Annonce
Randers

Unge politikere: Vigtigt at vi lytter til hinanden uanset alder, køn og indkomst

Ungdomspolitikerne Kristian Lausten (tv), Maria Georgi Sloth, Sofie Lippert Troelsen og Frederik Berg Overgaard diskuterede tirsdag aften, hvordan man får flere unge engageret i politik. De var inviteret af SF Randers som en del af folkemødet i Randers. Foto: Annelene Petersen
Unge politikere har forskellige holdninger, men er enige om, at den demokratiske samtale er vigtig. Derfor er det bekymrende, at tonen blandt andet på de sociale medier kan være med til at skræmme både unge og ældre fra at deltage i debatten.
Annonce

Randers: Nogle af morgendagens beslutningstagere var tirsdag aften samlet i Underværket i Randers. Her havde SF i forbindelse med folkemødet i Randers inviteret ungdomspolitikere fra samtlige partier til en diskussion om unge og politik.

Selv om der ikke var mødt mange op for at høre de unge politikere debattere, var der en livlig diskussion. Og de unge politikere er optaget af mange forskellige emner. Samtidig slog de fast, at ungdomsafdelingerne er vigtige for partierne, fordi de dels har kontakten til de unge, desuden kan være med til at præge holdningerne i partierne. Og være vagthund i forhold til, at partierne ikke glemmer, hvad de egentlig står for, drømmer om og kæmper for.

Frederik Berg Overgaard fra Viborg repræsenterede Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront.

- Klimaet er det store tema, vi skal have gang i. Det er for eksempel vigtigt at fokusere på, hvordan vi får lavet et landbrug, der er mindre klimabelastende.

Han ser gerne ændringer på mange områder, blandt andet finansverdenen. Og så skal besparelser ikke gå ud over de svageste.

Annonce

Karakterer er ikke løsningen

Maria Georgi Sloth, der er fra Middelfart og uddannelsesordfører for Radikale Venstre, understregede, at mere trivsel, læring og feedback i uddannelsessystemet er afgørende.

- Allervigtigst er det, at vi ikke bilder os ind, at vi kan løse alle problemer med en ny karakterskala. Vi skal bruge færre karakterer og mere formativ evaluering og feedback, mente hun.

Sofie Lippert Troelsen er landsforkvinde SF Ungdom.

Hun påpegede, at ingen partier kan komme udenom, at klimaet er meget vigtigt. Hun har dog også en hjertesag.

- Det ligger mit og SFU's hjerte nært at kunne tilbyde gratis psykologhjælp. Vi vil gerne have det på dette års finanslov, at unge får mulighed for gratis psykologhjælp, sagde hun.

Annonce

Begyndte i VU Randers

Kristian Lausten begyndte sin politiske karriere for 10 år siden i Randers, hvor han blev formand for den lokale afdeling af Venstres Ungdom. I dag bor han i København og er formand for VU på landsplan.

- En ting, jeg er optaget af, er, at vi skal sætte mennesket før systemet.


Vi skal lave en offentlig debat, der anerkender alles holdninger. Hvor folk på 16 år har lige så meget at skulle have sagt som dem på 77.

Sofie Lippert Troelsen


Han nævnte debatten om tidlig pension som eksempel.

- Der lægges op til en ret, der ikke tager højde for, om personen er nedslidt, men ser på antal år på arbejdsmarkedet. Man ser ikke på den enkelte. Et andet område handler om det frie valg af gymnasium og andre ungdomsuddannelser. Vi må ikke fjerne det frie valg, det er sindssygt vigtigt, påpegede han.

Annonce

Ungdommen er vigtig

Hvad er ungdommens rolle i det moderne demokrati?
- Vi skal have valgt unge mennesker ind. Generelt er de mennesker, vi vælger til Folketinget, ældre end vores befolkning. I byråd og regionsråd står det værre til. Det er vigtigt, at vi alle er repræsenterede. Vi skal snakke med unge om, at det er vigtigt at engagere sig, sagde Sofie.

Hun nævnte klimadebatten som et område, hvor ungdommen i hele verden har forsøgt at råbe politikerne op.

Byrådsmedlem Rosa Lykke Yde (SF) bød velkommen til debatten med unge politikere fra partiernes ungdomsorganisationer. Foto: Annelene Petersen

Maria påpegede, at det er vigtigt at komme ud at møde de unge der, hvor de er.

- Når det går op for dem, at det handler om dem, så har de mange gode input og holdninger, sagde Maria, der i 2017 var byrådskandidat for radikale i Middelfart.

- Det vigtigste er, at vi får startet debatterne, understregede hun.

- Ungdommen har en stemme i demokratiet som alle andre aldersgrupper. Vi tænker mange år frem. Vi tør drømme om, hvilket samfund vi ønsker. Dér er vi med til at presse på nogle dagsordener i moderpartierne, sagde Kristian.

- Det er os, der skal leve i verden om 50 år. Vi skal komme med en anden måde at se verden på, for vi er vokset op i en anden verden end de ældre. Det er ikke de samme, der skal sidde på Borgen i 40 år, sagde Frederik.

- Mine venner holder sig fra den offentlige debat, sagde Sofie.

Hun fortalte om alle de barske kommentarer, hun har fået, fordi hun har en holdning til arveskat.

Annonce

Ingen skal diskvalificeres

- Midaldrende mænd mener, jeg er dum og meget andet. Jeg må heller ikke mene noget om børn, fordi jeg ikke selv har nogen. Det er en farlig tendens i samfundet. Vi skal lave en offentlig debat, der anerkender alles holdninger. Hvor folk på 16 år har lige så meget at skulle have sagt som dem på 77.  Ingen skal diskvalificeres, sagde Sofie.

- Søde lille ven, det snakker vi om, når der er gået 20 år, sagde Maria med henvisning til, at hun ofte bliver mødt med, at hun ikke bliver taget alvorligt på grund af sin alder.

- Det er et demokratisk problem, at man åbenbart kan tillade sig alt på de sociale medier, sagde Christian.

- Vi skal være opmærksomme på, hvordan vi kan anerkende alles stemme, sagde Sofie.

Annonce

Hvad med valgretsalderen?

Hvad mener I om valgretsalderen?

- Den skal være 18 år, fordi valgretsalderen skal følge myndighedsalderen, mente Kristian.

- Jeg synes, det er fornuftigt at se på, hvorfor vi er gået i stå ved 18 år, sagde Sofie, der mente, at man godt kan sænke valgretsalderen til 16 år. I den alder kan man blive straffet, og derfor er det rimeligt, at man i samme alder kan være med til at vælge de politikere, der laver lovene.

Radikale mener, at valgretsalderen skal fastholdes på 18 år, fastslog Maria.

- Det er vigtigt, at vi får yngre med i den demokratiske samtale. For eksempel ved hjælp af skolevalg, så man øver sig i at stemme, tilføjede hun.

Det er vigtigt, at alles holdninger anerkendes, uanset køn, alder og baggrund, sagde Sofie Lippert Troelsen. Foto: Annelene Petersen

Frederik mente, der var argumenter både for og imod at fastholde valgretsalderen. Hvis man skal kunne stemme som 16-årig, skal der være mere undervisning i demokrati i skolerne, påpegede han.

Panelet var lidt mindre end planlagt, fordi flere havde meldt afbud. De skulle komme fra København, men afstod fra at deltage på grund af corona-situationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Randers

Butikstyv fik straksbøde

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce