Annonce
Randers

Ung arkitekt puster liv i gammelt vandtårn

Gammelt og nyt mødes i denne tegning af arkitekt Morten Foller Larsen, hvor vandtårnet på Hobrovej har fået en tilbygning, der i materialevalg og stil harmonerer med gamle Jensen-Værums tårn fra 1905. Skitse: Morten Foller Larsen

Fredningsfolk jublede, da vandtårnet på Hobrovej for knap et år siden fik Slots- og Kulturstyrelsens fredningsstempel. Men det er da bedre at give fredede bygninger nye funktioner i stedet for at lade dem sygne hen som ubeboede museer. Det mener den nyslåede arkitekt Morten Foller Larsen, der har helt andre planer for det gamle vandtårn.

Annonce

Randers: Gamle bygninger er bedre tjent med at blive brugt til nye formål end at blive fredet. Så er der en god chance for, at de vil bestå i mange år. Hvis de derimod står hen som ubeboede museer, er risikoen for forfald og dermed evig glemsel langt større.

Det mener den unge arkitekt Morten Foller Larsen, Aarhus, der har valgt det fredede vandtårn på Hobrovej i Randers til sit afgangsprojekt på Arkitektskolen i Aarhus. Og dermed åbner han for en aktuel diskussion, om vi blindt skal blive ved med at frede gamle bygninger og lade dem stå som symbol på en svunden tid. Eller om vi skal bevare dem ved at putte nyt indhold i dem.

Og der er masser af kulturarv i by og på land - industriejendomme såvel som landbrugsejendomme, der har udlevet deres funktion, og bare står og venter på at falde sammen. Men de er med til at fortælle historien om Danmark.

- Spørgsmålet er, om det er i bevaringsmæssig interesse at totalfrede en bygning, hvor en ny anvendelse ikke er åbenbar i forhold til den oprindelige brug, sådan som det er tilfældet med et vandtårn. De bruges jo ikke mere. Jeg mener, at løsningen ligger i spændingsfeltet, hvor bygningen restaureres og får en tidssvarende anvendelse, siger Morten Foller Larsen, der understreger, at der skal vises respekt for de bærende fredningsværdier, men samtidig skabes fornuftige forhold for en brugbar anvendelse af bygningen.

Men jeg er overbevist om, at en bygning har bedre chancer for at blive bevaret, hvis den får en nutidig funktion.

Morten Foller Larsen, arkitekt
I vandtårnets to nederste etager indrettes der mødelokaler, mens vindeltrappen i højstyrkebeton og sortbrændt jern fører op til tårnets top. Tegning: Morten Foller Larsen
Annonce

Rindende vand til randrusianerne

I sit projekt demonstrerer han, hvad man også kunne gøre ved det fredede vandtårn, der for 100 år siden sikrede rindende vand til randrusianske familier. Han foreslår, at der opføres en tilbygning til vandtårnet, der stilmæssigt matcher det gamle tårn, som Randers-arkitekten Jens Peter Jensen-Værum slog stregerne til i 1905. Han forestiller sig, at bygningen kunne indrettes til tegnestue.

Men de to bygninger bygges sammen. I den nye bygning skal arkitekterne holde til, mens der i vandtårnets to nederste etager indrettes mødelokaler. Der skal åbnes op til tårnets øverste etage, forbundet med en åben vindeltrappe, der kunne give bygningen et skulpturelt udseende. Og måske kunne man lave lidt udstillings-aktivitet på toppen, hvor panoramaudsigten over Randers er formidabel.

- Med tilbygningen laver vi automatisk en mere skånsom tilgang til tårnet, forklarer Morten Foller Laursen, der foreslår, at tårn-bygningen i aftentimerne lejes ud til foreningsaktiviter.

- Det kunne være en strikkeklub eller andre aktiviteter, som områdets beboere samles om. Vandtårnet ligger jo midt i et boligkvarter, siger Morten Foller Laursen, der på den skitserede måde bevarer vandtårnet som symbol på et vigtigt stykke industrikultur samtidig med, at det bliver tilført liv, fordi det også får en relevant rolle som en bygning, der også kan bruges til noget.

Den nye bygning, hvor der kunne være tegnestue, er stramt i udtrykket og harmonerer med vandtårnets stil. Tegning: Morten Foller Larsen
Annonce

At bevare ved at bruge

Den unge arkitekt er ikke et sekund i tvivl om, at det gammel vandtårn skal reddes fra nedrivning, hvad det så heller ikke må nu, hvor det er fredet.

- Men jeg er overbevist om, at en bygning har bedre chancer for at blive bevaret, hvis den får en nutidig funktion.

Han har ikke et specielt forhold til Randers, da han gik på jagt efter en egnet bygning til sit afgangsprojekt. Men da han blev opmærksom på industri-symbolet på Hobrovej, kastede han sig ud i opgaven at puste liv i gamle bygninger.

- Jeg var da også ude i nogle overvejelser om at gøre tårnet til et kultursted, men besluttede mig for en mere funktionelle funktion, siger han.

Og det er ikke første gang, at gamle vandtårne bliver foreslået til restaurant, galleri eller boliger, sådan som det også var tilfældet med søster-vandtårnet på Hadsundvej. Her var der for nogle år siden planer om at ombygge tårnet til lejligheder. I dag er ideen skrinlagt.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man sikrer borgerne adgang til de gamle bygninger, konstaterer Morten Foller Laursen.

Og et vandtårn er altid et trækplaster. Da billedkunstneren Mette Rishøj tilbage i 2011 udstillede sine maskuline og kraftbetonede malerier i tårnet på Hadsundvej, var tilstrømningen enorm. Det samme er tilfældet, når der på udvalgte dage inviteres til rundvisning i de to vandtårne, der ejes af forsyningsselskabet Verdo.

Arkitekt Morten Foller Larsen stiller spørgsmålstegn ved, om fredede bygninger nu også får en lang levetid. Han foreslår i stedet, at man indretter bygningerne til nutidige funktionerne, hvis man vil sikre dem et langt liv.. Foto: Morten Foller Laursen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce