Annonce
Randers

Udstillings-succes: Museum laver ekstra omvisninger på 'Modstand'

Tre henrettelsespæle er blandt de udstillede genstande i udstillingen "Mostand", som Museum Østjylland i Randers i øjeblikket viser. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen

Randers: 29. juni åbnede Museum Østjylland i Randers særudstillingen "Modstand", og lavede i den forbindelse en række særlige rundvisninger. De er lynhurtigt blevet udsolgt. Derfor har museet sat flere omvisninger, blandt andet om aftnen, i kalenderen i juli, august og september.

Her kan man blandt andet få fortællingen om, hvorfor Randers i 1943 var våbenopbevaringssted for modstandsbevægelsen i hele Danmark. Historiker Niels-Birger Danielsen tager gæsterne med på rundvisning, hvor han dykker ned i historierne om besættelsestidens illegale og farlige arbejde.

I denne måned er der ekstra omvisninger i særudstillingen onsdag 24., torsdag 25. og fredag 26. juli. Der er desuden flere omvisninger i august og september.

Hvidstengruppen var den første danske gruppe, som modtog nedkastede våben og ikke mindst professionelt plastisk sprængstof fra britiske fly.

Niels-Birger Danielsen vil undervejs gennem udstillingen trække tråde fra Hvidstengruppen til modstandsbevægelsen og sabotagehandlinger i både Randers og resten af landet

Annonce
Kroværten på Hvidsten Kro, Marius Fiil, spillede en afgørende rolle i den danske modstandsbevægelse. Her fotograferet sammen med sin kone Gudrun. Hør blandt andet om Hvidstensgruppens illegale arbejde, når der er omvisning i særudstillingen Modstand med udstillingens tilrettelægger, historiker Niels-Birger Danielsen. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

En usædvanlig udstilling

Hvidstengruppens medlemmer var ganske almindelige mennesker, der boede i en helt almindelig dansk landsby. Men deres skæbne glemmer vi aldrig.

Og det er den historie, Museum Østjylland fortæller med udstillingen "Modstand", i anledning af 75-året for henrettelsen af Hvidstengruppen i Ryvangen. Samtidig viser den forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Danmark.

Og begge spor, det følelsesmæssige såvel som det faktuelle, bliver sat i perspektiv af tre træpæle, nemlig de originale henrettelsespæle fra Ryvangen, som normalt opbevares på Frilandsmuseet. Nu vises de historiske pæle for første gang uden for København.

De sættes i scene af en lydkulisse, hvor en stemme læser de afskedsbreve op, som Hvidstengruppens medlemmer skrev til deres kære, umiddelbart inden de blev kørt ud til Ryvangen og blev stillet op ad pælene og skudt.

Udstillingen rummer meget tekst og egentlig ikke så mange genstande, som vi sædvanligvis møder på et historisk museum.

Den er bygget op som en labyrint med sorte vægge, hvor små tableauer viser genstande, der har med såvel den danske hverdag som modstandsbevægelsen at gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Thomasberg skifter fire: Nye offensive esser skal sende Randers FC i top 6

Annonce