Annonce
Kultur

Udstilling på Trapholt om Arne Jacobsen - det utilpassede barn

Arkitekten Arne Jacobsen foran rækkehusene "Søholm" i Klampenborg, som blev opført 1950-1954. Arne Jacobsen boede selv i bebyggelsen. Foto: Willy Henriksen7Ritzau Scanpix
Den danske arkitekt og designer Arne Jacobsen er om muligt endnu mere aktuel end nogensinde før. I en tid, hvor velfærdsstaten igen er på alles læber i forbindelse med covid-19, åbner Trapholt i Kolding for udstillingen ”Arne Jacobsen designer Danmark”. En udstilling, der tager udgangspunkt i tre spor - det utilpassede kreative barn, betydningen af æstetik i velfærdsrummet og ikke mindst det kunstneriske lag, der betød mere for hans arkitektur, end mange måske ved.
Annonce

10. september åbner Trapholt for udstillingen “Arne Jacobsen designer Danmark". En udstilling, som Karen Grøn, der er museumsdirektør på Trapholt, beskriver som mere aktuel end nogensinde før. Hun mener, at den rammer lige ned i en tid, hvor velfærdsstaten og ikke mindst vores fælles forståelse af denne er vakt til live af covid-19.

- Arne Jacobsen var med til at bygge velfærdsstatens æstetiske fællesrum som rådhuse og skoler. Et tiltag, der har fået os alle til at favne velfærdsstaten, fordi det gav os en opfattelse af at være vores alles rum skabt i en høj kvalitet, fortæller Karen Grøn.

Ifølge hende har covid-19 har været med til at skabe øget fokus på velfærdsstaten og ikke mindst skabt en stor stolthed omkring den danske samfundsmodel. Derfor er udstillingen med Arne Jacobsen særlig aktuel

- Det drejer sig om at favne de visuelt, smukke fællesrum, som er blevet genopdaget i takt med, at den nye nordiske stil er opstået, forklarer hun.

Det kan du se

Udstillingen “Arne Jacobsen designer Danmark” åbner 10. september 2020 på Trapholt i Kolding.

Her kan du se flere af Arne Jacobsens kendte klassikere, men du kan også opleve nye sider af den komplekse arkitekt og designer.

Udstillingen løber frem til 24. maj 2021.

Se mere på www.trapholt.dk.

Annonce

Innovativ for livet

Udstillingen tager også udgangspunkt i den personlige fortælling om Arne Jacobsen. Drengen, der drømte om at blive kunstner, men som blev arkitekt til glæde for sine forældre.

- Han var et utilpasset barn, der ikke var efter bogen, og som nok ville have svært ved at passe ind i skolen i dag. Men han var også en original, der bragte det innovative med sig igennem hele livet. Og som fandt sin kunstneriske hylde igennem sin arkitektur, der ofte bar stor, kunstnerisk præg, fortæller Karen Grøn.

Den sidste strømning i udstillingen er netop den kunstneriske del af Arne Jacobsens virke. Det betød nemlig mere for ham end hidtil antaget. Blandt andet betalte han selv en del af kunstværket af Preben Hornung på Rødovre Rådhus, fordi det havde så stor betydning for ham, at kunsten og arkitekturen spillede sammen.

Arne Jacobsen havde en evig trang til at ændre den eksisterende æstetik og bryde med normerne, og det kan man opleve igennem hele udstillingen på Trapholt.

Interiør fra Munkegårdsskolen, som Arne Jacobsen var arkitekt og designer på ned til selv den mindste detalje. Foto: Arne Jacobsen
Skitsen til et af Arne Jacobsens stofmønstrer med navnet Kvast, der som mange af hans andre værker, var inspireret af naturen. Foto: Det Kgl. Bibliotek - Danmarks Kunstbibliotek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Skade og karantæner blev dyrebare for Randers HK-talenter i premieren

Annonce