Annonce
Randers

UFO-gåde over Randers midtby løst: Her er forklaringen

Flere borgere har set lysende flyvende ting på nattehimlen den seneste tid, både i Randers, i Dronningborg og i Råby. Og det er der en god forklaring på. Foto: Annelene Petersen
Erling Hansen gjorde store øjne, da han torsdag aften klokken 22.45 gjorde sig klar til at gå i seng. Han kiggede op på stjernehimlen og så et flyvende objekt, helt lysende, glide søgende frem og tilbage på nattehimlen over Randers midtby. Og så ringede han til DMI, Planetarium og Randers Amtsavis.

Randers: Erling Hansen, der bor i Møllestræde i Randers, har ringet til flere i forsøget på at finde ud af, hvad han egentlig så fredag aften klokken 22.45, da han var ved at gå i seng.

- Ja, det så jo noget underligt ud, derfor ringede jeg til jer, for at høre om andre havde set det samme, indleder Erling Hansen samtalen med.


Og faktisk, så troede jeg et kort øjeblik, at jeg ikke var vågen.

Erling Hansen, observatør af nattehimlen


Det han så, da han var ved at gøre sig klar til at lægge sig til at sove, var en flyvende, tallerkenformet, lysende ting.

- Jeg bor alene og har store vinduer, og jeg holder af at ligge i min seng og kigge på stjernehimlen. Og faktisk, så troede jeg et kort øjeblik, at jeg ikke var vågen, siger han om sin observation.

Annonce

En stor, lysende lampe

- Der var ligesom mange lamper på, med mellemrum imellem, men det virkede som én stor, lysende lampe. Og den kom først fra nord, oppe fra realskolen og ned mod Møllestræde og Grønnegade, og så kom den tilbage igen. Som om den ledte efter noget. Den larmede ikke, og jeg synes ikke, at den fløj som en drone. Droner plejer at flyve lidt som en myg, i zigzag og så stå stille. Den her var meget mere glidende i bevægelsen, siger Erling Hansen, der helt glemte at tage billeder eller filme fænomenet med sin smartphone.

- Telefonen plejer jeg altid at have i nærheden, men jeg blev noget forvirret, må jeg indrømme. Og så ringede jeg til jer, DMI og Planetarium, men fik aldrig en forklaring, siger Erling Hansen, der havde svært ved at vurdere både størrelse på den flyvende ting og hastighed på den.

Annonce

Politiet fik også henvendelse

Der er flere indgange, man kan tage, hvis man skal undersøge flyvende objekter på himlen. Både Forsvarets Operationscenter og Østjyllands Politi er oplagte muligheder at prøve for at høre, om de har fået anmeldelser ind om natlige aktiviteter på himlen af uforklarlig oprindelse.

Hos Østjyllands Politi kan kommunikationsmedarbejder Jakob Christiansen med det samme sige, at der var en melding fra en kvinde i Råby torsdag aften, der også havde set noget lysende flyve på himlen.

- Vi gav hende svaret, at for tiden så leder Verdo Varme efter varmeudslip med droner om natten. Så prøv da at ringe til dem, siger Jakob Christiansen.

Og ganske rigtigt, på Verdo Varmes hjemmeside under driftsstatus står der:

"Vi flyver med drone over midtbyen i Randers: Som et led i fejlfinding af lækager på fjernvarmenettet anvendes der dronetermografering fire til seks nætter i perioden 2. marts til 30. april 2021 i tidsrummet 22-06".

- Og det er altså termografering, ikke med kamera, så folk skal ikke være bange for at der bliver optaget noget. Det er udelukkende for at finde varmeudslip, siger kommunikationsspecialist hos Verdo, Nils Gottlieb Johansen.

Annonce

Naturlig forklaring

Så den naturlige forklaring er altså en drone.

Nils Gottlieb Johansen forklarer, at Verdo overflyver Randers med droner som en del af det årlige vedligehold af fjernvarmenettet.

På cirka en tredjedel af nettet bruger Verdo droner, mens den resterende totredjedel af nettet kan klares med en bil med registreringsgrej monteret på taget.

- Dronerne gør, at vi kan se en større del af fjernvarmenettet og dermed giver det et bedre billede af nettets tilstand. Det er tredje sæson, vi bruger droner til at indsamle data om fjernvarmenettet i Randers, siger kommunikationsspecialisten, der tilføjer, at Verdo er færdig med at flyve i Dronningborg, næsten færdig i midtbyen men mangler flyvninger i Paderup.

Flyvningerne udføres af en underleverandør, der hedder BL Termografi, og der anvendes droner i en størrelse på 80 gange 80 centimeter, og altså noget større end standarddroner.

Dronen har dog samme form som en standarddrone, og den bruger et termisk kamera, som måler varmen i området og altså ikke kan filme. Det flyvende udstyr bruger forskelligt farvet lys, oplyser Nils Gottlieb Johansen.

https://www.verdo.com/dk/el-vand-og-varme/driftstatus/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Vækket af naboen: - Frygten bliver siddende efter brand i underboens lejlighed

Annonce