Annonce
Østjylland

Ugens wiki: Voldsom brand satte gang i Borums udvikling

9. Artilleriafdeling på besøg i Borum 15. april 1940, hvor 75 heste skulle udstationeres til brug i landbruget. Ukendt fotograf, Århus Stiftstidende, Aarhus Stadsarkiv.
Aarhus Stadsarkiv sætter i en artikelserie fokus på de gamle oplandskommuner rundt om Aarhus. Baggrunden er, at Aarhus Byråd har nedsat et Oplandsudvalg. Samtidig er det i år 50 år siden, at de mange sognekommuner i oplandet og Aarhus Købstad blev lagt sammen til Aarhus Kommune. I artikelserien vil vi fortælle træk fra de gamle sognekommuners historie og dermed fortælle historien om de mange stærke lokalsamfund, der er en del af Aarhus Kommune.

Byhistorie: Fra 1842 til 1970 var indbyggerne i Borum-Lyngby Kommune herrer i deres egen selvstændig kommune. Moderne tiders krav gjorde dog, at kommunen ofte måtte samarbejde med nabokommunen Sabro-Fårup, hvor både alderdomshjem og skole kom til at ligge.

Borum-Lyngby Kommune blev oprettet i 1842 som et led i den nye administrative inddeling af Danmark sammen med købstadskommunerne, der blev oprettet i 1838. Kommunen bestod af Borum Sogn i Framlev Herred og annekset Lyngby Sogn i Hasle Herred.

Sognekommunerne blev oprindeligt ledet af et sogneforstanderskab, hvor den lokale sognepræst automatisk var medlem. Resten af medlemmerne, som talte mellem 4 og 9 personer, blev valgt af sognets mandlige beboere over 25 år med jordværdier af mindst én tønde såkaldt hartkorn. Sogneforstanderskabets ansvarsområder var fattig-, skole-, og vejvæsen. Fra 1868 blev det afløst af sognerådet og fik ansvaret for den økonomiske forvaltning.

Annonce
Kortet viser, hvor kommunegrænsen gik i 1969 inden den store kommunesammenlægning. Kilde: http://digdag.dk/

1. april 1970 var det slut med selvstændigheden, og de politiske beslutninger vedrørende området skulle nu ikke længere tages i sognerådsformand Niels Kjeldsen Jensens hjem på Baskærgård og i mødelokalet i Borum Forsamlingshus, men på det store rådhus inde i Aarhus.

Geografien

Borum-Lyngby Kommune lå omgivet af kommunerne Sabro-Fårup, Brabrand-Sønder Årslev og Harlev-Framlev, der alle blev en del af Aarhus Kommune ved kommunalreformen i 1970. Indtil 1924 hørte Tovsgård med tilhørende 30 tønder land også til kommunen, selvom den lå i Brabrand-Sønder Årslev Kommune. Dette skyldtes, at Tovsgård var godsejeren på Lyngbygårds såkaldte enemærke, og Lyngbygård lå i Borum-Lyngby Kommune.

Kommunens samlede areal var 1.731 hektar og bestod af højtliggende, sand- og lermuldet og bakket jord. De to sogne blev adskilt af Lyngbygård Å og Yderup Bæk. I kommunen lå ud over Borum og Lyngby også landsbyen Yderup, godset Lyngbygård og en række gårde med Borum Østergård, Lyngby Østergård og Yderupgård som de største.

Annonce

Udviklingen før 1900-tallet

Der har været beboelse i området siden oldtiden, hvilket adskillige arkæologiske fund og oldtidsminder vidner om. Det mest berømte er Borum Eshøj (104 meter), hvor man i 1870'erne fandt store fund fra ældre bronzealder. I dag er gravhøjens indre rekonstrueret på Moesgård Museum.

Borum var en betydelig landsby med mange gårde. Ved midten 1800-tallet var der 396 indbyggere i sognet fordelt på 22 gårde og 35 huse, hvoraf langt de flest lå inde i landsbyen. Kro var der fra gammel tid som følge af landsbyens belig­genhed ved både landevejen fra Randers til Skanderborg og indtil midten af 1800-tallet også landevejen fra Aarhus til Viborg. I 1861 hærgede en voldsom brand byen og 18 bygninger – her iblandt to gårde, skolen, smedjen og byens fattighus – brændte ned til grunden. Nyheden om den forfærdelige begivenhed nåede også til Aarhus, hvor Århus Stiftstidende igangsatte en indsamling til de ramte familier.

Branden og den igangværende udflytning af landsbyens gårde satte gang i en ny udvikling i Borum. På de forladte og nedbrændte tomter blev opført boliger for håndværkere, småhandlende, aftægtsfolk og arbejdere.

Lyngby var noget mindre end Borum, hvilket blandt andet skyldtes Lyngbygård. Lyngbygård nævnes allerede i 1300-tallet, men blev omkring 1580 oprettet som hovedgård. I den forbindelse forsvandt mindst fem af landsbyens gårde, og omkring halvdelen af den oprindelige Lyngby bymark blev inddraget. Ved midten 1800-tallet boede der i sognet 210 indbyggere.

Langt de fleste af kommunens 606 indbyggere var ved midten af 1800-tallet beskæftiget i landbruget, men en del supplerede især om vinteren indkomsten med skovarbejde.

Annonce

Udviklingen fra 1900-tallet

Op gennem 1900-tallet holdt kommunens indbyggertal sig stabilt; i 1901 boede der 709, mens der i 1970 boede 756 indbyggere. Landbruget stod stadig i centrum, og mange af byens erhverv, som dyrlæge, smed og mejeriet, var kædet sammen med landbruget. I 1948 blev andelsmejeriet suppleret med et andelsfryseri, hvor medlemmer kunne have deres egen fryseboks. I både Borum og Lyngby var der skole, men disse blev nedlagt i 1964, da centralskolen i Sabro blev indviet, hvor også kommunens bibliotek blev flyttet hen.

Generelt har der ikke fundet den store bebyggelsesmæssige udvikling sted i hverken Borum eller Lyngby, hvilket især skyldes Lov om By- og Landzoner, der blev vedtaget i 1969, der henførte de to landsbyer til landzone og ikke et vækstområde.

Borum har udviklet sig til en boligby, hvor de fleste af byens indbyggere arbejder andetsteds. Gårde og andre landbrugsejendomme sætter stadig i dag deres præg på bybilledet, men de forsvinder lige så stille og erstattes med moderne bygninger, mens de tilbageværende primært bruges til andre formål.

Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

23-årig kørte ulovligt: Sigtet for narkokørsel

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Randers For abonnenter

Tomt hus brændte kraftigt få minutter efter person blev set på overvågning: - Det er skræmmende og uhyggeligt

Mariagerfjord

Udenrigsministeren åbner folkemødet i Mariager

Annonce