Annonce
Navne

Ulovlig passage kunne mulkteres

Teksten på det gamle skilt er ikke til at misforstå. Læg mærke til Statsbanernes logo, vingehjulet.
Et gammelt ord er dukket op hos jernbaneentusiast Benny Knudsen.

Ved et tilfælde faldt jernbaneetusiasten Benny Knudsen over et gammelt skilt, som kan ses på "Jernbanens Venner"s facebookside.

Teksten er ikke til at misforstå, selv om der anvendes ord og formuleringer, der er gået ud af det danske sprog: "Uvedkommende, der træffes paa Jernbanen, ville blive tiltalte efter Forordningen af 5. Mai 1847, §6 og idømte en Mulkt fra 1 til 16 Kr".

For Benny Knudsen - og sikkert for mange andre læsere - er ordet mulkt ukendt, men antages at betyde det samme som bøde. Og det er helt rigtigt. Faktisk kunne man i sin tid blive mulkteret, det vil sige idømt en bøde.

Annonce

I Den Store Danske Lex kan man læse, at ordet mulkt kommer af det latinske ord mul(c)ta, og man uddyber videre, her ordret citeret: " Mulkt, i et ældre dansk lovsprog en bøde for bl.a. processuelle forseelser, fx for at have anlagt retssag uden rimelig grund eller til gennemtvingelse af handlingsforpligtelser, såkaldte tvangsmulkter."

Måske ikke verdens mest mundrette fortolkning, men et lokalt eksempel fra 1833 kan bidrage til forståelsen.

Karlen på Julianeholm

Den 19. august 1833 faldt der dom, afsagt af  Rougsø-Sønderhald-Øster Lisbergs herredsfoged, A.L. Reiersen.  Kilden er Wikipedia.

Sagen var anlagt af tjenestekarl Thomas Pedersen med baggrund i, at denne var blevet tugtet korporligt af overkrigskommissær Jørgen Mørch Secher, ejer af proprietærgården Julianeholm ved Vivild på Djursland, og dennes søn, Georg Secher.

Danske Lov fra 1683 gav en husbond ret til at straffe tyende korporligt, hvis der var retsmæssig grund til det. Senere, nemlig 1791, blev denne ret stadfæstet, og tyendets forpligtelser skærpet.

I den konkrete sag havde karlen lagt sig til at hvile på marken uden tilladelse. Han havde desuden kaldt avlskarlen "en Kieltring", da denne bad ham gå tilbage til arbejdet, og forseelsen var blevet straffet med to slag med en hasselstok af J.M. Secher og desuden et slag med en pilestok af Georg Secher.

I en kort version endte sagen med følgende dom:

"Contraklageren Hr. Overkrigskommissær Secher til Julianeholm og hans Søn Georg Secher bør for Hovedtiltalen i denne Sag frie at være, derimod bør Hovedklageren, Tjenestekarl Thomas Pedersen af Julialeholm, betale en Mulkt af to Rigsbankdaler Sølv til Amtets Fattigkasse, samt at erstatte Kontraklageren Sagens Omkostninger med to Rigsbankdaler Sølv. Det idømte at udredes inden 3 Solemærker efter denne Doms lovlige Forkyndelse under Adfærd efter Loven".

Ved "3 Solemærker" skulle forstås lige så mange dage. I dag bruges ordet i en helt anden sammenhæng - kendt er vendingen "efter alle solemærker at dømme". Dommens ordvalg er formentlig tidstypisk.

Den håndskrevne dom og sagsbeskrivelsen befinder sig på Rigsarkivet (tidligere Landsarkivet" i Viborg.

Her var der således anlagt en sag med uretsmæssig klage, og dommen indebar blandt andet betaling af en mulkt.

J.M. Secher ejede Julianeholm fra 1827 til 1838. Lokalkendte vil forbinde gården med familien Grue, senest Kaj Grue, der drev Julianeholm fra 1970 til 1984. Den ejes og drives siden da af Lisbeth Høyer og Benny Kirkebæk Christensen, der også ejer Hevringholm.

Annonce

Manglende respekt

Tilbage til det gamle DSB-skilt, hvis tekst siden er moderniseret i flere omgange og stadig kan ses.

Respekten for skiltet har aldrig været særlig stor, hvilket kunne ses i onsdagens udgave af "Livets gang i Lidenlund".

Her har stationsforstanderen bedt (kunst)maler Brandt om at forny skiltet med teksten "Færdsel over sporene forbudt" - for så derefter at se samme maler Brandt ubekymret marchere forbi sit eget skilt hen over skinnerne.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce