Annonce
kommunalvalg

Ufred og drama aflyst på forhånd: Hemmelige hulemøder sikrede freden på valgnatten

Helt frem til klokken lidt lidt i 03 natten til onsdag var der lys i forhandlingslokalet på rådhuset i Ebeltoft. Foto: Asbjørn With 
Dagen før valget mødtes fire toneangivende kandidater i Syddjurs og aftalte spillereglerne for, hvordan konstitueringen skulle foregå, så forrige års dramaer ikke blev gentaget. Aftalen var kulminationen på ugers forberedelser og skal være grundstenen til fire år, hvor alle kan se hinanden i øjnene og samarbejde.

SYDDJURS: Mens vælgerne i Syddjurs Kommune strømmede til valgurnerne, samledes byrådskandidaterne til konstitueringsforhandlinger på rådhuset i Ebeltoft.

Politikerne ventede naturligvis spændt på resultaterne fra valgstederne, men store dele af det efterfølgende forløb og udfaldet var afgjort på forhånd.

Det skriver det nye lokale net-medie SyddjursLIV, der på baggrund af samtaler med valgets hovedaktører har sammenstykket forløbet op til valget og nu kan fortælle om de forhandlinger, der sjældent ser offentlighedens lys.

Annonce

Fortrolige hulemøder fjernede dramaet

Både rød og blå blok holdt i månederne op til valget fortrolige 'hulemøder'. Først internt i blokkene, men siden også på kryds og tværs for at finde ud af, hvem der stod bag hvem, og om nogle kunne lokkes over på den anden side.

Dagen før valget blev endnu et møde sat op mellem Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og SF. Her aftalte de fire spidskandidater reglerne for, hvordan de skulle agere på valgnatten.

De aftalte at respektere vælgernes dom. Hvis det skulle ende med et rødt flertal, måtte rød blok sætte navn på kommunens næste borgmester, og blå blok måtte ikke blande sig. Overhovedet.

Blev det omvendt et blåt flertal, ville det være op til partierne i blå blok at bestemme borgmesteren, mens de røde skulle blande sig uden om.

Allerede her, aftenen før valget, blev dramaet så godt som fjernet. En konstellation hen over midten ville ikke komme til at ske.

Annonce

Fortidens ufine forløb

Møderne var i høj grad sat op for at undgå endnu en konfliktfyldt konstituering.

Kirstine Bille (SF), Michael Stegger (S), Claus Wistoft (V) og Tommy Bøgehøj (K) var enige om, at prisen for en konstituering præget af svigt, aftalebrud og knive i ryggen ikke gavner politikernes troværdighed blandt vælgerne.

Derudover viser erfaringerne i kommunen kun alt for tydeligt, at samarbejdsklimaet efter sådan en omgang kan blive så ringe, at det går ud over det politiske arbejde.

Aftalen, som V, K, SF og S gav hinanden hånd på aftenen inden valget, viste sig at holde vand. Selvfølgelig var der et par skvulp på selve valgaftenen, men missionen lykkedes.

Det var ikke kun spillereglerne for, hvordan borgmesterposten skulle afgøres, der blev aftalt på forhånd. Læs mere om de hemmelige forhandlinger op til valget og på den adrenalinfyldte valgnat på syddjurs-liv.dk.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Regeringen beder ikke andre om at forsøge at genskabe sms'er

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce