Annonce
Randers

Udfordringer det hele værd i Ecuador: Skovvagten sagde op efter møde med jaguar

En skovvagt blev så nervøs, da han hørte en jaguar snuse rundt, at han prompte sagde sit job op. Foto: Randers Regnskov.

Randers Regnskov opkøber vild regnskov i Ecuador, alene for at beskytte dyr og planter i området.

Annonce

Randers: Hvad skal I med det? Det er det spørgsmål, direktør Henrik Herold oftest får, når han fortæller, at Randers Regnskov har købt en regnskov i Ecuador. Som om det giver sig selv, at naturens primære formål er at blive udnyttet. Til et eller andet fornuftigt, selvfølgelig.

- Men svaret er lige så enkelt, som det kan være svært at forstå - svaret er ingenting. Bigai skal ikke bruges til noget. Naturen skal bare have plads til at være natur, fortæller Henrik Herold.

Indtil videre har Randers Regnskov opkøbt cirka 15 km² af noget at det mest artsrige natur, der findes i verden, og som er levested for alt fra jaguar og tapir til pilegiftfrøer og kæmperegnorm. Og den danske regnskov i Randers fortsætter ufortrødent med at samle midler sammen til at opkøbe mere.

- Indtil videre har vi købt en dal, og nu er vi i gang med at opkøbe den regnskov, der ligger længere sydpå, tættere på bøndernes marker. Og når vi har gjort det, er planen faktisk at begynde at opkøbe marker for at genplante regnskov, fortæller Henrik Herold.

Dyrene i den vilde regnskov har brug for beskyttelse, og derfor opkøber den danske regnskov i Randers, regnskov i Ecador.
Annonce

Naturen og livet

Det kan være svært at forholde sig til vigtigheden af vild natur, når man lever så fjernt fra den, som mange danskere gør. Men når man står der og kigger ud over Bigai-dalen, er der en masse forståelse, der giver sig selv, fortæller Asser Øllgaard, biolog i Randers Regnskov og ansvarlig for reservatet i Bigai.

- Der sker noget med én, når man står og kigger ud over regnskoven med trætoppe så langt øjet rækker. Der rejser sig spørgsmål af de helt store, om meningen med livet og menneskets rolle i verden, blandet med de allermest jordnære spørgsmål om tørt tøj og toiletforhold. Og det er netop det, natur kan. Den vilde og ufriserede natur sætter et spejl op foran os og minder os om, hvad vi er for nogle, og hvor komfortabel en tilværelse vi lever i Danmark. Det, tror jeg, er sundt. Vild natur er en god kur mod det indre kaos, der nemt kan følge med den konstante overflod af informationer, der uvægerligt er en del af livet i dagens Danmark. Vild natur giver perspektiv på tilværelsen, fortsætter Asser Øllgaard.

Den store vilde natur får én til at tænke på de helt store spørgsmål i livet, mener Asser Øllgaard, der biolog og ansvarlig for Randers Regnskovs regnskov i Ecuador. - Den vilde og udraderede natur sætter et spejl op foran os og minder os om, hvad vi er for nogle, og hvor komfortabel en tilværelse vi lever i Danmark, siger han.
Annonce

Besværet værd

Det har selvsagt ikke været uproblematisk at lave et regnskovsreservat så langt fra Randers. Landkøb på ecuadoriansk er ikke nogen strømlinet og ukompliceret proces, og igennem de seks år, siden de første skøder blevet underskrevet, har der været rigeligt med udfordringer på andre fronter også.

- En af vores skovvagter sagde op, fordi han ganske enkelt var bange for at være i Bigai. Han havde ligget i hytten en nat og kunne høre en jaguar snuse rundt lige under sig, og så havde han altså ikke lyst til at være skovvagt mere, fortæller Asser Øllgaard.

Der er ikke noget, der tyder på, at det bliver nemmere lige foreløbigt. Der er stadig risiko for, at der trænger krybskytter ind i den fjerneste ende af reservatet, længst fra skovvagternes hytte, og syd for Bigai vandrer jaguarerne jævnligt ud på markerne og æder af bøndernes kvæg, hvilket naturligvis giver konflikter.

