Annonce
Randers

Uddannelsesleder: Drop ræset om det perfekte

Foto: Annelene Petersen
Perfekthedskulturen er bekymrende, mener Pia Moldt, der er uddannelsesleder for VIA Pædagoguddannelsen i Randers. Hun taler gerne åbent om sine fejl, der blandt andet inkluderer et studie, der blev droppet halvvejs, og en eksamen, hvor klappen gik ned.

- Vi må gerne gøre os umage. Det synes jeg, at vi skal. Men det er jo skrækkeligt med hele den her perfekthedskultur. Det dur ikke, for det hæmmer hele vores måde at være sammen på. Derfor er det også godt, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har igangsat en kampagne, der opfordrer til at dele sine fejl, siger Pia Moldt, uddannelsesleder for VIA Pædagoguddannelsen i Randers. Selv tager hun gerne opfordringen op og deler et par af de fejl, hun selv oplevede som store i øjeblikket. Men som hun nu betegner som nyttige livserfaringer. For eksempel valgte hun den forkerte uddannelse, da hun skulle i gang med at læse videre. - Ligesom mange andre unge var jeg i tvivl om, hvilken uddannelse der var den rigtige for mig. Men da jeg havde gået i handelsgymnasiet, virkede det naturligt for mig at søge ind på Handelshøjskolen og læse til civiløkonom, fortæller Pia Moldt, der i dag er 56 år.

Annonce
Uddannelsesleder Pia Moldt mener, at der er gode grunde til at sætte pris på de oplevelser, hvor det perfekte er gået fløjten. Foto: Annelene Petersen

Dropper ud af studierne

Hun er opvokset i Sønderjylland og startede studierne på Handelshøjskolen i Sønderborg. Men hun syntes ikke, det var det rigtige for hende. Efter et år søgte hun derfor om at blive overflyttet til København, fordi hun troede, at det handlede om at komme til en større by, hvor der skete mere. Men det hjalp ikke. - Efter halvandet år på Handelshøjskolen valgte jeg at droppe ud. Men det var svært at stoppe. Jeg var meget i tvivl, for jeg havde brugt meget tid på studiet, og jeg havde mange gode venner der. Men det hjalp, at mine forældre støttede mig i at vælge om, siger Pia Moldt. Grundlæggende syntes hun, at der var alt for meget fokus på profitmaksimering og savnede de mere samfundskritiske aspekter af uddannelsen. Herefter rejste Pia Moldt rundt i Europa i et halvt år og forsøgte at finde svar på, hvad hun nu skulle med sit liv. Hun endte med at rejse hjem fra kibbutzen i Israel før tid, fordi hun følte, at det var på tide at komme videre i uddannelsessystemet.

Dumper eksamen

Derfor søgte hun ind på statskundskab på Aarhus Universitet, men fik en kaotisk start. - Jeg kom til Aarhus med rygsækken på. Jeg havde ikke noget sted at bo, og jeg følte mig slet ikke perfekt. Alle de andre så nemlig ud til at have styr på deres liv. Men ting har det jo med at løse sig hen ad vejen, og jeg endte med at flytte i bofællesskab, fortæller Pia Moldt. Men da den første eksamen på statskundskab oprandt, gik den berømte klap ned for hende. Fanget i denne afgørende situation var hun pludselig ikke i stand til at præstere og dumpede derfor sin første eksamen på universitet.

Uperfekt er et livsvilkår

- Det var virkelig hårdt. Jeg følte mig som en fuldstændig fiasko. Men jeg kom fint videre efter reeksamen, og set i et større perspektiv er det ikke en stor katastrofe at dumpe til en eksamen, siger uddannelseslederen. Nogle gange bruger hun sin personlige historie i samtaler med studerende, der kæmper med modgang på studiet. - De unge i dag prøver sig frem, ligesom vi gjorde. De fester, ligesom vi gjorde. De har alle mulige drømme, og det at være en del af et fællesskab betyder stadig meget for dem. Men måske er det blevet hårdere at være ung, siger Pia Moldt. Hun peger på, at der er meget, som de unge skal leve op til. Tempoet er højere, og den digitale verden tilbyder og frister med mange spejlingsmuligheder.

- Men tingene behøver ikke at være så perfekte. Jeg tænker, at det er et vigtigt budskab til de unge, at man ikke kan gå gennem livet uden at lave fejl. Og livet er vidunderligt, selvom det ikke er perfekt, understreger Pia Moldt.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce