Annonce
Randers

Ugens loppefund: Højt bud på unik munkestenslampe udløste panik

Armene på munkestenslampen er bevægelige og kan drejes i den position, man nu ønsker. Foto: Morten Dueholm
Det er sjældent, at foden er det mest interessante ved en lampe, men det er tilfældet med denne her.

Belysning: Jeg fandt denne lampe i Ringkøbing i en af de der loppebutikker, hvor almindelige mennesker kan leje et par hyldemeter og forsøge at få afsat noget af det indbo, der har boet allerinderst i skabene i årevis.

Det er bestemt muligt at finde guld i disse butikker, selv om prisen nogle gange er sat lidt urealistisk højt.

Det var måske også tilfældet med lampen her. 450 kroner kostede den, og mange er garanteret gået forbi den og har tænkt, at det alligevel var for meget.

Selv gik jeg også forbi... men så gik jeg tilbage igen. Det var en ting, jeg måtte eje.

Annonce

Skattejagten

  • I sin fritid er journalist Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og derfor følger vi løbende med i, hvad Jesper Bech Pedersen finder i sin skattejagt.

Århundreder gammel fod

Med mindre nogen derude ligger inde med andre oplysninger, så vil jeg mene, at lampen er unika. Der findes med andre ord kun denne ene.

Jeg forestiller mig, at en handyman med forstand på el har lavet den derhjemme i sit værksted. Den er godt konstrueret. Ingen skæve samlinger eller hovsaløsninger.

Hvor vedkommende har fået de tre leddelte messingarme fra, aner jeg ikke, men mon ikke de er klunset fra en gammel standerlampe? De er fantastisk flotte med en fin patinering.

Lampens fod er en såkaldt munkesten. Det er en tidlig form for mursten, som blev anvendt i byggeri fra middelalderen og frem. Den er væsentlig større og mere massiv end en moderne mursten.

Hvor den har siddet, er umuligt at sige, men den er kalket hvid på den ene ende, så måske har den engang været del af en kirke?

Hvad er den værd?

Det er svært at sætte en pris på unikke ting. De har den værdi, som nogen er villige til at betale for dem.

Selv betalte jeg som sagt 450 kroner, så dét er den da værd (for mig), men jeg forsøger altid at sælge mine loppefund videre med en profit. Det er en del af sporten.

Jeg blev dog så glad for netop denne lampe, at jeg med vilje satte en - syntes jeg selv - høj pris på 1450 kroner, som forhåbentlig ville afskrække eventuelle interesserede. I modsat fald ville jeg have en fin fortjeneste at trøste mig med.

Der gik kun et par uger, så blev jeg budt den fulde pris. Hvorefter jeg panikkede og pillede annoncen af nettet. Jeg finder aldrig en magen til, så i hvert fald indtil videre bliver munkestenslampen stående derhjemme på reolen.

Lampen kostede 450 kroner og har siden indbragt et bud på 1450 kroner. Værdien vil altid afhænge af en eventuel købers grad af forelskelse. Foto: Morten Dueholm
Det er ikke til at sige, hvor gammel foden på lampen er, men stenen har i hvert fald levet et liv. Foto: Morten Dueholm
Jesper Bech Pedersen, journalist.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce