Annonce
Randers

Unfair og uordentlig: Regionsrådsformanden irettesætter Jørgen Winther i Facebook-opslag

Anders Kühnau føler pligt til at reagere, når et af regionens sygehuse bliver urimeligt anklaget med baggrund i udokumenterede påstande, som det efter hans mening er tilfældet for Regionshospitalet Randers. Foto: Axel Schütt
Anders Kühnau kalder Jørgen Winther, der er valgt i Randers til regionsrådet, for både unfair og uordentlig, efter at Winther har rettet alvorlige anklager mod Regionshospitalet Randers - med ifølge Kühnau udokumenterede påstande.
Annonce

Regionen:  Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) blander sig nu i debatten om udredning af lungekræft på Regionshospitalet Randers og regionens øvrige hospitaler.

I et opslag på Region Midtjyllands facebook-side slår han fast, at alle Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer for udredning af lungekræft bliver fulgt på såvel sygehuset i Randers som på alle øvrige hospitaler i regionen.

Opslaget kommer, efter at regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V) har anklaget Regionshospitalet Randers for ikke at tilbyde patienter med mistanke om lungekræft den bedste undersøgelse.

Senest har Winther – ligeledes på facebook - delt en video, som beskriver, hvorfor man som patient, der undersøges i Randers risikerer at få overset en lungekræft, fordi man ikke, som det i hvert fald indtil for nylig har været almindeligt i Silkeborg, i stedet for en røntgenundersøgelse får foretaget en såkaldt lavdosis CT-skanning.

Annonce

Undfair og uordentligt

"Det er imidlertid et både unfair, uordentligt og udokumenteret angreb på et sygehus og dets dygtige fagpersonale", skriver Anders Kühnau i sit opslag.


Der er ikke skyggen af politik i opslaget.

Anders Kühnau, regionsrådsformand (S)


Videre skriver regionsrådsformanden:

"Det undrer mig, at man vælger at miskreditere et helt hospital og dygtige fagpersoner. Hvorfor sprede utryghed hos mange patienter uden grund?"

"Regionshospitalet Randers følger de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen – ligesom resten af hospitalerne i Region Midtjylland. Det gælder nu også på Regionshospitalet Silkeborg, hvor det på området for lungekræft desværre ikke var tilfældet i en periode.”

Her henviser Anders Kühnau til en meget omdiskuteret praksis fra Silkeborg med at benytte lavdosis CT-skanninger i diagnostiseringen af lungekræft. I Kühnaus opslag hedder det videre:

”Der er iværksat en videnskabelig udredning af fordele og ulemper ved lavdosis CT-skanning. Sådan en udredning har Regionshospitalet Silkeborg nemlig ikke tilvejebragt. Når vi har fakta på bordet, skal vi have en ordentlig og sober diskussion af lavdosis CT-skanning.”

”Jeg tager som regionsrådsformand på det kraftigste afstand fra den kommunikationsform, som videoen er udtryk for. Den er faktuelt forkert, manipulerende og uordentlig.

Nej tak til fake news.”

Annonce

Negative reaktioner

Regionsformandens opslag har på facebook affødt et stort antal kommentarer, hvoraf langt størstedelen er særdeles negative. Flere kræver således, at Kühnau går af. Flere finder det også angribeligt, at han bruger både regionens hjemme- og facebookside til at fremføre politiske synspunkter.

- Der er ikke skyggen af politik i opslaget, siger imidertid Anders Kühnau og fortsætter:

- Kvaliteten af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland er vores ansvar, og som formand for regionen er jeg derfor nødt til at reagere, når nogen miskrediterer et helt sygehus og dets medarbejdere og på den måde skaber bekymring hos borgerne.

- Jeg forstår ikke, hvad der får Jørgen Winther, der jo er valgt i Randers, til med udokumenterede påstande på den måde sætte hele hospitalet i et dårligt lys, siger regionsrådsformanden.

Annonce

Winther fastholder

Vi har bedt Jørgen Winther om en kommentar til Kühnaus oplslag og udsagn, og Winther har svaret med en pressemeddelelse, der udover af ham selv er underskrevet af de to tidligere ledende overlæger i henholdsvis Silkeborg og Randers, Ulrich Fredberg og Mahican Gielen, hvis fratrædelser på mange måder kædes sammen med uenighederne om netop brugen af lavdosis CT-skanning.

I pressemeddelelsen skriver de blandt andet:

"I Silkeborg skiftede man i 2016 røntgen af lungerne ud med den langt mere sikre lavdosis CT, hvorved man opnåede landets bedste resultater for lungekræftudredning, og den tidligere direktør for Kræftens Bekæmpelse udtalte, at det var ”Det største fremskridt for lungekræftpatienterne i mange, mange år"."

"Alligevel skulle patienter i Silkeborg med et års tilbagevirkende kraft som eneste sted i regionen genindkaldes til den lidt bedre og mere omfattende højdosis CT-skanning med indgift af kontrast."

"Der er derfor kun én eneste forklaring på, at samme patenter, der i Randers (og andre steder) kun har fået lavet røntgen af lungerne for de samme symptomer, ikke skal genindkaldes til den mere omfattende undersøgelse: Dårlig ledelse."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

50-årig kørte uden kørekort

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce