Annonce
Østjylland

Uklar fremtid for solceller ved Voer

<p>Projektet ved Voer er flere gange blevet tilrettet, så det blandt andet er trukket længere væk fra vejen og er blevet cirka 10 hektar mindre end oprindeligt. Arkivfoto: Morten Dueholm</p>

Det økonomiske grundlag for anlægget, der har været under udarbejdelse siden 2014, er formentlig smuldret med Folketingets hasteindgreb. Borgere er lykkelige.

Annonce

34 hektar fyldt med solceller på en mark nordøst for Voer til en værdi på 120 millioner kroner. Sådan så fremtiden ud for beboere, kommune og adm. direktør Anders Ztorm fra Solenergi Danmark.

Tirsdag i sidste uge stemte samtlige medlemmer af miljø- og teknikudvalget for at sende en lokalplan og et kommuneplantillæg i høring, der ville forvandle den bare mark på Karevej 1 til et sted, hvor der ville blive produceret strøm til cirka 3.900 husstande.

Forslaget manglede blot at få godkendelse i økonomiudvalget tirsdag 10. maj og kommunalbestyrelsen 17. maj.

Nu ser virkeligheden helt anderledes ud. For med hasteindgrebet fra Folketinget (minus Alternativet) tirsdag aften er der formentlig sat en endegyldig stopper for projektet, der var betinget af at kunne opnå støtte gennem den såkaldte 60/40-ordning, hvor der i de første ti år var en fast afregningspris på 60 øre/kwh og herefter 40 øre/kwh de næste ti år.

»Vi har ikke fået nogen endelig bekræftelse på, om projektet også falder ind under hasteindgrebet. Er det tilfældet, så er det rigtig ærgerligt, at det ikke længere kan realiseres,« siger Else Søjmark (S), formand for kultur- og udvikling, der understreger, at der stadig er en høringsfase, der skal afholdes, hvis projektet lever videre.

Usikkerheden i forhold til projektet i Norddjurs Kommune ligger i, at kommunen fra Solenergi Danmark ikke har kunne få et klart svar på, om der er opnået tilsagn til projektet inden hasteindgrebet. Er dette ikke tilfældet, falder projektet til jorden.

Grunden til hasteingrebet skal findes netop hos Solenergi Danmark og adm. direktør Anders Ztorm, der gennem det seneste stykke tid har sendt en lang række ansøgninger til ordningen på vegne af 98 lodsejere om større og mindre solcelleanlæg og -parker rundt i hele landet.

Men det er der en god grund til ifølge et brev, som Anders Ztorm har sendt til klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt.

»De 3.600 mw-ansøgninger, vi har sendt ind under forhåndstilsagn, var grundet lovændringen d. 1. juli 2015, hvor vores projekter pga. loven derefter befandt sig i en uklar situation. Ca. halvdelen af vores ansøgninger er startet ved kommunerne i 2013, 2014 og 2015, og alt går i vasken med en tilbagevirkende lov...Vi har ansøgninger i 22 kommuner, netselskaberne og Energinet omkring vore projekter, og vi har postet tid og mange penge i vores projekter, som nu er mistet pga. lovgivning med tilbagevirkende kraft. Vi var tilmed nødsaget til at ansøge alle vore hektar nu, da der er varslet ændringer i PSO fra nytår,« skriver Anders Ztorm til ministeren.

PSO opkræves som en tarif på forbrugernes elregning, og skal dække udgifter til nye energiformer, der ikke endnu kan klare sig på markedsvilkår. Systemet er blevet underkendt af EU-Kommissionen, og derfor skal et nyt system være på plads inden nytår.

Anders Ztorm er ikke vendt tilbage på flere henvendelser fra avisen.

Mens der er frustration hos Solenergi Danmark, så er der modsat glæde hos den gruppe af borgere, der har kæmpet mod opstillingen af solcelleanlægget ved Voer.

»Os, der har været imod det fra starten, er meget lykkelige og lettede over beslutningen fra Folketinget. Det ville have haft en meget stor effekt for de folk, som bruger naturen omkring vores by, hvis der var kommet et solcelleanlæg. Men det viser også, at projektet ikke har været helt gennemtænkt godt nok fra Norddjurs Kommunes side, og jeg er meget skuffet over den indstilling, som kom fra forvaltningens side, hvor de ikke rigtig kom med nogle gode argumenter for, hvorfor den flotte natur skulle ødelægges,« siger Mogens Steenholt Mogensen, der var blandt initiativtagerne til en underskriftsindsamling mod solcelleanlægget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Annonce