- Men vi fortsætter ufortrødent på trods af besværet, for vi synes, at det er vigtigt. Og det er med biodiversitet, som det er med børn: Spørgsmålet er ikke, om det er til besvær - spørgsmålet er, om det er besværet værd.

En flod strømmer gennem landskabet i Bigay. Foreløbig har Randers Regnskov opkøbt 15 kvadratkilometer regnskov, men der er planer om at opkøbe mere vildnatur. Foto: Randers Regnskov.
Annonce

Begejstring åbner døre

Det var heller ikke nemt at overbevise skovvagterne om, at Randers Regnskovs intentioner var oprigtige, da projektet startede i 2012.

- Der er ikke noget at sige til, at skovvagterne var en smule skeptiske i starten. I modsætning til Danmark er Ecuador ét af de lande i verden, hvor tilliden til hinanden er lavest. Mange ecuadorianere tager det næsten for givet, at folk prøver at snyde hinanden, og så kommer de her tosser fra den anden side af jorden og påstår, at de ikke er der for at tjene penge - at de bare godt kan lide regnskov og gerne vil passe på den. Der måtte da stikke noget under, fortæller Asser Øllgaard.

Det var begejstringen for naturen, der for alvor overbeviste skovvagterne om oprigtigheden i Randers Regnskovs projekt i Bigai. Når mørket falder på, går dyrenørderne fra Randers nemlig på slangejagt i Bigais regnskove og har skovvagterne med for ikke at fare vild.

- Når vi finder en lækker slange, er vores begejstring nok ikke til at tage fejl af, og jeg er sikker på, at det har været med til at overbevise skovvagterne om, at vi rent faktisk er fulde af oprigtig kærlighed til naturen. Og begejstring har det jo med at smitte, så nu går de også selv op i bevarelsen af Bigai med liv og sjæl.

Regnskov set fra oven. Det ser imponerende og stort ud, men regnskoven er alligevel truet og trænger til beskyttelse. Foto: Randers Regnskov.
Annonce

Født og båret af begejstring

I det hele taget er projektet både født og båret af begejstring. Regnskovsreservatet i Bigai er blevet opkøbt med penge fra entréindtægter fra Randers Regnskovs gæster og ikke mindst fra utallige donationer fra mennesker, som har ønsket at støtte op om projektet i Bigai - lige fra personalegrupper, der har samlet adskillige tusinde sammen, til ganske små børn, som gerne har villet springe fredagsslikket over for i stedet at give en femmer til opkøb af mere regnskov.

- Det er rørende og tankevækkende at se, hvor mange mennesker der har lyst til at bruge nogle af deres sparekroner på at bevare regnskov på den anden side af kloden. Det vidner om, at mennesker kan være optaget af andet og mere end blot at hytte deres eget skind. At det rører mennesker at give plads til noget unyttigt. Det giver håb for fremtiden, siger Asser Øllgaard.

Det har igennem mange år været en tradition, at Randers Regnskov gav gratis entré juleaftensdag for at hjælpe byens borgere igennem den svære ventetid. Det var en slags julegave til randrusianerne. Men siden julen 2016 har juleaftensdag handlet om at give en julegave til naturen. Det er stadig gratis at komme i regnskoven - hvis man bare giver en tyver eller mere til opkøb af mere regnskov i Bigai. Et tiltag, der er blevet taget godt imod af byens borgere.

- Der har været overvældende positiv respons, og mange af vores julegæster vælger ligefrem at give endnu mere end den tyver, vi beder om. Det er da smukt.

De ansatte i Randers Regnskov er vilde med at udforske naturen, når de besøger filialen i Ecuador. Her er det en tapir. Foto: Randers Regnskov.

Randers Regnskov opkøber uberørt regnskov i Bigai, som ligger i den ecuadorianske del af Amazonas.

Bigai ligger op ad nationalparken Sumaco Galeras i et område, hvor biodiversiteten - altså mangfoldigheden af liv - er større end noget andet sted på jordkloden.

Randers Regnskovs naturreservat dækker indtil videre over cirka 15 km², og der arbejdes hele tiden på at tilkøbe mere jord, så det ikke bliver fældet og lavet om til kaffemarker eller græsningsarealer til kødkvæg.

Randers Regnskov har tre ansatte i Bigai, to skovvagter og en lokal koordinator.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce