Annonce
Østjylland

Færge får en million kroner til at blive 'grøn': - Nu får vi måske råd til et betalingsanlæg

Udbyhøj Kabelfærge bliver trukket af strøm fra en generator. Men til foråret bliver strømmen grønnere, fordi den så skal trækkes af landstrøm. Randers Fjords Færgefart har nu fået en million kroner i støtte til det projekt. Foto: Anders Tilsted
Udbyhøj Kabelfærge har fået lidt af en julegave. Den lyder på en million kroner, og pengene går til strøm.

Udbyhøj: Trafikstyrelsen har netop besluttet at give 11 indenrigsfærger millioner af kroner til "grøn omstilling", og Udbyhøj Kabelfærge er en af dem.

Kabelfærgen får en million kroner som en "saltvandsindsprøjtning" til det fire millioner kroner dyre projekt, hvor den skal til at sejle på landstrøm. Nu sejler den på strøm fra en generator.

- Vi bruger jo en dieselmotor til at trække generatoren. Når vi får landstrøm i marts eller april næste år, så sparer vi de cirka 40.000 liter brændstof om året, som vi bruger til dieselmotoren, siger skipper på Udbyhøj Kabelfærge, Kim Ole Petersen.

Annonce
Med støtten på én million kroner til landstrøm så sparer Randers og Norddjurs Kommune nogle penge. Skipper Kim Ole Petersen håber, at nogle af de penge kan bruges på et betalingsanlæg. Foto: Anders Tilsted

Skipper drømmer om betalingsanlæg

Kabelfærgen bliver drevet af Randers Fjords Færgefart, og Randers Kommune og Norddjurs Kommune ejer både færgen og færgeselskabet sammen.

Hvis færgen ikke havde fået en million kroner i støtte til landstrøm, så havde de to kommuner betalt alle fire millioner kroner selv. På den måde er det lidt af en julegave, der dumper ned på dækket af kabelfærgen. Det må så betyde, at de to kommuner kan spare en million kroner eller bruge millionen til noget andet. Skipperen har i hvert fald et stort ønske til, hvad nogle af de penge kan gå til.

- Det kan være, at vi nu får råd til det betalingsanlæg på land, som vi rigtig gerne vil have. Men det er noget, som de to kommuner skal bestemme, fortæller Kim Ole Petersen.

Annonce

Penge til styrehuset vil ikke være spildt

Randers Fjords Færgefart har lige brugt to millioner kroner på at gøre kabelfærgen enmandsbetjent. Styrehuset er flyttet over på den modsatte side, så skipper nu nogenlunde nemt selv kan gå ned og sælge billetter. På den måde sparer man en billettør. Men et betalingsanlæg vil gøre det nemmere end nu.

- Hvis vi får et betalingsanlæg, så er det ikke sådan, at man har brugt to millioner kroner på at flytte styrehuset til ingen verdens nytte. For vi kan bedre holde øje med passagererne fra det nye styrehus, og vi skal stadigvæk ned og dirigere trafikken. Det ville have taget længere tid, hvis styrehuset ikke var blevet flyttet, men det vil blive hurtigere med et betalingsanlæg, siger Kim Ole Petersen.

I de travle sommermåneder bliver han nødt til at få hjælp fra en billettør om morgenen. Men Kim Ole Petersen peger på, at det kan man undgå med et betalingsanlæg. De 300 meter over Randers Fjord fra Udbyhøj Syd til Udbyhøj Nord eller omvendt tager omkring tre minutter. Det er efter, at skipper har klaret betalingen.

Annonce

Pengeregn over færger

Trafikstyrelsen har i alt givet 230,7 millioner kroner til grøn omstilling af de 11 indenrigsfærger. Den ene million kroner til kabelfærgen er det mindste beløb, der er givet. Puljen er skruet sådan sammen, at man højst kan få 25 procent af det beløb, som projektet koster, og så skal færgeselskabet betale resten selv. Pengene går især til at skrotte dieselmotorer til fordel for el.

Den økonomiske støtte går lige fra landstrøm på Udbyhøj Kabelfærge og til to nye el-færger på ruten imellem Ærøskøbing og Svendborg. 32 færgeselskaber søgte om støtte, og pengene er primært gået til kommunalt drevne færgeselskaber. Til næste år er der yderligere afsat 50 millioner kroner i støtte til el-færger.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce