Annonce
Randers

Unge med fritidsjob i Randers er i gode hænder

Astrid Rolin Damm (bag disken) er glad og tilfreds med sit job. Glade og tilfredse var jobpatruljens Jan Guldmann (midt for) og Jacob Schneider Sloth (th) også efter at have fået Astrids svar på deres liste af spørgsmål. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Amtsavisen var med LO Randers' jobpatrulje på tur med tjek af forholdene på arbejdspladser med unger under 18 år. To steder, Randers Regnskov og McDonald's på Tørvebryggen, bekræftede det meget positive billede, som patruljen allerede havde dannet sig af forholdene generelt i Randers.

Randers: - Dav, vi kommer fra LO Randers' jobpatrulje, må vi kigge indenfor og få en snak med jeres unge medarbejdere?

- Selvfølgelig, I skal være så velkomne. Der er da vist en af dem, der her vagt i cafeen lige nu, som er under 18 år.

Foranstående replikskifte fandt sted ved indgangen i Randers Regnskov fredag formiddag, da Amtsavisen for en stund havde sluttet sig til et tomandshold fra patruljen for at erfare, hvordan det sådan generelt står til med vilkårene for ungarbejdere i Randers anno 2018.

Det korte og opløftende svar fra næstformand i 3F Randers, Jan Guldmann, på det spørgsmål var - inden besøget i Regnskoven: Det ser faktisk rigtig godt ud.

Og lad det være sagt med det samme. Besøget i regnskoven ændrede ikke på det positive billede, og det gjorde heller ikke det efterfølgende tjek hos genboen, burgerrestauranten McDonald's.

Jacob Schneider Sloth (i midten) og Jan Guldmann (th) fra LO Randers' jobpatrulje lytter interesserede til souschef hos McDonald's, Thomas Solbergs ord om, hvordan restauranten tackler det at have unge medarbejdere.. Foto: Mathias Fredslund Hansen

En enkelt panderynke

Den omtalte ungarbejder i regnskovscafeen viser sig at være 16-årige Astrid Rolin Damm, som allerede med sit venlige og imødekommende smil signalerer, at hun trives, hvor hun er. Og da Jacob Schneider Sloth, som sammen med Jan Guldmann udgør formiddagens jobpatrulje, stiller patruljens standardspørgsmål om løn og arbejdsforhold, får vi bekræftet, at Astrid ikke bare er glad for og tilfreds med sit job, hun har også - hvis man ser på de gældende regler, som alle bliver overholdt - grund til at være det.

Jan Guldmann og Jacob Schneider Sloth kan efterfølgende kun pege på én ganske lille ting, som under snakken med Astrid var på vej til at skabe en enkelt panderynke.

- Efter reglerne må hun ikke løfte mere end, hvad der svarer til en ølkasse med tomme flasker. Det mente hun selv, at hun havde gjort nogle gange, men da hun så tilføjede, at hun faktisk havde fået meget bestemt at vide af sine chefer, at det må hun ikke, så er det jo svært at klandre arbejdsgiveren, mente Jan Guldmann.

Overfor Amtsavisen bekræftede den 16-årige café-medarbejder også, at Randers Regnskov er en rigtig god arbejdsplads.

- Jeg håber derfor også, at jeg kan få lov at fortsætte hernede i nogle år, også efter at jeg er fyldt 18 år, siger Astrid Rolin Damm, der efter sommerferien begynder i 2. g på Randers Statsskole.

Annonce

Forældre med til infomøde

Hos McDonald's på den anden side af gaden er der denne fredag formiddag tilfældigvis ingen under 18-årige på arbejde, men det er til gengæld souschef Thomas Solberg, som sammenlignet med folkene i regnskoven ikke lader nogen noget tilbage at ønske, hvad angår venlig imødekommenhed.

Thomas Solberg fortæller, at restauranten blandt de ansatte har mellem 15 og 20 unge under 18 år. Og han imponerer de to i jobpatruljen med sit store kendskab til reglerne for denne gruppe.

- Vi lægger stor vægt på, at alting er i orden, og at alt foregår efter reglerne. Derfor opfordrer vi også til, når vi holder informationsmøder for potentielt nye medarbejdere i den aldersgruppe, at de tager deres forældre med. Både af hensyn til sig selv, men bestemt også fordi vi som arbejdsgiver på den måde får mere ro på, da vi sikrer os, at forældrene ved, hvad deres børn går ind til, sagde Thomas Solberg.

Han er i øvrigt selv startet som ungarbejder i kæden og fandt arbejdspladsen så god, at han efter en periode i militæret samt på et par andre helt anderledes arbejdspladser vendte tilbage til McDonald's.

- Og det, at vi har overenskomst, og at vi lægger vægt på at overholde alle regler om arbejdstider og arbejdsmiljø i øvrigt, har vi jo oplevet, at vi sender gode signaler, sagde han og fortalte, at det er blevet et stærkt konkurrenceparameter, når det gælder rekruttering af dygtige unge medarbejdere.

Annonce

Patruljerer også næste uge

Jan Guldmann og Jacob Schneider Sloth lagde ikke skjul på, at ordene for burger-souschefen lød som sød musik i fagforeningsfolks ører, men Jan Guldmann oplyste dog også, at de første dage med jobpatruljen havde været meget positive.

- Vi har stort set kun mødt tilfredse ungarbejdere, og svarene på vores spørgsmål har blot bekræftet, at tingene ser ud til at være i orden langt de fleste steder. Også selv om det kan være svært at holde styr på reglerne, som jævnligt ændres i både den ene og den anden retning, sagde han og tilføjede:

- Det er jo i alles interesse at vores børn gennem et fritidsjob får en indsigt i det at være på arbejdsmarkedet, men det skal selvfølgelig ske på en måde, så de unge ikke udsættes for risiko, men arbejder under trygge og ordnede forhold.

Jobpatruljen har været på tur i hele den forgangne uge og fortsætter næste uge med.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Rødt kort, brændt straffespark og feberramt målscorer: Lyngby stoppede Randers-talenters flotte stimer

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsdømt Sødisbakke-pædagog spøger stadig på Christiansborg: Nu skal ministeren endnu en gang forholde sig til problemet

Randers For abonnenter

Jens håber på et nej, så han kan blive i sit hjem gennem 11 år: Ansøgning om udvidelse af kæmpe vindmøllepark er sendt ind

Randers FC

Navne, noter og bud på startopstillingen: Keeper savner spilletid i Randers FC, tre spillere i karantænefare og back ude hos Brøndby

Randers

30-årig mand varetægtsfængslet - forsøgte at komme ind i landet på falsk pas

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Randers For abonnenter

Ups - impulskøb i millionklassen: Ejeren nåede aldrig at flytte ind i byens dyreste lejlighed, før den blev sat til salg igen

Randers

Byens æresnissebande blev udvidet med en ung æresnisse: Citychefen fik nissehue, nissetov, benvarmere og skulle øve sig i at råbe ho-ho-ho

Randers

Direktør ville gerne indføre krav om coronapas for medarbejderne: - Men vi har ikke råd

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Randers

Randrusiansk mundbindsproducent åbner op for salg til private: Sønderbros Apotek bliver første forhandler af allergivenlige, genanvendelige mundbind

Analyse For abonnenter

Borgmesterens bitre rutsjetur: Torben Hansen mistede personlige stemmer i alle 30 valglokaler

Sport

Ugen, der gik: Randers FC-jubilæum, pengeregn over Dronningborg og kronjysk leverance til rødt og hvidt

Annonce