Annonce
Randers

Unge samler op efter unge: - Vi er blevet bedre til ikke at smide affald i naturen

Her er dagens høst på Justesens Plæne og ved Den Blå Bro, indtil videre. Privatfoto
I flere år har bedstevennerne Petrea Krustrup og Max Christiansen samlet affald op i Randers. Og det har smittet, for der er ikke længere så meget, mener de.
Annonce

Randers: Lørdag var både international World Cleanup Day, national Naturfredningsforenings affaldsindsamlingsdag, og i Randers havde kommunen og privatpersoner gang i affaldsindsamlinger flere forskellige steder.

Et af dem var Justesens Plæne og området ved Den Blå Bro, yndlingsopholdssteder for ungdommen, når der skal slappes af og høres lidt medbragt musik, spises, fiskes og hygges.

Her gik bedstevennerne 18-årige Petrea Krustrup og 19-årige Max Christiansen flere timer lørdag og ryddede op, godt hjulpet af nærmeste familiemedlemmer.

- Faktisk var der ikke så meget affald fra mad og heller ingen dåser. Det var ikke så slemt. Men vi var målløse over, hvor mange skodder, snus og ølkapsler, vi fandt. Selv om man lige havde samlet skodder op, synes man, så når man vendte sig om, at der var flere, nærmest overalt, siger Petrea Krustrup og tilføjer, at selv om mange måske ikke tror at cigaretskodder er så farlige i naturen, så tager det op til fem år, før de nedbrydes, og de er til stor fare for fugle og fisk, da der er mikroplast i.

Annonce

Med til at indrette

Petrea Krustrup og Max Christiansen har samlet ind i flere år, efterhånden, og kan nu se en tendens til, at der bliver smidt mindre affald i naturen.

- Ja, vi er blevet bedre til at rydde op efter os. Men der er stadig nok at gøre, lyder det fra den unge pige, der er født op opvokset i Randers.


Vi var målløse over, hvor mange skodder, snus og ølkapsler, vi fandt

Petrea Krustrup, affaldsjæger


Hendes og hendes kammerats engagement i at holde Justesens Plæne pæn resulterede for nogle år siden i en dialog med Randers Kommune.

- De var interesseret i at høre vores mening om, hvordan unge kunne lære at samle op efter sig selv. Så vi var med til at indrette plænen med siddepladser, skraldespande og så videre. Og man kan også se, at skraldespandene, der er i nærheden af siddepladserne, de bliver brugt. Der ligger ikke så meget affald lige omkring siddepladserne længere, siger Petrea Krustrup.

De to venner fik hjælp af familien og var omkring fem personer i sving med at samle op.

- Og hver gang, der kom nogle gående, så tilbød vi dem en pose, så de kunne samle op på deres gåtur, og det tog næsten alle imod. På den måde kunne vi samle corona-sikkert ind, siger Petrea Krustrup.

Annonce

Flere affaldsindsamlinger

Mens Max Christiansen tager sig et sabbatår, er Petrea Krustrup begyndt at studere, men de føler alligevel, at de har lidt frirum til at lave indsamlinger af affald ind imellem i deres hjemby.

- Så jeg håber da, at vi kommer til at gøre det lidt mere, siger hun.

Dagen bød på svingende vejr for affaldsjægerne.

- Det var koldt, da vi gik i gang, men så kom solen, og så blev det rigtigt dejligt vejr. Det er bare skønt at bruge sin lørdag sådan her. Med at være ude i naturen, få noget frisk luft, samtidig med at man er med til at gøre en forskel, siger Petrea Krustrup.

De to venner,  Petrea Krustrup og Max Christiansen har samlet op i flere år efter dem, der bare dumper affald, skidt og skrald i naturen. Privatfoto


Affaldsjægerne Petrea Krustrup og Max Christiansen synes, at det er en god dag, når de både får frisk luft og en tur i naturen, samtidig med at de gør en forskel for naturen ved at samle affald op. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Randers FC For abonnenter

Tyrkisk jackpot og vildt skadesmareridt: Colin Todd var som en far for Randers FC-rekordholder

Annonce