Annonce
Navne

Ulovlig passage kunne mulkteres

Teksten på det gamle skilt er ikke til at misforstå. Læg mærke til Statsbanernes logo, vingehjulet.
Et gammelt ord er dukket op hos jernbaneentusiast Benny Knudsen.

Ved et tilfælde faldt jernbaneetusiasten Benny Knudsen over et gammelt skilt, som kan ses på "Jernbanens Venner"s facebookside.

Teksten er ikke til at misforstå, selv om der anvendes ord og formuleringer, der er gået ud af det danske sprog: "Uvedkommende, der træffes paa Jernbanen, ville blive tiltalte efter Forordningen af 5. Mai 1847, §6 og idømte en Mulkt fra 1 til 16 Kr".

For Benny Knudsen - og sikkert for mange andre læsere - er ordet mulkt ukendt, men antages at betyde det samme som bøde. Og det er helt rigtigt. Faktisk kunne man i sin tid blive mulkteret, det vil sige idømt en bøde.

Annonce

I Den Store Danske Lex kan man læse, at ordet mulkt kommer af det latinske ord mul(c)ta, og man uddyber videre, her ordret citeret: " Mulkt, i et ældre dansk lovsprog en bøde for bl.a. processuelle forseelser, fx for at have anlagt retssag uden rimelig grund eller til gennemtvingelse af handlingsforpligtelser, såkaldte tvangsmulkter."

Måske ikke verdens mest mundrette fortolkning, men et lokalt eksempel fra 1833 kan bidrage til forståelsen.

Karlen på Julianeholm

Den 19. august 1833 faldt der dom, afsagt af  Rougsø-Sønderhald-Øster Lisbergs herredsfoged, A.L. Reiersen.  Kilden er Wikipedia.

Sagen var anlagt af tjenestekarl Thomas Pedersen med baggrund i, at denne var blevet tugtet korporligt af overkrigskommissær Jørgen Mørch Secher, ejer af proprietærgården Julianeholm ved Vivild på Djursland, og dennes søn, Georg Secher.

Danske Lov fra 1683 gav en husbond ret til at straffe tyende korporligt, hvis der var retsmæssig grund til det. Senere, nemlig 1791, blev denne ret stadfæstet, og tyendets forpligtelser skærpet.

I den konkrete sag havde karlen lagt sig til at hvile på marken uden tilladelse. Han havde desuden kaldt avlskarlen "en Kieltring", da denne bad ham gå tilbage til arbejdet, og forseelsen var blevet straffet med to slag med en hasselstok af J.M. Secher og desuden et slag med en pilestok af Georg Secher.

I en kort version endte sagen med følgende dom:

"Contraklageren Hr. Overkrigskommissær Secher til Julianeholm og hans Søn Georg Secher bør for Hovedtiltalen i denne Sag frie at være, derimod bør Hovedklageren, Tjenestekarl Thomas Pedersen af Julialeholm, betale en Mulkt af to Rigsbankdaler Sølv til Amtets Fattigkasse, samt at erstatte Kontraklageren Sagens Omkostninger med to Rigsbankdaler Sølv. Det idømte at udredes inden 3 Solemærker efter denne Doms lovlige Forkyndelse under Adfærd efter Loven".

Ved "3 Solemærker" skulle forstås lige så mange dage. I dag bruges ordet i en helt anden sammenhæng - kendt er vendingen "efter alle solemærker at dømme". Dommens ordvalg er formentlig tidstypisk.

Den håndskrevne dom og sagsbeskrivelsen befinder sig på Rigsarkivet (tidligere Landsarkivet" i Viborg.

Her var der således anlagt en sag med uretsmæssig klage, og dommen indebar blandt andet betaling af en mulkt.

J.M. Secher ejede Julianeholm fra 1827 til 1838. Lokalkendte vil forbinde gården med familien Grue, senest Kaj Grue, der drev Julianeholm fra 1970 til 1984. Den ejes og drives siden da af Lisbeth Høyer og Benny Kirkebæk Christensen, der også ejer Hevringholm.

Annonce

Manglende respekt

Tilbage til det gamle DSB-skilt, hvis tekst siden er moderniseret i flere omgange og stadig kan ses.

Respekten for skiltet har aldrig været særlig stor, hvilket kunne ses i onsdagens udgave af "Livets gang i Lidenlund".

Her har stationsforstanderen bedt (kunst)maler Brandt om at forny skiltet med teksten "Færdsel over sporene forbudt" - for så derefter at se samme maler Brandt ubekymret marchere forbi sit eget skilt hen over skinnerne.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Rødt kort, brændt straffespark og feberramt målscorer: Lyngby stoppede Randers-talenters flotte stimer

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsdømt Sødisbakke-pædagog spøger stadig på Christiansborg: Nu skal ministeren endnu en gang forholde sig til problemet

Randers For abonnenter

Jens håber på et nej, så han kan blive i sit hjem gennem 11 år: Ansøgning om udvidelse af kæmpe vindmøllepark er sendt ind

Randers FC

Navne, noter og bud på startopstillingen: Keeper savner spilletid i Randers FC, tre spillere i karantænefare og back ude hos Brøndby

Randers

30-årig mand varetægtsfængslet - forsøgte at komme ind i landet på falsk pas

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Randers For abonnenter

Ups - impulskøb i millionklassen: Ejeren nåede aldrig at flytte ind i byens dyreste lejlighed, før den blev sat til salg igen

Randers

Byens æresnissebande blev udvidet med en ung æresnisse: Citychefen fik nissehue, nissetov, benvarmere og skulle øve sig i at råbe ho-ho-ho

Randers

Direktør ville gerne indføre krav om coronapas for medarbejderne: - Men vi har ikke råd

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Randers

Randrusiansk mundbindsproducent åbner op for salg til private: Sønderbros Apotek bliver første forhandler af allergivenlige, genanvendelige mundbind

Analyse For abonnenter

Borgmesterens bitre rutsjetur: Torben Hansen mistede personlige stemmer i alle 30 valglokaler

Sport

Ugen, der gik: Randers FC-jubilæum, pengeregn over Dronningborg og kronjysk leverance til rødt og hvidt

Annonce