Randers: I silende regnvejr fandt en hel masse borgere læ og viden ved at lægge vejen forbi Underværket lørdag formiddag, hvor Folkemøde Randers blev skudt i gang med en masse foredragsholdere.
Her skulle hovedtemaet: "Udfordringer for lokaldemokratiet i en pandemi-tid" vendes og drejes.
Og i anledningen var der linet op med corona-restriktioner, så der var ensrettede gang-arealer, håndsprit, afstandtagen og optælling i de forskellige sale. Tillige med blev foredragsholdernes guldkorn streamet på skærme til de borgere, der ikke havde lyst til at dele lokale med så mange mennesker.
Den store sal måtte der være 80 personer i, det var her, at Folkemøde Randers blev indviet med Poul Jebjerg som dørmand og folketæller. Man skulle oplyse, om man forlod lokalet for en kort stund eller for resten af dagen, så han kunne disponere over de 80 stole, der var sat op med behørig afstand mellem hinanden i salen.
OL, EM og Folkemødet
Per Schultz-Knudsen, formand for Folkemøde Randers, kunne med stolthed byde velkommen til det andet Folkemøde af sin slags, som i år er vokset sig så stor som til et seks dages langt arrangement.
- Vi har planlagt det i 2020 og kan afholde det i 2020, og det er noget af en bedrift, når både OL og EM er blevet udskudt på grund af corona, lød det blandt andet fra ham.
Han præsenterede konferencier Søs Marie Serup, der erklærede, at hun i dag agerede stewardesse, som skulle holde dagen flyvende.
- Men ellers er min opgave at holde mig i baggrunden, og det nytter altså ikke at blinke med lyset og tro, at jeg kommer med drikkevarer, lød det fra den kendte debattør, som i øvrigt høstede latter for at slå fast, at noget af det gode coronatiden har ført med sig, er brugen af fornuftigt fodtøj. Væk var stilletterne og in var sneakers, sagde hun og viste frejdigt sit flade fodtøj frem.
Vi lærer af kriser om 10-20 år
Den første foredragsholder var kommunalforsker Roger Buch, født i Randers og bor i Randers og virker til at være stolt af det. Han havde interessante betragtninger med over, hvad vi lærer af kriser. Han slog fast, at man faktisk først efter 10 til 20 år ved, hvad man egentlig har lært, når store kriser rammer kloden.
- Kriser skaber i sig selv ikke noget, men de forstærker og accelerer de tendenser, der allerede er i gang i samfundet, lød det, mens han gav eksempler på, hvor elendige både politikere og forskere og ja, vi alle er, til at forudse kriser.
Han understregede, at i kriser kommer der topstyring og sammenhold, top-embedsmænd, statsminister og borgmestre får mere magt, mens oppositionen har svære kår, og at det er et stort, grundlæggende problem for demokratiet, at lokale medier er svage.
- Faktisk talte jeg forleden med en lokal chefredaktør, der mente, at der om ti år slet ingen lokale aviser er, lød dommedagsprofetien fra Roger Buch.
Det har han nu underholdt med før, og han har flere gange lagt lokale aviser i graven, uden det er sket. Endnu.
Spår om kommunalvalg
Han var heller ikke bleg for at spå om kommunalvalgets udfald i 2021.
- Rød blok vinder et jordskredsvalg, og blå blok vil tabe større end nogensinde, kom det fra kommunalforskeren, blandt andet med argumentet om at de rødes fremgang var i gang før corona, da blå blok blødte på grund af Dansk Folkepartis dybe fald.
Da kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fra Randers Kommune fik ordet, brugte han sin indledning på at tilbagevise flere af Roger Buchs påstande.
Han var for eksempel lodret uenig i at topembedsmænd har magten.
- Det tror alle, men jeg har faktisk aldrig haft mindre magt, end jeg har her i Randers. Jeg ville gerne have meget mere, og for eksempel vetoret til at sige nej til budgettet, hvis jeg mener, at det ikke kan holdes, lød det fra ham. Han luftede også ideen om at få sit eget telt til det landsdækkende Folkemøde på Bornholm, hvor han så vil sidde og tale om kunsten af at have magten uden at nogle opdager det, hvilket fik tilskuerne til at grine.
Han foreslog Roger Buch, at de to byttede arbejde for en tid, så kunne Buch selv se, hvad kommunaldirektøren mente.
Svaret kom prompte fra kommunalforskeren:
- Er du klar over, hvad jeg tjener? Det tror jeg ikke, du vil være med til, og så lød latteren igen i salen.
Der var i den grad lagt op til en diskussion og til samtaleemner i pauserne, og det hele var krydret med humor, og så er Folkemøde Randers endda kun lige begyndt. Der er arrangementer frem til og med torsdag 17. september.