Annonce
Klima

Ungarn sætter nye klimamål

Metroen i Budapest. Arkivfoto: Laszlo Balogh/Scanpix
Trods politisk uenighed er det lykkedes for Ungarn at sætte nye klimamål. Men det skal ske på en helt anden måde end i Danmark. Vindmøller er ikke velkomne.

I 2050 vil Ungarn være CO2-neutralt. Det fremgår af en ny lov, som er blevet vedtaget i landets parlament. Den nye ambition lægges i forlængelse af den allerede vedtagne plan om, at landets vil nedbringe sine udledninger med 40 procent inden 2030.

Den endeligt vedtagne lov blev dog svagere end det lovforslag, som oppositionen havde fremlagt. Her var der tale om, at ambitionen for 2030 også skulle hæves, og ordet ”klimanødsituation” endte også med at blive taget ud af loven. Det skriver klimanyhedsmediet Climate Change News.

Satser på atomkraft

Ungarn har dog valgt en helt anden vej mod at blive klimaneutral end den vej, vi har valgt herhjemme. Landet vedtog i 2016 en lov, der kun tillader vindmøller, hvis der er mindst 12 kilometer til nærmeste hus, skriver Daily News Hungary. I praksis betyder det, at vindmøller er så godt som forbudt i landet. I stedet vil Ungarn satse på atomkraft, der skal leveres af Rusland.

Næsten samtidig med vedtagelsen af loven udstedte Ungarn også grønne obligationer for 1,5 milliarder euro, der skal bruges til offentlig transport. Spørgsmålet er nu, i hvor høj grad de mange penge reelt vil gå til at gøre Ungarn grønnere.

Landet døjer ifølge Transparency International med en del korruption, og ses som udemokratisk af NGO’en Freedom House, der overvåger landes politiske udvikling. I maj i år nedgraderede organisationen deres vurdering af Ungarn, så landet nu ikke længere regnes for et demokrati.

Annonce

Flere tog skal køre på el

Den norske grønne tænketank Cicero har dog vurderet Ungarns grønne obligationer som ”medium grønne”, hvilket blandt andet vil sige, at det ser ud til, at der er fornuftig håndtering og gennemsigtighed i form af uafhængig afrapportering af projekter, der får del i den grønne pulje.

Cicero mener også, at projektet grundlæggende giver mening i forhold til klimaindsatsen. Godt en femtedel af Ungarns udledninger kommer fra transportsektoren, så tænketanken mener, det virker fornuftigt, at 90 procent af pengene fra de grønne obligationer skal gå til understøtte grøn transport, og heriblandt en fjerdedel til at elektrificere mere af jernbanenettet. Cicero mener dog også, at ambitionerne burde være højere, så hele togdriften kunne gøres elektrisk.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce