignede de andre år.

- Selv om der jo nok er mange flere i naturen på grund af corona, så kan det ikke rigtig ses på mængden af affald, synes jeg. 12 affaldssække har vi fyldt, og det er ret normalt, siger han, og tilføjer, at når der er flere, der går ture, så er der også flere til at samle op.

Der blev fundet engangsmasker i naturen ved Assentoft, men ikke så mange som frygtet. Foto: Lars Rasborg
Her er et godt samarbejde mellem Bettina Houmøller og Jeanette Brinch. Foto: Lars Rasborg

Han fortæller, at nogle folk jo må anse cigaretpakker og snusdåser for ret farlige, for de smides i hvert fald ud ad bilen i farten.

- Til gengæld synes jeg ikke, der var så mange engangsmasker, som man kunne have frygtet. Men nu koncentrerede vi os jo om indfaldsvejene, og her er der jo langt til, at man skal bruge maske, siger Søren Houmøller.

Det var indfaldsvejene til Assentoft, som affaldsindsamlerne koncentrerede sig om lørdag. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce