Annonce
Østjylland

Unge mødre i undertal: Se hvor unge mødrene er i din kommune

Den 26-årige mor til tre, Luna Munk fra Randers, har i 2020 været blandt deltagerne i tv-reportageserien "De unge mødre". Nu viser en ny kortlægning af udviklingen af mødres alder, at "de unge mødre" bliver færre og færre. Foto: Annelene Petersen
På landsplan er andelen af nybagte mødre på under 25 år i løbet af bare 40 år faldet fra 38 til ni procent. Til gengæld er der kommet langt flere mødre over 30 år. I Region Midtjylland har Norddjurs flest unge mødre, mens man i nabokommunen Syddjurs ser dem væsentlig sjældnere.
Annonce

Norddjurs: Kvinder i Danmark får mindre og mindre travlt med at blive gravide og føde børn. Ja faktisk er der i dag mindre end 10 procents sandsynlighed for, at en nybagt mor i Danmark er under 25 år, hvilket er en markant ændring i forhold til de 38 procent, der gjorde sig gældende for bare én generation siden.

Det viser en ny kortlægning af udviklingen i mødres alder de seneste 40 år, som Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum har fået lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mens der er kommet markant færre af de yngre mødre, har andelen af 25-29-årige nybagte mødre ligget stabilt på henholdsvis 37 og 34 procent. Til gengæld er der sket en markant stigning blandt de 30-34-årige, som er gået fra at have stået for 19 procent af fødslerne i 1979 til i dag at stå for hele 36 procent. Samtidig er andelen af 35-39-årige mødre mere end tredoblet fra knap fem til 16 procent.

Helt overordnet skyldes udviklingen, at langt flere unge tager en uddannelse. Det fortæller Karen Margrethe Dahl,  der er senioranalytiker ved VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, red.).

- Andelen af unge, der tager en uddannelse, er steget meget kraftigt, og det gælder især blandt kvinder. Det har betydet, at vi har set en bevægelse mod, at man udskyder forældreskabet, til man har fået sin uddannelse på plads, siger Karen Margrethe Dahl til Momentum.

Annonce

Norddjurs topper lokalt

Momentums kortlægning viser også, at der er store kommunale forskelle på andelen af fødsler, hvor kvinden er yngre end 25 år. På landsplan blev 26 procent af alle nyfødte børn i Lolland Kommune i 2019 født af mødre under 25 år, mens man i den anden ende af skalaen finder Dragør Kommune, hvor kun én procent af de nyfødte børn havde en mor under 25 år.

Kigger man på udviklingen blandt de nybagte mødre i Region Midtjylland, står det klart, at kvinderne i Norddjurs Kommune tilsyneladende er bedre til at få børn i en ung alder end kvinderne i resten af regionen.  Her er 17 procent af alle de nybagte mødre under 25 år. I den anden ende af skalaen ligger blandt andre Syddjurs og Aarhus, hvor kun syv procent af de nybagte mødre er under 25 år. Midt mellem de to poler ligger kommuner som Randers og Viborg, hvor henholdsvis 13 og 12 procent af de fødende kvinder i 2019 var under 25 år.

Annonce

Engagementet stiger

At det lige er Norddjurs, der er den kommune i Region Midtjylland, som har den største andel af nybagte mødre under 25 år er ny viden for leder af Sundhedsplejen og Familiehuset i Norddjurs Kommune, Annette Kristensen.

- Det overrasker mig, at vi ud af alle 19 kommuner i regionen har den største andel af mødre under 25 år her i Norddjurs. For selvom vi ganske vist har unge mødre i kommunen, så har vi sandelig også mange mødre, som er langt oppe i 30'erne, siger Annette Kristensen.

Trods førstepladsen oplever Norddjurs - ligesom de øvrige kommuner i regionen - også den generelle tendens til, at kvinder bliver ældre, før de får børn. Og det har en indvirkning på den dialog, som pågår mellem forælder og den kommunale sundhedspleje, fortæller Annette Kristensen


De unge, der bliver tilbage, er ofte mere ressourcesvage, eller også ønsker de ikke en længerevarende uddannelse.

Karen Margrethe Dahl, senioranalytiker hos VIVE


- Nu skal man passe på med at generalisere, men vores oplevelse er, at jo mere erfarne og modne forældrene er, når de får børn, jo flere overvejelser har de tit gjort sig i forhold til forælderskabet. Det vil sige, at de har læst meget, undersøgt meget og talt meget med andre om forælderskabet, og det kan føre flere gode og velovervejede spørgsmål til og samtaler med sundhedsplejen. Og så har de ofte mere styr på økonomi, uddannelse, arbejde og parforhold end de ganske unge mødre, siger hun.

Annonce

Uddannelserne har betydning

Hvorfor det lige er Norddjurs Kommune, der råder over flest unge mødre i Region Midtjylland, er der ingen, der ved. Men en af årsagerne kan ifølge senioranalytiker Karen Margrethe Dahl fra VIVE være, at de store kommunale forskelle i mødrenes alder afspejler de forskelle i uddannelsesniveauer, som også gør sig gældende kommunerne imellem.

- I kommunerne omkring de videregående uddannelsesinstitutioner er fødende kvinder ældre end de steder i landet, hvor der er få uddannelsesmuligheder. Det handler selvfølgelig også om, at de, der gerne vil have en uddannelse, flytter væk fra Lolland, Læsø og Odsherred og til de store byer. De unge, der bliver tilbage, er ofte mere ressourcesvage, eller også ønsker de ikke en længerevarende uddannelse, og flere af dem får så et barn i en yngre alder, siger hun til Momentum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce