Annonce
Randers

Ugens loppefund: Glassene var 40 gange så meget værd som købsprisen

Hvorfor går folk i genbrugsbutikker? Fordi man en sjælden gang imellem kan gøre et fund som dette fine glas, der sammen med 11 af sine kammerater kun kostede 30 kroner. Det fantastisk flotte glas med indlagte optiske striber er fra Holmegaard. Foto: Morten Dueholm
12 vandglas for 30 kroner lyder som et Ikea-tilbud, men det viste sig at være sjældne drikkeglas fra Holmegaard.

Glas: For snart længe siden faldt jeg over disse ovale vandglas i en viborgensisk genbrugsbutik.

De kostede den beskedne sum af 30 kroner for 12 styk, så det kunne jo ikke gå helt galt at spinne rouletten og hugge til, selv om jeg aldrig havde set dem før.

Det kan være svært at gennemskue, om et glas er fra Holmegaard eller Ikea eller Søstrene Grene. De to sidstnævnte har de seneste år fået flere pæne glas i sortimentet, som er drønbillige og masseproducerede, men som samtidig lugter lidt af godt design.

Glassene her viste sig efter et større detektivarbejde dog at være fra netop Holmegaard.

Ugens skattejagt

  • I sin fritid er redaktionens Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og her på siden kan du hver søndag se, hvad skattejagten fører med sig og få tips til, hvad tingene kan sælges videre for, hvis du selv skulle være så heldig at have de samme skatte stående hjemme i skabet.

Sjældne danske glas

De hedder Capriccio og er designet af Ole Kortzau i 1990. De blev kun produceret i en kort periode frem til 1995, hvorfor de er ret sjældne.

Glassene er udstyret med riller, som nærmest er indlejret i selve glasset uden at træde fysisk frem. I fagsprog kaldes det for optiske striber, og glassene ser nærmest ud til at flimre, når man kigger på dem.

Den optiske effekt er mere fremtrædende i nogle end andre, og højden svinger en millimeter til den ene eller anden side af de officielle 9,4 centimeter. Den slags variationer er typiske, når der er tale om mundblæste glas.

Den ovale form giver en skorstenseffekt øverst, hvor duften kan samles, så på trods af, at de er født som vandglas, egner de sig fortrinligt til at smage eksempelvis spændende øl af. Glassene er i øvrigt i familie med serien Cantate - også af Ole Kortzau.

Hvad er det værd?

Glassene kan formentlig sælges for mindst 100 kroner stykket på sider som dba og Gul og Gratis. I hvert fald bliver vinglas fra samme serie solgt for 150 kroner og opefter - og finder du dem i en retrobutik, er prisen endnu højere.

Sættet på 12 styk vil med andre ord kunne veksles til mindst 1200 kroner – og med en købspris på i alt 30 kroner er det da lidt af et kup. Mine skal nu ikke sælges.

Jeg skylder at nævne, at jeg fik hjælp til at identificere glassene af Jens, som driver hjemmesiden Loppefund.wordpress.com.

Glassene hedder Capriccio og er designet i 1990.
Capriccio glassene blev kun produceret i en kort årrække i starten af 1990'erne. De er derfor ret sjældne i dag.
Det er egentlig et vandglas, men det egner sig fint til at drikke både vin og øl af, eftersom formen med den snævre åbning koncentrerer duften i toppen af glasset.
Capriccio glassene blev kun produceret i en kort årrække i starten af 1990'erne. De er derfor ret sjældne i dag.
Jesper Bech Pedersen, journalist på Viborg Stifts Folkeblad.
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce