Annonce
Randers

Ung om mentorordning: - Man kunne godt forestille sig, at han var en tør kiks

Frederik Høyberg (tv) og hans mentor Lars Præcius (th) arbejder henimod, at Frederik Høyberg kan begynde på automekaniker-uddannelsen, som han tidligere har forsøgt sig med. Foto: Randers Kommune

20 medarbejdere i Randers Kommune har sagt ja til at være mentorer for unge mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet og har svært ved at komme videre. - Man kunne godt forestille sig, at han var en tør kiks, men jo mere jeg lærer om Lars, jo bedre kan jeg lide ham, siger unge Frederik Høyberg om sin mentor.

Randers: Nogle gange hjælper et kærligt prik, et puf eller måske et spark bagi, når man er kørt fast i livet og har svært ved at komme videre.

Det ved de i Social- & Arbejdsmarkedsafdelingen i Randers Kommune. Derfor har knap 20 af afdelingens ledere og chefer sagt ja til at være mentorer for unge mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi snakker om mange forskellige ting. Det der med at komme op om morgenen, få trænet og i det hele taget få nogle gode vaner. Måske kan man gøre lidt rent hver dag og nøjes med at se et enkelt afsnit om dagen på Netflix i stedet for en hel sæson, siger Frederik Høyberg, der er en af de unge, som er med i mentorordningen.

Frederiks Høybergs mentor hedder Lars Præcius, og han er til daglig afdelingsleder for sygedagpengeafdelingen i Randers Kommune. Han er glad for, at han er blevet mentor, selvom han på forhånd var lidt tøvende.

- Jeg kan huske, at jeg var lidt skeptisk, da vi blev præsenteret for ideen. Det er lidt vigtigt, at der er et godt match. Og det synes jeg, at der er. Det er et meget interessant afbræk i min ellers meget strukturerede hverdag at mødes med Frederik, og det er sjovt at snakke med et ungt menneske - som ikke er mit eget barn, siger Lars Præcius i pressemeddelelsen.

Annonce
På 'Food Camp' lærer mentorer og mentees hinanden bedre at kende, mens de samarbejder om at lave mad. Foto: Randers Kommune

Vil rykke til vanerne

Han håber, at de ugentlige møder på hans kontor kan være med til at gøre en forskel for Frederik Høyberg.

- Jeg vil gerne se, om jeg kan prikke lidt til hans motivation. Det handler om at vise den her naturlige struktur, som man har i et voksent arbejdsliv. Vi taler meget om gode vaner. For eksempel er Frederik gået i gang med at gøre rent i en del af sin lejlighed hver dag, og senest har vi puttet noget fysisk træning på. I det hele taget tænker vi i, hvad der skal til for at få rykket på vanerne, fortæller Lars Præcius.

Han og Frederik Høyberg er begyndt at se på muligheden for at begynde på automekaniker-uddannelsen, som Frederik Høyberg tidligere har forsøgt sig med.

- Mit hovedmål er, at jeg gerne vil være automekaniker, og det er det, vi arbejder henimod, siger Frederik Høyberg i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Jeg kunne nok godt starte på uddannelsen allerede i januar, men det er jeg ikke klar til. Og derfor er der risiko for, at jeg ville få endnu et nederlag, hvis jeg prøvede. Det er vigtigt at få nogle succesoplevelser, så jeg ikke mister modet undervejs. Der er et overordnet mål, men vi arbejder med alle de her delmål undervejs.

Blev skudt i gang med 'Food Camp'

Landsforeningen Talentspejdernes projekt 'Kandidaterne' danner rammen for mentorforløbet - herunder uddannelse af mentorer og afholdelse af den indledende 'Food Camp' - og finansieres blandt andet af A.P. Møller Fonden, Pharma Nord og STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Lars Præcius og Frederik Høybergs mentorforløb blev skudt i gang med en 'Food Camp' på Tradium, hvor de skulle lave mad sammen.

Siden da er Lars Præcius og Frederik Høyberg mødtes, ligesom de øvrige mentor/mentee-par, cirka en gang om ugen, hvor de er sammen en times tid.

Møderne bruger de blandt andet på at snakke om, hvad der er sket siden sidst, eller om der har været problemer undervejs. De kan også lave forskellige tests, der fokuserer på adfærd eller personlighed. Men der bliver også tid til pjat og small talk.

"Jeg går altid herfra med et smil"

- Man kunne godt forestille sig, at han var en tør kiks, men jo mere jeg lærer om Lars, jo bedre kan jeg lide ham. Han ser serier på Netflix, kan godt lide at spise en pizza - og får dårlig samvittighed, hvis han ikke får trænet engang imellem. Jeg går altid herfra med et smil på læben, og glæder mig til næste gang, siger Frederik Høyberg i kommunens pressemeddelelse.

Ideen til mentorforløbene opstod på en studietur i 2015, hvor lederne i social- & arbejdsmarkedsafdelingen deltog i en række aktiviteter og besøgte forskellige organisationer i London.

Arbejdsmarkedschef Ole Andersen introducerede initiativet til forvaltningen, og håbet er, at mange vil følge trop og selv bruge faglige og personlige kompetencer som mentorer for unge mennesker, som har brug ekstra støtte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce