Annonce
Østjylland

Uddannelsesinstitution i opråb til politikere: Forældede tal knuser folks studiedrømme

Der kommer ikke til at være helt så mange studerende på Erhvervsakademi Danias it-uddannelser, som både uddannelsesinstitutionen og it-branchen kunne tænke sig. Årsagen er en dimensionering, som efter deres mening er håbløst utidssvarende. Foto: Erhvervsakademi Dania
Ti år gamle beskæftigelsestal tvinger Erhvervsakademi Dania til at afvise en fjerdedel af årets ansøgere til institutionens it-uddannelser. Det sker, selvom landets it-virksomheder hungrer efter arbejdskraft, og derfor kalder både branchen og erhvervsakademiets rektor nu på politisk handling.

Randers: I nat fik 34 studieansøgere en trist besked fra Erhvervsakademi Dania i deres e-boks. De 34 har alle søgt ind på erhvervsakademiets datamatiker- og it-teknolog-uddannelser i Viborg, Skive og Grenaa, men har fået afslag, selv om der er enorm mangel på kyndige fagfolk i it-branchen.

Det står klart, efter tallene for studieoptaget for det kommende studieår er blevet offentliggjort her til morgen.

Erhvervsakademi Dania har alt i alt måttet afvise hver fjerde af ansøgerne til sine it-uddannelser. Det skyldes, at it-uddannelserne har en såkaldt dimensionering, der begrænser optaget og betyder, at man kun må optage 98 it-studerende. Men begrænsningen er lavet ud fra beskæftigelsestal for branchen, som er 10 år gamle og derfor ikke tidssvarende, mener rektor Anders Graae Rasmussen fra Erhvervsakademi Dania, der er ærgerlig over de mange afslag.

- Det er rigtig ærgerligt, at vi er nødt til at afvise kvalificerede ansøgere, når nu erhvervslivet står og skriger på arbejdskraften i den anden ende. Det viser, at dimensioneringen er bagud-skuende og utidssvarende, siger han.

Annonce
Erhvervsakademi Danias rektor, Anders Graae Rasmussen, ærgrer sig over, at man har været nødt til af give afslag på 34 ansøgninger om optag på stedets it-uddannelser. Foto: Erhvervsakademi Dania

Virksomheder afviser ordrer

Det er ikke kun Erhvervsakademi Dania, som mener, at der er brug for de it-studerende i den anden ende af uddannelsessystemet.

Hos it-virksomhedernes interesseorganisation, IT-Branchen, er man lige så frustreret over den nuværende begrænsning af studiepladser. Lige nu mangler der nemlig over 3.000 it-folk i Danmark, og allerede i 2030 kommer der ifølge Erhvervsstyrelsen til at mangle 19.000 it-specialister.

Derudover har en ny undersøgelse blandt IT-Branchens medlemmer vist, at 30,2 procent af danske it-virksomheder har måttet sige nej til ordrer og opgaver, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer.

- Når hver tredje virksomhed må sige nej til nye ordrer og opgaver, og over halvdelen må udskyde innovation og videreudvikling i deres virksomhed, så er der ingen tvivl om, at manglen på studiepladser har store konsekvenser for erhvervslivet og vores vækst i samfundet, siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør for IT-Branchen.

- Bør være politisk hastesag

I sidste ende vil brugen af branchens forældede beskæftigelsestal til vurderingen af, hvor mange it-studerende der kan blive optaget, være med til at sætte en stopper for virksomhedernes og Danmarks fremtidige konkurrenceevne, mener Birgitte Hass.

- At sikre flere pladser på de relevante studier, bør være en politisk hastesag. Det kan ikke nytte noget, at vi har flere tusinde, kvalificerede unge, som ikke må komme ind på deres drømmestudie, og som i den grad efterspørges af erhvervslivet, bare fordi der ikke er stole nok på studierne, understreger hun.

RV vil se nærmere på sagen

Hos Det Radikale Venstre er partiets uddannelsesordfører i Folketinget, Katrine Robsøe, som udgangspunkt positiv omkring en dimensionering af uddannelser, der ikke fører til job. Men hun understreger også, at en sådan dimensionering ikke må blive en forhindring for uddannelser, der er på vej frem.

- Det er super fedt, at flere unge har fået øjnene op for it-uddannelserne. Særligt på de uddannelser, der skal programmere til fremtiden, har vi brug for dygtige unge mennesker. Men dimensioneringen må naturligvis ikke blive en klods om benet for vores erhvervsliv eller disse unge mennesker, og derfor vil jeg se nærmere på problemet, siger hun.

Ifølge uddannelses- og forskningsministeriets opgørelser over dette års studieoptag er 2180 ud af 3086 ansøgere til det it-faglige område blevet optaget på landets erhvervsakademiuddannelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce