x
Annonce
Randers

Ung i Randers lever videre i København

Ungdom og tivoli ved havnen hørte sammen, dengang drenge ræsede rundt på en knallert og var nogle pokkers karle. Foto: Fra udstillingen

Museum Østjyllands fotoudstilling om ungdomskultur i Randers i 1970?erne hænges op i Øksnehallen i hovedstaden. Det nationale Foto- museum har også købt billeder.

Den randrusianske ungdomskultur, som den udfoldede sig i slutningen af 1970'erne, er vandret til København, hvor den kan ses i Øksnehallen fra 18. juni.
Annonce
Nemlig på de mange billeder, som stammer fra dengang, da Lars og Finn knipsede løs. De to - Finn Larsen og Lars Johansson - var dengang knyttet til Kulturhistorisk Museum Randers, hvor de bl. a. deltog i et fotoprojekt, der skulle dokumentere byens ungdomskultur.
Nogle af disse mange fotografier, som blev taget dengang, blev for nylig samlet til udstillingen »Ung i Randers« og har siden begyndelsen af marts været vist på fotograferens gamle arbejdsplads, nu Museum Østjylland.
Udstillingen samler tre udstillinger og en film om ungdomsliv i Randers, der oprindelig blev produceret i 1978-79. Projektet var det formentlig største samtids-dokumentarfotografiske projekt, der er udført i museumssammenhæng i Danmark, og det indbragte i 1979 museet en hædrende omtale fra den europæiske museumsorganisation.
Dele af udstillingen er netop blevet købt af Det Nationale Fotomuseum, der har til huse på Det kgl. Bibliotek.

Fest på klubværelset

Fotomuseet har erhvervet 120 fotografier og kalder billederne for fotohistorie.
»De er også et stykke tankevækkende kulturhistorie fra tiden, før sociale medier revolutionerede unges selvfremstilling totalt,« hedder det i begrundelsen for fotokøbet.
Og Finn og Lars kom helt tæt på de unge i de to år, de fulgte i hælene på dem med deres kameraer. De var med til fester på små klubværelser, eller når knallertrockgruppen Landstrygerne kaldte til fest i klubhuset i Vestergade, eller når der blev kørt knallertræs i Nordbyen. Takket være de to fotografers ihærdige dokumentariske arbejde ved vi i eftertiden, hvad Towergrillen i Randers er. Hvordan livet blev levet af de unge i betonblokken såvel som i parcelhuskvarter.
Udstillingen i Øksnehallen på Halmtorvet i DGI-Byen åbner 18. juni.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Region

69 coronapatienter er nu indlagt på midtjyske sygehuse - 24 på intensivafsnit

Annonce