Annonce
Randers

Udvalgsformand står fast efter dokumentar om plejehjem: - Vi har allerede arbejdet rigtig meget med det

Fatma Cetinkaya er meget optaget forholdene på Huset Nyvang. Indtil hun torsdag har set TV2s dokumentar, er hun dog ikke klar til at sætte yderligere tiltag igang. Foto: Annelene Petersen
Formanden for byrådets omsorgsudvalg, Fatma Cetinkaya (S) kommer først til at se TV2s dokumentar om blandt andet Huset Nyvang torsdag aften, selvom den nu er tilgængelig på TV2 Play. Derfor fastholder hun også sine tidligere udtalelser.
Annonce

Randers: - Det er underordnet, om jeg har adgang til dokumentaren nu eller ej. Mit udgangspunkt er, at vi allerede har været inde og forholde os til kritikken fra de pårørende. Det sidste halvandet års tid har vi forsøgt at tage hånd om problemet, fortæller Fatma Cetinkaya (S), som er formand for omsorgsudvalget og 2. viceborgmester i Randers Kommune.

Dokumentaren, hun omtaler, er den, som TV2 har lavet omkring forholdene på Huset Nyvang i Randers og Kongsgaarden i Aarhus, og som viser omsorgssvigt af en dement beboer hvert sted. De skjulte optagelser til programmet foregik i efteråret 2019, men på grund af et fogedforbud, som blev ophævet i denne uge, sendes dokumentaren først torsdag aften.

Fra tirsdag aften har den dog været tilgængelig på TV2 Play, hvor flere lokale politikere allerede har set den og udtalt sig om de forhold, som den demensramte Niels må leve med på randersplejehjemmet. Men Fatma Cetinkaya vil først se dokumentaren torsdag aften, selvom Amtsavisen tilbyder hende at komme forbi og se den på redaktionens tv.

Derfor nøjes hun med at forholde sig til den kritik fra de pårørende, som hun allerede kender.

Annonce

- Vi skylder at arbejde etisk korrekt

- Finder der nogle forhold sted, som er uværdige, beklager vi det selvfølgelig dybt. Jeg ser gerne, at arbejdet er værdigt og etisk korrekt. Det skylder vi både beboere og pårørende, som overlader deres familier til os, siger omsorgsudvalgsformanden.


At vi stadigvæk har nogle pårørende, der stiller sig kritisk til det arbejde, som foregår, er enormt fint. Det er kun den måde, vi kan tage hånd om forhold, som vi bliver gjort opmærksomme på.

Fatma Cetinkaya (S), formand for omsorgsudvalget, om pårørende, der stadig er kritiske overfor Huset Nyvang.


Hun minder samtidigt om, at der er i Randers Kommune er 2200 ansatte fordelt på 22 plejecentre, og at man derfor ikke kan generalisere ud fra udsendelsen, at "det er sådan, det er i Randers".

For at rette op på situationen i Huset Nyvang er der blandt andet i løbet af det seneste halvandet år blevet ansat ny leder, fyret flere medarbejdere, og så er medarbejderne også blevet efteruddannet i forhold til demensområdet. En indsats, som også er fortsat efter de skjulte optagelser, og som stadig er i gang.

Fatma Cetinkaya er opmærksom på sin rolle og sit ansvar i den forbindelse.

- Derfor har jeg bedt om, at omsorgsudvalget løbende bliver orienteret, så vi kan følge med på sidelinjen i forhold til det arbejde, som gøres, forklarer hun.

Annonce

Tid til at forandringer bundfælder

En undersøgelse blandt medarbejdere, borgere og pårørende i foråret viste, at tilfredsheden er stigende blandt de 27 pårørende, som er blevet interviewet til undersøgelsen. Det glæder Fatma Cetinkaya sig over, mens hun fastholder, at der stadig er arbejde at gøre.

Fra hendes perspektiv drejer det arbejde sig i øjeblikket blandt andet om at give tid til, at de igangsatte forandringer bundfælder.

- Det tager tid, før medarbejdere lærer arbejdsgangene og kulturen samt beboerne og de pårørende i huset at kende, forklarer hun, men hun er også klar til at forholde sig til, om dokumentaren afslører situationer, som skal sætte sig gang i yderligere tiltag, når hun ser den torsdag aften.

Niels' pårørende fastholder stadig deres kritik af Huset Nyvang, og også andre pårørende er kritiske. Den kritik er Fatma Cetinkaya også åben overfor.

- At vi stadigvæk har nogle pårørende, der stiller sig kritisk til det arbejde, som foregår, er enormt fint. Det er kun den måde, vi kan tage hånd om forhold, som vi bliver gjort opmærksomme på. Hvis der er noget yderligere, vi skal arbejde med, så må vi forholde os til det, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Randers FC-exit for Rømer? Hovedpersonen kommenterer på rygtet her

Randers

Nye vaccinationssteder granskes: Bliver det Grenaa, Stevnstrup eller...

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce