Annonce
Østjylland

Panikken afblæst ved Fjellerup Strand: Observation var alligevel ikke en dræbergople

Lone Revsbech fra Ryomgaard hev sin mobil frem, da hun i weekenden spottede denne gople, som hun ikke genkendte fra mange tidligere besøg på stranden.
Både blå og røde brandmænd er et normalt syn ved Fjellerup Strand. Men da Lone Revsbech sammen med børnebørnene fik øje på en noget anderledes goplefyr, startede den store googlesøgning.

Fjellerup: Det skønne vejr tiltrak i weekenden rigtig mange mennesker til Fjellerup Strand. Og hvis man kan regne med facebookgruppen "Fjellerup - byen ved skov og strand", var der en hel del af dem, der undrede sig over en af strandfestens nyere gæster.

Blandt dem var frisør Lone Revsbech fra Ryomgaard. Hun var sammen med sine børnebørn taget til stranden og soppede mellem revlerne, da hun spottede og fotograferede en lidt sært udseende fyr i vandet.

- Der var nogle stykker af dem, og så gav vi os til at google og kunne se, at den var gruelig gal, fortæller hun.

Annonce

Vandmelonagtige striber

Dyret, som hun fandt, havde form som en pølse og lignede lidt en blanding mellem en vandmand og en brandmand men med vandmelonagtige striber langs siden. Hendes søgning tydede på, at det drejede sig om amerikansk ribbegople - også kendt som dræbergoplen, fordi dens invasive natur skubber til balancen i havet.

Umiddelbart bekræfter en biolog på baggrund af fotoet da også artsbestemmelsen. Dog med forbehold for, hvor meget de forskellige ribbegoplearter ligner hinanden. Der findes nemlig også danske arter.

Men nærmere granskning af fotoet bringer dog en anden konklusion. Videnskabelig chef og Phd fra Fiskeri- og Søfartsmuséet, Lene Friis Møller, mener nemlig, at det i stedet drejer sig om en af melongoplerne.

- Det er lidt svært at se, om det er den ene eller den anden - umiddelbart vil jeg tro stor melongople, som på latin hedder Beroe cucumis. Den lille hedder Beroe gracilis, fortæller hun.


Der var nogle stykker af dem, og så gav vi os til at google og kunne se, at den var gruelig gal.

Lone Revsbech, Frisør, Ryomgaard


Selvom Lone Revsbech er kommet ved stranden i mange år, husker hun ikke at have set goplen før. Det samme gør sig gældende på facebookgruppen, hvor en bruger skriver:"Vi undrede os også over dem i dag. Vi har heller ikke set dem før."

Annonce

Ansjosfiskeriets endeligt

Den invasive art, som melongoplen let forveksles med, blev ifølge Miljøstyrelsen første gang spottet i de danske farvande i 2006.

Konsekvenserne af væksten af den kender man især i Sortehavet, hvor dens store udbredelse i slutningen af 1980'erne satte en stopper for blandt andet ansjosfiskeriet ved at spise både fiskenes føde og deres larver og æg.

Det er usikkert, hvorvidt den amerikanske ribbegople i de danske have vil påvirke fangsten af for eksempel sild eller andre mindre fiskearter.

Lone Revsbech er frisør i Ryomgaard, men kommer ofte ved stranden i Fjellerup.

Lone Revsbech så den uskyldige melongople ved en af de yderste revler ud for Strandvænget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Lørdagens coronatal lokalt: Smittetallet er steget i Favrskov og Mariagerfjord

Annonce