Annonce
forside

Undgå feriekaos: Elbtunnellen i Tyskland spærres totalt

Syd for Elben skal motorvejen udvides fra seks til otte spor, hvilket gør det nødvendigt totalt at lukke tunnellen for trafik i to nætter. Foto: Wikimedia

For kun anden gang i bygningsværkets historie bliver motorvejstunnellen ved Hamborg totalt spærret i juli.

HAMBORG: For kun anden gang i bygningsværkets levetid bliver motorvejstunnellen under Elben ved Hamborg i juli totalt afspærret i begge retninger. Det er nødvendigt som forberedelse til, at motorvejen syd for tunnellen skal udvides fra seks til otte spor.

Første gang spærres tunnellen om natten mellem lørdag den 7. juli og søndag den 8. juli. Anden afspærring finder sted natten mellem den 28. og 29. juli.

Naturligvis vil det trods spærringen fortsat være muligt at krydse Elben. Vejen er blot lang og besværlig, idet trafikken ledes gennem selve Hamborg og via broerne over floden.

Første gang tunnellen var totalt afspærret var omkring årtusindeskiftet. Dengang skulle der i forbindelse med etableringen af det fjerde tunnel-rør installeres nyt edb-udstyr. Og faktisk er det dette udstyr, der nu skal fornys i forbindelse med udvidelsen af motorvejens kapacitet på tunnellens sydlige side.

Motorvejstunnellen blev indviet i 1975. Hver uge bliver strækningen benyttet af knap en million køretøjer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hjertestart: En dag er det måske en af vores egne

Der er næppe noget, der er mere skrøbeligt end livet og mere selvfølgeligt end døden. Der er næppe noget, der er mere livsbekræftende end at redde liv. Og der er næppe noget, der er nævneværdigt lettere end at give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt at betjene en hjertestarter. Alligevel virker det skræmmende, når vi forestiller os en situation, hvor vi selv står med en livløs person og skal forsøge at genoplive et medmenneske. Forhåbentlig vil vi alle kaste os helhjertede ind i redningsopgaven, hvad enten vi har førstehjælp i frisk erindring fra spejderkorpset, værnepligten, køreskolen eller andetsteds, eller vi har førstehjælp liggende et lidt fjernere sted i hukommelsen. Bedst vil det naturligvis være, hvis den vigtigste disciplin i livet, nemlig at redde andre menneskers liv, ikke er en rusten disciplin. Jo ældre vi bliver, des mere rusten bliver livredningsdisciplinen desværre, og des mere behov har vi for at få genopfrisket det, som de fleste af os har lært flere gange i løbet af livet - men som vi ikke holder ved lige, og som vi hurtigt glemmer igen. Frygten for pludselig at stå i en situation, hvor behovet for førstehjælp er akut, bliver større og større, jo mere hengemt vores viden på feltet er. Som retssamfund kunne vi vælge at lovgive om obligatorisk førstehjælpsuddannelse flere gange i løbet af livet, men bedre ville det være, hvis vores samfundssind, næstekærlighed, ansvarsfølelse påbød os at genopfriske vores viden om kunstigt åndedræt, hjertemassage og betjening af hjertestarter. Den rigtige løsning kræver, at vi hver især bruger en weekend eller en række hverdagsaftener hvert femte år på at friske den viden op, der kan hjælpe os med at redde et livløst menneske, vi måtte møde på vores vej. En dag er det måske en af vores egne - en af vores allernærmeste - der har brug for, at der er en førstehjælper på pletten. Om ikke før så forstår vi den dag, hvor vigtigt det er, at vi alle kan redde hinanden. Forleden var det international hjertestarterdag med demonstration af hjertestarter på biblioteket i Randers, der satte fint fokus på det livsvigtige ansvar, vi alle har for hinanden.

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce